網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

請問這幾天是否唔可以用pps付款?tks

男爵府

傻蛋蛋 發表於 20-5-1 13:33
請問這幾天是否唔可以用pps付款?tks

我見淘寶話由今日起,要用支付寶綁定PPS先可以付款

水晶宮

畀面勳章

今日開始用pps要綁定香港支付寶

別墅

回覆樓主:

我平時用開pps, 今次唔識點搞?
請教如何綁定香港支付寶呢?

大宅

男爵府

kk157 發表於 20-5-2 21:19
回覆 Nice903 的帖子

https://bigsale.tmall.com/wow/a/act/haiwaifenzu/dailygroup/1350/wupr?spm=a21wu. ...

為何我已經做咗上述的程序,但係揀唔到PPS,只能比我揀大陸支付宝和visa(emoji)

男爵府

畀面勳章

係啊,由五月開始,要喺淘寶上使用PPS,要將PPS連結Alipay HK,再透過Alipay HK 揀PPS畀錢
詳細嘅綁定方法可以參考呢個網址,我跟住佢哋做,幾分鐘就綁到
https://www.facebook.com/218904028237369/posts/2773732922754454/

大宅

1234ching 發表於 20-5-2 22:03
為何我已經做咗上述的程序,但係揀唔到PPS,只能比我揀大陸支付宝和visa(emoji)

...
你要將PPS連去Alipay HK,之後要畀錢嘅話,就要按返Alipay HK,透過Alipay HK用PPS畀錢,咁樣先用到。
仲有,綁Alipay HK同PPS嘅時候,要留意返個Alipay HK account 係咪同淘寶連結嘅account,如果唔係,就要重新綁過正確嘅account啦

大宅

我都邦定了但在手機或電腦刀冇得揀pps付款?

子爵府

虎到金來勳章

popfish 發表於 20-5-5 23:47
我都邦定了但在手機或電腦刀冇得揀pps付款?

按支付後, 收貨地址下面可以揀付款方式, 揀PPS, 然後最下按"去支付", 就會跳去PPS入一次性密碼畫面, 手機收到密碼後輸入便可以付款了

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lolomaymay 發表於 20-5-5 18:10
你要將PPS連去Alipay HK,之後要畀錢嘅話,就要按返Alipay HK,透過Alipay HK用PPS畀錢,咁樣先用到。
仲有 ...

我當初下載Alipay HK後, 註冊係用手機號碼和密碼, 但淘寶要換綁Alipay HK, 要輸入這兩項資料, 我嘗試照打手機號碼和密碼, 佢話不對, 請問點做?
我之前淘寶一直綁內地支付寶, 現在唔識點換綁香港支付寶, 比唔到錢, 想喊

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我四月尾已將PPS登記在Alipay HK, 但今日付款時, 只有內地支付寶餘額付款或信用卡兩樣揀, 找不到Alipay HK付款方式, 請問點解?

大宅

傻蛋蛋 發表於 20-5-6 13:13
按支付後, 收貨地址下面可以揀付款方式, 揀PPS, 然後最下按"去支付", 就會跳去PPS入一次性密碼畫面, 手機 ...

就係冇pps比我揀 以前有的 求教

大宅

phoenixM 發表於 20-5-6 14:40
我四月尾已將PPS登記在Alipay HK, 但今日付款時, 只有內地支付寶餘額付款或信用卡兩樣揀, 找不到Alipay HK ...

我都系

phoenixM    發表於 20-5-6 17:07

大宅

popfish 發表於 20-5-6 16:08
就係冇pps比我揀 以前有的 求教

而家要用PPS,一定要透過Alipay 先用到。因為由五月頭開始,淘寶唔可以直接用PPS付款。所以首先要確定
1. 確定左alipay hk 同自己嘅淘寶係痴埋咗
2. 同淘寶痴埋咗嘅alipay hk 同PPS 痴埋咗 (詳情可上PPS網站嘅教學: https://www.ppshk.com/hkt/revamp2/Landing/202003Alipay/landing_c.html )
大家睇吓做齊以上步驟之後,可唔可以用到,希望可以幫到大家~

伯爵府

lolomaymay 發表於 20-5-6 16:52
而家要用PPS,一定要透過Alipay 先用到。因為由五月頭開始,淘寶唔可以直接用PPS付款。所以首先要確定
1. ...

我上個月已將PPS登記在Alipay HK, 但今日淘寶付款時, 無Alipay HK揀 (見12樓)

另外我本身淘寶係綁內地支付寶, 想換綁Alipay HK, 但要輸入帳號密碼(見11樓), 我唔識點輸入

搞唔掂付款呢度, 我完全淘唔到, 世界末日呀~~

大宅

lolomaymay 發表於 20-5-6 16:52
1. ...

吾確定1做吾做到 因為支付寶到改吾到名

Tbxxx系佢預設的 改不了

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

popfish 發表於 20-5-6 20:04

求救我又係咁可以點?

伯爵府

popfish 發表於 20-5-6 20:04

我一樣,玩死我了!最後我只好用信用咭支付。我平時是用pps邊駛咁煩

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 hohoho36 的帖子

me too 平時我都用開PPS 比錢垷在唔知點算. 唔知有冇人知道可以點解決?

首頁

尾頁

跳至