自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

是咁的,我間屋有2個電話號碼,1個喺廳,1個喺主人房。現有router安喺主人房,但係廳就收得好弱。

試過買homeplug用,但係廳嘅角落位仍然好弱,因為打算安埋mytv super,又唔想寬頻明線拉線橫跨廳房。

如果要1個寬頻plan喺廳,另1個plan喺房,work 唔work? 當然係會比多左月費,但長遠喺廳可以用廳嘅寬頻接駁智能家居電器。

請比啲意見。

男爵府

罐頭湯 發表於 20-4-30 21:53
是咁的,我間屋有2個電話號碼,1個喺廳,1個喺主人房。現有router安喺主人房,但係廳就收得好弱。

試過買h ...

但通常只有一個插線位,係咪唔可以 for 兩間公司?

男爵府

lamwwjd 發表於 20-4-30 22:00
但通常只有一個插線位,係咪唔可以 for 兩間公司?

插線位係指電話plug嗎?(sorry 我唔係好熟寬頻運作),我係有2個電話plug,2個電話號碼,1個plug連電話號碼喺房,另1個plug連另1電話號碼喺廳。

男爵府

.

大宅

用mesh wifi,我屋企幾層都用到,google wifi or netgear orbi都ok

wcpcelia    發表於 20-5-1 18:08

男爵府

小氣公主 發表於 20-4-30 22:10
用mesh wifi,我屋企幾層都用到,google wifi or netgear orbi都ok

請問你係用緊邊間公司嘅寬頻?個mesh wifi / Google wifi係要跟寬頻公司出plan時出嗎?要唔要再拉線?(因為間屋啲線一早已入哂牆,其實唔想拉明線拉到周屋都係)

大宅

分開兩個router, 普通電器 例如電話冇咁醒,識得在某一個位置自動連接指定WiFi , 要手動連接。
用mesh WiFi ,應該解決到

大宅

罐頭湯 發表於 20-4-30 22:28
請問你係用緊邊間公司嘅寬頻?個mesh wifi / Google wifi係要跟寬頻公司出plan時出嗎?要唔要再拉線?(因 ...

Mesh WiFi 係一部取代傳統router WiFi 機 ,你可以去問下

https://netgear.anlander.com/

大宅

罐頭湯 發表於 20-4-30 22:28
請問你係用緊邊間公司嘅寬頻?個mesh wifi / Google wifi係要跟寬頻公司出plan時出嗎?要唔要再拉線?(因 ...

唔關寬頻公司事,自己另行購買。
Mesh wifi嘅好處就係只需要一個主機連線,其他只插電源就可以,但係佢同傳統WiFi extender唔同,唔會拖到速度好慢。你要睇吓屋企有幾大同寬頻速度幾多黎揀

大宅

小氣公主 發表於 20-4-30 22:56
唔關寬頻公司事,自己另行購買。
Mesh wifi嘅好處就係只需要一個主機連線,其他只插電源就可以,但係佢同 ...

我遲D搬屋都諗住裝,想搭單問下邊隻牌子好D , orbi 都有好幾隻款,睇到頭暈

大宅

Randybaby 發表於 20-4-30 23:23
我遲D搬屋都諗住裝,想搭單問下邊隻牌子好D , orbi 都有好幾隻款,睇到頭暈
...

Orbi RBK53,1 router+ 2 satellite

男爵府

我都係用緊mesh wifi,
3舊~

子爵府

罐頭湯 發表於 20-4-30 21:53

試過買h ...

用wifi放大器,一個唔夠再加多個。我之前搬左屋,屋大左,用放大器就ok.
我有天台,我放多一個係天台就變到天台都收到。

我屋企用呢款,係黃金買

大宅

Randybaby 發表於 20-4-30 23:23
...

我都想知吖

首頁

尾頁

跳至