自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

jyjy1684825 發表於 20-5-2 19:11
我覺得妳用得掂不銹鋼, 生鐵鑊就一定唔痴底.

乜不銹鋼真係咁難玩咩
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

畀面勳章

零丁 發表於 20-5-2 18:46
我之前都買佐個生鐵鍋,用肥肉韭菜開佐幾次鍋,炒菜都係黑麻麻,最後掉佐個鍋。
...

咁大件事
我基本上開咗兩次鑊,第三次攞嚟炸咗一片嘅豬油,之後就煎蛋,隻蛋乜事都冇。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

畀面勳章

拉比2018 發表於 20-5-2 18:52
之前在香港買嗰又系

不過照計你每一餐都用嘅話其實唔應該有問題。

侯爵府

kelkmk 發表於 20-5-2 19:15
乜不銹鋼真係咁難玩咩

不銹鋼係要冷鑊落油至開火 ... 成日唔記得, 痴到想死...

伯爵府

畀面勳章

jyjy1684825 發表於 20-5-2 19:20
不銹鋼係要冷鑊落油至開火 ... 成日唔記得, 痴到想死...

不銹鋼我唔係咁用

我嗰隻係牛頭五層鑊, 白鑊大火燒兩分鐘, 轉中火落油,油出煙,落餸。

可能薄嘅不銹鋼鑊唔係用呢個方法,我呢個方法都用咗差唔多十年先至研究到。

伯爵府

回覆樓主:

請教同熟鐵鑊分別...
生: 傳熱慢d, 重d, 夠鑊氣, 補鐵...
還有?

伯爵府

見到你用好似好簡單不過點解開鑊要用韮菜?

伯爵府

畀面勳章

honthont 發表於 20-5-2 19:25
請教同熟鐵鑊分別...
生: 傳熱慢d, 重d, 夠鑊氣, 補鐵...
還有?

其實我覺得佢傳熱同熟鐵係一樣, 理論上屋企自用嘅話生鐵都唔應該咁容易整爛。

子爵府

拉比2018 發表於 20-5-2 18:17
幾錢?我淘咗個生鐵鑊,都幾好用,但成日有鏽跡,要日日茶油

我用電磁爐,平底生鐵鑊30cm好似$16x 定$18x
其實隻隻生鐵都要保養,de buyer都要
我懶,基本上除咗頭幾次洗完鑊會搽油,之後擦乾水份就得,有時唔小心滴咗幾滴水落去會生銹,但煮飯前洗下就乾淨曬

伯爵府

畀面勳章

uglytwins 發表於 20-5-2 19:34
見到你用好似好簡單不過點解開鑊要用韮菜?

因為韭菜纖維較為粗, 你當佢食用砂紙咁睇就得啦。

洗乾淨隻鑊放一塊豬油落去等佢出到啲油再揼韭菜跟住就用十分鐘時間不停捽捽捽捽捽捽捽捽捽捽捽捽。。。。。。

之後再洗一次,重複上面嘅動作一次, 之後再洗一次, 我就用最慢火慢慢泡多一塊豬油之後就搽哂成隻鑊。

伯爵府

畀面勳章

!PO 發表於 20-5-2 19:37
我用電磁爐,平底生鐵鑊30cm好似$16x 定$18x
其實隻隻生鐵都要保養,de buyer都要
我懶,基本上除咗頭幾次 ...

最簡單,洗乾淨隻鑊之後,擺返落個爐頭度,加熱到冇曬水份。

伯爵府

kelkmk 發表於 20-5-2 19:37

解釋好詳細,謝謝你等我又去買隻鉄鑊先,謝謝你分享

子爵府

kelkmk 發表於 20-5-2 19:39
最簡單,洗乾淨隻鑊之後,擺返落個爐頭度,加熱到冇曬水份。

因為我用電磁爐關係,如果開爐加熱只會鑊底先熱、鑊邊位要耐啲先加到熱蒸發水份,好煩

所以我用廚房紙抹乾,乾淨又快手

伯爵府

畀面勳章

!PO 發表於 20-5-2 19:47
因為我用電磁爐關係,如果開爐加熱只會鑊底先熱、鑊邊位要耐啲先加到熱蒸發水份,好煩

所以我用廚房紙抹 ...

咁又係
如果我係咁用廚房紙會畀人鬧㗎

子爵府

jyjy1684825 發表於 20-5-2 19:20

https://youtu.be/bQQEYX67UB0

你可以睇下呢條片,不銹鋼預熱要耐啲

男爵府

kelkmk 發表於 20-5-2 19:17
咁大件事
我基本上開咗兩次鑊,第三次攞嚟炸咗一片嘅豬油,之後就煎蛋,隻蛋乜事都冇。
...

可能我開鑊開得唔好,又冇乜保養,用佐好耐炒菜都黑。最後轉用不銹鋼鑊算了。不銹鋼鑊用慣佐又好用。

伯爵府

畀面勳章

tiger. 發表於 20-5-2 18:28
三次嘅意思,即九菜三份,猪油三份?謝。

每曰開鑊一次,每天買三蚊九菜,去豬肉檔買開野就問佢攞豬油一份,我自己開鑊共三次

伯爵府

畀面勳章

零丁 發表於 20-5-2 19:57
可能我開鑊開得唔好,又冇乜保養,用佐好耐炒菜都黑。最後轉用不銹鋼鑊算了。不銹鋼鑊用慣佐又好用。
...

其實廚房用品都係工具, 方便自己就得㗎喇。

伯爵府

畀面勳章

kelkmk 發表於 20-5-2 19:37

舖頭姐姐有教鑊底最好搽一次油

伯爵府

畀面勳章

Ryan1711 發表於 20-5-2 20:06
舖頭姐姐有教鑊底最好搽一次油

佢又無咁叫喎, 不過我每次洗完之後會開火燒一燒隻鑊先所以啲水份都會乾曬。

同埋點解我冇呢張紙㗎

首頁

尾頁

跳至