自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

侯爵府

ChaBean 發表於 20-5-2 08:58
唔只廿幾萬,有40定50幾萬

肯定唔止50幾萬,除非你唔計外勞。我記得之前聽,已經過咗60幾萬。

男爵府

做個靚太 發表於 20-5-2 08:48
講起肺炎,正正就睇到,太自由嘅國家,今次有幾咁慘烈,意大利最初要封城,市民反反反,其他國家要求市民 ...

其實香港無啦啦有班盲反,咩都外國好。今次肺炎正好反映外國月亮都唔係特別圓。起碼唔會醫生要上呼吸機時,個病人要諗d錢邊個俾

侯爵府

Aley1204 發表於 20-5-2 08:54
起碼由派口罩到現金券,係德政

呢樣係真嘅,不過香港人會接受大陸口罩嗎?澳門政府係派大陸口罩嘅,仲要好薄嘅,如果香港政府實行,只由政府供應呢啲口罩,大把人衝去反林鄭話冇自由自己去買,比d垃圾口罩市民啦

男爵府

澳門媽媽 發表於 20-5-2 08:53
咁你就唔會明白物價高左,小市民根本負擔唔到,你知道一般低層幾多錢人工?係六千咋!大學生都係得萬零蚊 ...
唔好意思,想八卦一下今時今日咩工種只有六千係澳門人會做?

珍珠宮

cathyio 發表於 20-5-2 01:41
等於香港嘅八達通卡,澳門的叫「澳門通卡」
澳門派錢今次係卡,唔係卷,本身澳門坐巴士丶購物都有用澳門通 ...

ic ,如果可以用做日常消費,都幾好

侯爵府

小趴趴 發表於 20-5-2 09:08

大把工都係咁上下,保安都係六千咋,我屋企人做緊,仲要係同政府有d牽扯的,都只係6千

男爵府

澳門媽媽 發表於 20-5-2 09:06
呢樣係真嘅,不過香港人會接受大陸口罩嗎?澳門政府係派大陸口罩嘅,仲要好薄嘅,如果香港政府實行,只由 ...

之前有報導話澳門所派的口罩係葡萄牙入架喎?

你講得啱,香港人就係咁架啦。疫症初期就係咁話點解澳門可以人人有口罩,又話政府不為,一早起身要撲口罩。但當新聞報導連日本韓國人都排隊撲口罩,佢地就無再出聲啦,因為香港幾百萬人口真係好難每人每日都有一個政府供應的口罩。好多香港人覺得政府做得好係必然,但無諗過實際上香港係咪可以應用。

侯爵府

小趴趴 發表於 20-5-2 09:08

唉,其實澳門人工真係好低,賭場荷官新入職都冇以前咁高,印象中得萬二至萬三左右,而一般荷官都係得萬七左右,我都係因為澳門咁,所以先走。係澳門做其他工,多數都係萬零蚊至二萬內,澳門警察消防個d工咪高薪厚職囉,不過真心講句,澳門基層市民人工低到喊,好彩就係仲生活到,因為好多澳門人反大陸買餸煮飯。

侯爵府

Aley1204 發表於 20-5-2 09:18

你覺得葡萄牙會有好多比澳門?佢哋自己嘅國民吾需要?我信係有比的,但係去到後期,已經係大陸貨多。其實我係初初都有同澳門親友鬧香港政府點解唔學下澳門政府,點知佢地講返個情況(係派大陸罩問題)比我知,我先至明白個情況咋,我朋友仲串我一句,你地d香港人肯用大陸野咩?咁當然我知唔用大陸貨係一部份人啦。哈哈,不過咁,如果真係冇罩,真係政府派,我相信都好樂意要,唔會點理係邊度出產嘅。

侯爵府

Aley1204 發表於 20-5-2 09:18

我認同香港人都應該要知足嘅。始終任何政府或政策都冇可能會惠及各階層,香港政府係差,但係又未至於差到負分嘅,總有人受惠到,至少今次,成年人都有一萬元現金,我都叫接受嘅。正如係澳門,都有人只是受惠到消費卷同現金分享個兩樣野,派5000x3都唔係個個人有。

男爵府

大姑娘 發表於 20-5-2 01:19
講就易,要知道澳門人口先得廿幾萬。

一陣間行政費又要額外洗多幾億。

人口有五十幾萬吖。

大宅

澳門媽媽 發表於 20-5-2 09:20
唉,其實澳門人工真係好低,賭場荷官新入職都冇以前咁高,印象中得萬二至萬三左右,而一般荷官都係得萬七 ...

師姐係咪好耐無返過澳門,我無意冒犯你,我自己都係澳門人所以想講吓我見到嘅嘢
我唔係做荷所以幾多錢都唔係太清楚但係如果保安嘅話入得賭場一定有10,000以上,如果清潔阿姨都9000以上,6000嘅工除咗外勞係出邊中小企嘅人工之外我冇聽過澳門人會接受呢個價錢,如果你話大廈管理員幾乎可以返工時間瞓覺嗰啲唔計啦(emoji)

男爵府

澳門媽媽 發表於 20-5-2 09:30
我認同香港人都應該要知足嘅。始終任何政府或政策都冇可能會惠及各階層,香港政府係差,但係又未至於差到 ...

無錯,香港政府係差,但香港係一塊福地,我地更加要惜福同知足

侯爵府

bonidia 發表於 20-5-2 09:36
師姐係咪好耐無返過澳門,我無意冒犯你,我自己都係澳門人所以想講吓我見到嘅嘢
我唔係做荷所以幾多錢都唔 ...

唔好意思呀,我唔係好耐冇反去,係我一直都有親人冇離開過澳門,而我又成日同佢地傾電話,所以我知好多低層嘅事,因為我屋企人年紀大,55了,冇可能入賭場做保安,清潔做過,係山頂做左十年,冇九千咁多,我屋企人係做鏡湖後面個嗰啲保安。我相信你睇到嘅嘢,不過係後生嘅人做的,並非是年紀大而又未退休又冇學歷嘅人做的,希望你明白澳門有一代人冇乜讀書,土生土長嘅澳門低層人士,佢地靠制衣養大仔女,之後制衣沒落,佢地就變左最低下階層了,唉。

侯爵府

Aley1204 發表於 20-5-2 09:36
無錯,香港政府係差,但香港係一塊福地,我地更加要惜福同知足
...

今年香港政府有電費補貼,我都好開心架!其實唔好去比較兩地政府,因為每個地方嘅市民都必須有受過當地政府嘅好與壞,所以真的冇得比較。我覺得澳門同香港已經是福地,只係香港人大多都比較多意見,如果願意改變下,我相信香港更加和諧。

男爵府

dongnut 發表於 20-5-1 19:45
張咭冇資料架,用新份証登記就可取,任何人可用。

香港派一萬都可以咁做啦,駛乜搞咁多咩銀行戶口

大宅

澳門媽媽 發表於 20-5-2 09:45
唔好意思呀,我唔係好耐冇反去,係我一直都有親人冇離開過澳門,而我又成日同佢地傾電話,所以我知好多低 ...

不妨鼓勵下你屋企人去試吓,因為賭場清潔唔會請年輕做清潔,55歲唔係老,做到嘢一樣會請,你講以前製衣嗰班(20年前已經轉行啦嘛)其實好多隨着年代嘅改變已經轉唒形,同埋土生土長的澳門人好多以前製衣嘅依家都有樓,我身邊一樣有-冇乜學歷又未退休嘅人但係佢哋都搵緊10,000以上既人工,呢邊啲通脹咁勁,幾千蚊真係好緊

侯爵府

bonidia 發表於 20-5-2 09:58
不妨鼓勵下你屋企人去試吓,因為賭場清潔唔會請年輕做清潔,55歲唔係老,做到嘢一樣會請,你講以前製衣嗰 ...

係呀,得六千,真係好緊,好彩佢哋已經有一個自住樓,淨係解決日常生活。我屋企人唔會去賭場,因為佢年紀大,做唔到輪班工作的,佢丫,真係好彩,以前做制衣.之後轉左去山頂做清潔,再轉去托兒所,再轉茶記,而家年紀大了,保安可以比佢hea下,不過人工真係低,夠用咋,所以物價一高,佢呢d階層嘅就好惨。我另外一個屋企人就由制衣轉左做的士,而家冇得開工,所以一樣好慘,唉。

侯爵府

bonidia 發表於 20-5-2 09:58
不妨鼓勵下你屋企人去試吓,因為賭場清潔唔會請年輕做清潔,55歲唔係老,做到嘢一樣會請,你講以前製衣嗰 ...

係囉,其實我都唔明點解澳門通脹仲勁過香港,我自己覺得生活上,唔知係我嘅錯覺,香港d野係平過澳門咁香港人買唔到樓,其實澳門人一樣買唔到,學你話齋,好彩以前做制衣都叫勉強供到買到樓,到我呢代澳門人就真係冇可能買到,除非勁慳同人工有反咁上下,我當年做荷做左六年,都冇乜錢剩到。

侯爵府

啱啱收到屋企人send比我,我未知消息真與假,始終都係市民私下見到,如果放喺香港政府,應該比人話政府干預自由市場了,所以真係唔好睇到消費卷咁好,好多加價嘅唔過份係冇人出聲,但係消費卷完左,物價高企,低層如何是好呢?

首頁
34567...14

尾頁

跳至