自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

淡化鴉片帶來嘅禍害,變成中英貿易戰,已經唔係首單,上年年尾有學校已經被出新聞,將鴉片禍害, 輕描淡寫到一個點,
著重貿易易差,損害英國經濟,所以引發戰爭,書本教材,老師質素,接二連三有呢啲事發生,
真係好令人擔心

學校中史教材不提英國輸入鴉片禍害 家長批內容偏頗不全

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20191024/mobile/bkn-20191024182738378-1024_00822_001.html

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

不知所謂,教育局一定要做野!!

侯爵府

MsBusy 發表於 20-5-2 07:06
淡化鴉片帶來嘅禍害,變成中英貿易戰,已經唔係首單,上年年尾有學校已經被出新聞,將鴉片禍害, 輕描淡寫到 ...

其實係咪要重新檢視一下教課書呢?
PS:我支持國教

伯爵府

kayen 發表於 20-5-2 07:55
其實係咪要重新檢視一下教課書呢?
PS:我支持國教

一定要

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

呢到有jm講得啱。
唔通政府禁白粉入口仲要顧慮到賣白粉嘅人貿易易差?捐害咗佢哋嘅利益?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不是淡化,是顛倒是非黑白,將賣鴉片(毒品)的英國寫成好人,反而將銷毁鴉片的林則徐寫成壞人.

當時,英國毒害中國人,英國國民反而禁食鴉片,擺明賣出去害人的,邊係為中國人戒烟要打仗!

建議以後中文、中央及識識科的書及教材都由教育局審批.

將來,各校校長也要参閱老師自己加的教材,如歪曲事要更正, 否則老師同校長一同負責及接受處分!而不是道歉及罵两句了事.分明不是無知,是别有用心地篡改歷史去洗学生腦,老師要離職/校長應下台!

正是這班黄人用二十年向學生洗腦,做成今日有黑暴的惡果!

男爵府

Onlok 發表於 20-5-2 08:01
呢到有jm講得啱。
唔通政府禁白粉入口仲要顧慮到賣白粉嘅人貿易易差?捐害咗佢哋嘅利益?
...

係囉,要討論都唔會攞本身已經犯法嘅嘢嚟討論啦!

最基本的是非黑白邊有討論餘地!

男爵府

Jasmine-4711 發表於 20-5-2 08:05
不是淡化,是顛倒是非黑白,將賣鴉片(毒品)的英國寫成好人,反而將銷毁鴉片的林則徐寫成壞人.

當時,英國毒 ...

支持你講法,睇到都好嬲啲人盲目祟外就係咁架啦

侯爵府

回覆樓主:

各位家長:學校唔教/教錯,我們更加要多和小朋友溝通,引領小朋友自細培養正確的價值觀,認識歷史(不代表我鼓勵盲目擁護中國)!

我真的相信,有心人在過去在香港特意灌輸錯誤觀念給小朋友及青少年,令致近代的年青人仇恨中國! 中國政府當然有很多不足及錯處,但也不應用毀滅性的行為去破壞吖!

男爵府

太過份,即是賣白粉合理化

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

而家又重演緊,美國貿易逆差怪中國,老尾唔滿意可以買少d中國貨,又唔係中國逼你買!

唔通你開鞋舖,你成日幫襯隔離間7仔,但7仔唔買你d鞋,你就怪7仔咩?你唔鍾意咪自己買少d囉。

男爵府

離譜

子爵府

有這樣的老師, 香港學生之悲,

是非黑白顛倒 , 自己都未懂歷史,

學人教歷史, 佢知不知什麼叫無恥人渣???

子爵府

回覆樓主:

呢個歪曲觀點好恐怖 係教壞人 點解香港可以變成咁

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

woodpecker 發表於 20-5-2 09:37
而家又重演緊,美國貿易逆差怪中國,老尾唔滿意可以買少d中國貨,又唔係中國逼你買!

唔通你開鞋舖,你成 ...

係吖,中國只可以低科技,而家當5G阿頭,破壞了美國通訊領先地位,冇顧及白人至上,一定係共產黨錯

子爵府

我哋做家長的,見到有問題嘅教材,真係要出聲了,否則佢哋會愈嚟愈過份!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

容不得真相嘅存在,對香港嚟講,會變成災難。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

開放前, 中國思想重心, 都係重農輕商, 認為商人近乎盗, 讀書時期, 阿sir無好詳細解釋, 我覺得好疑惑, 以為是中國嘅封建思想

到近年中美貿易戰, 關心多咗, 才明白到, 中國人真係好有知慧, 觀美之言行, 商近乎盗,真係無錯

珍珠宮

本教科書係中學生用?
咁多卡通化公仔嘅

珍珠宮

https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=23194251

首頁

尾頁

跳至