夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Huuu 發表於 20-5-7 10:56
認同~
其實呢個社會表面推崇道德標準好尚,到頭來又有幾多人真喺對現自己思想與行動啊?!中立啲睇,只喺 ...

揾一個公屋出生又唔覺捱既另一半根本唔存在

子爵府

蠢係原罪 發表於 20-5-7 16:40
揾一個公屋出生又唔覺捱既另一半根本唔存在

點解呢,公屋女仔反而有進取心,嫁左唔想再住公屋?

珍珠宮

所以屋企窮就唔好結婚生bb, 等父母走晒先做啦

大宅

October. 發表於 20-5-7 17:01

就係有進取心先唔會揀樓主男友

大宅

anna59 發表於 20-5-3 15:08
我從來冇鼓勵人地放棄父母, 父母同仔女関係, 系一生一世, 冇選擇, 夫婦, 好就話一世, 吾好就分開, 而是有 ...

父母子女關係唔係一生一世
拋棄父母,子女既個案比比階是
當年父母嫌棄我蠢,俾家用俾得少(每月七年)
趕我出門口,流落街頭,不聞不問
視我係負累,無左我,越過越開心

樓主品格好又如何?
遲早又落得被拋棄下場
傻既都知道,一個供養父母被視為負累
咁不如樓主男友好似佢兄弟姊妹咁,一個仙都唔俾仲落得開心愉快?

珍珠宮

蠢係原罪 發表於 20-5-7 17:12
父母子女關係唔係一生一世
拋棄父母,子女既個案比比階是
當年父母嫌棄我蠢,俾家用俾得少(每月七年)
呢個世界好現實, 吾系自己父母, 就係負累, 間接累埋自己.
你父母對你吾好, 你有權吾理佢哋

侯爵府

anna59 發表於 20-5-7 17:26
呢個世界好現實, 吾系自己父母, 就係負累, 間接累埋自己.
你父母對你吾好, 你有權吾理佢哋
...

見到位jm成長經歷,
呢個社會無需做道德判官,用孝順一詞包裝成愛 真令人反感, 儒家思想的扭曲
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

Huuu 發表於 20-5-7 17:51
見到位jm成長經歷,
呢個社會無需做道德判官,用孝順一詞包裝成愛 真令人反感, 儒 ...
對呀, 其實孝順要睇人, 父母對自己好咁當然要孝順, 但父母對自己唔好, 呢D系命水, 無得改變, 孝唔孝順, 自己決定. 至於搵另一半, 如果家庭環境太差, 真系會連累自己, 唔系自己唔想幫, 系根無能力幫

男爵府

回覆樓主:

如你係我女,我會建議分手。你們面對不只日常生活洗費,年紀大時多病痛入院,住老人院或請姐姐的負擔,我替你辛苦,人生漫漫長路能有更好的選擇。

男爵府

回覆樓主:

男友家庭狀況好難改變,如果改變唔到,或接受唔到,就止蝕離場,長遠好磨滅感情,除非你好愛,極之愛,非常愛佢。
我以前有一個男友係群脚仔,阿爸兩個家姐一人一句,睇我唔起,最後分手;第二個家庭負擔太重,佢一畢業,就爸爸退休,全家生活支出就落咗落佢身上,仲未計還 grant loan,加上佢工作發展有限云云。分了手反而覺得好輕鬆,唔想為了結婚而結婚,未結婚已經咁多問題,如果有了小朋友生活就更加苦。

子爵府

farm712 發表於 20-5-17 21:08
男友家庭狀況好難改變,如果改變唔到,或接受唔到,就止蝕離場,長遠好磨滅感情,除非你好愛,極之愛,非常 ...

你真係好成熟,好識諗

可以分享下你本身背境如何,經歷過咩心路歷程,先可以咁識諗?

男爵府

October. 發表於 20-5-17 22:38
你真係好成熟,好識諗

可以分享下你本身背境如何,經歷過咩心路歷程,先可以咁識諗?

你同樓主應該很年輕, 咁年輕都識上 BK,難得。 我每段感情都好認真,第一個拍咗 7 年,第二個拍咗 4 年,兩次都係被分手 (唉,人生有幾個11年?) 。但分咗手反而輕鬆晒,唔使去「就」人,以前逆來順受,諗住就就下就可以嫁得出,但自已唔開心。分手後做番自已,睇開咗,個人更加吸引,好快揾到而家的老公,拍了九個月就結婚。 我覺得以前好傻,浪費好多時間。

anna59    發表於 20-5-19 08:31
October.    發表於 20-5-19 08:15
小菜豆    發表於 20-5-19 07:39

侯爵府

2024年龍年勳章

男家窮,要睇埋男方想法,
男方是否上進同
有冇決心為你們將來打拼。
如果樓主有能力影響男方,
共同為結婚生仔願景努力,
樓主可以做財政大臣管理雙方收入,
只有必要情況才協助父母。如醫病。(其實上一輩老人家洗費唔多, 窮極都有能力生活, 甚至有積蓄, 男方不需要定月供養兩老)
原生家庭只會拖男方後腿,
令到個男仔無法擺脫貧窮得到幸福。
一對年輕男女為將來幸福打拼是天經地義,
日後有了經濟能力結婚生仔上樓,
到時可以協助男家的方法更多。
好睇男方是否進取同聽妳話。

複式洋房

babi_wingshuen 發表於 20-5-3 17:31
我屋企小康,唔洗供養父母,佢地自己本身仲年輕有樓有儲蓄仲有工作,俾錢佢地都係心意,叫做唔需要擔心雙 ...

我同你背景一樣,屋企小康我住私樓佢住公屋,以為自己可以好偉大接受到一切,但結左婚有埋小朋友之後佢根本比唔到你原本已經享受開既生活,甚至更差既時候你一定會埋怨因為落差實在太大!
千祈唔好信咩莫欺少年窮,潛力股個啲,男人屋企有冇錢絕對影響你既將來!
睇你既文章都知道你只係想要穩定生活多過愛呢個男人,趁後生快啲分手,呢個世界冇話冇左邊個唔得。

複式洋房

October. 發表於 20-5-7 17:01

公屋出身既女仔先唔會想搵返公屋男,反而小康出身既女仔未捱過以為自己冇問題最後瀨嘢。

子爵府

Hellobyethanks 發表於 20-5-19 11:10
公屋出身既女仔先唔會想搵返公屋男,反而小康出身既女仔未捱過以為自己冇問題最後瀨嘢。
...
小康之家, 自細衣食無憂, 生活舒適, 養成個人太天真,的確 身邊就有呢啲女仔。

複式洋房

October. 發表於 20-5-19 12:48
小康之家, 自細衣食無憂, 生活舒適, 養成個人太天真,的確 身邊就有呢啲女仔。
...

所以我開始覺得生女唔應該富養,但窮養又驚佢捱慣左接受度大左覺得老公冇錢都冇問題。

大宅

koalay 發表於 20-5-3 16:54
好明顯你接受唔到佢嘅「愚孝」,咁不如快啲走

樓主男友既兄弟們唔孝順(雖然一家唔知一家事),得樓主男友叫做稍為有擔當。

本來呢個係優點但因爲「孝順」需要金錢,所以佢就係「愚孝」。仲分分鐘女朋友都要賠上。

你都咪話唔悲哀

大宅

anna59 發表於 20-5-3 17:44
恭喜你, 你父母已經送份大禮比你, 你冇乜家累, 你男友可能睇中你呢樣野, 樓上大多數認為你應只拍拖, 不結婚 ...

你d假設都幾武斷

侯爵府

小菜豆 發表於 20-5-19 08:11
男家窮,要睇埋男方想法,
男方是否上進同
有冇決心為你們將來打拼。

見唔少家窮嘅男人四/五十歲都單身

多數只有兩種,
1)安逸型或事業不主動博上位
2)享樂型,完全唔會行動上預備未來,得把口講

香港好多男士都喺第2類

其實還有好多家累問題由男方阿媽引發,始終女人 妒忌心重,會攞自己待遇同新抱比較,嫁著俾呢類窮男又冇能力用錢解決,最後都喺俾窮男媽 鬥到冇晒幸福。簡單舉例:坐月請陪月問題,私家政府生產問題,兩公婆去個周年旅行造人 結果奶奶妒忌個仔陪老婆 懷疑個新抱洗晒 她的利益。如果老爺喺有錢各自去旅行 就冇咩太大妒忌等生活磨擦。

我有個實例 喺窮奶奶為咗 爭寵 生 眼挑針都要去私家醫院睇3次專科,個男仔住公屋咋。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

首頁

尾頁

跳至