自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

bookmark低先
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

畀面勳章

kelkmk 發表於 20-5-2 20:10

佢又無咁叫喎, 不過我每次洗完之後會開火燒一燒隻鑊先所以啲 ...

我早兩個月幫襯買泰國木砧板,跟住上月頭買左生鐵鑊,我問佢點打理之後就比左張單張我

伯爵府

畀面勳章

Ryan1711 發表於 20-5-2 20:25
我早兩個月幫襯買泰國木砧板,跟住上月頭買左生鐵鑊,我問佢點打理之後就比左張單張我
...

嗰啲砧板有乜嘢特別

我而家用緊孖人牌砧板但係都會有少少發毛嘅情況, 我都想睇下有冇啲其他砧板。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

畀面勳章

Giant 發表於 20-5-2 20:20
bookmark低先

我都係上網睇星星師傅,跟住自己再試。

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

子爵府

kelkmk 發表於 20-5-2 14:44
呢排有好多都係講究竟用乜嘢鑊, 又話不銹鋼又生鐵又話熟鐵又話索性用返易潔鑊。

屋企本身係不銹鋼鑊同埋 ...

開得好靚呀!!勁!
我都係鍾意用生鐵鑊!唔怕花,又唔系怕食到d塗層化學物。平靚正!我隻用咗幾年,越用越靚

伯爵府

kelkmk 發表於 20-5-2 14:44
呢排有好多都係講究竟用乜嘢鑊, 又話不銹鋼又生鐵又話熟鐵又話索性用返易潔鑊。

屋企本身係不銹鋼鑊同埋 ...

這不是熟鐵鑊嗎?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得用生鐵鑊好,咁多年冇變過

伯爵府

畀面勳章

pumpumpurin 發表於 20-5-2 20:31
這不是熟鐵鑊嗎?

我第一眼睇見都有呢個疑問,佢話而家新嘅生鐵鑊都可以落窩釘。

伯爵府

kelkmk 發表於 20-5-2 20:32
我第一眼睇見都有呢個疑問,佢話而家新嘅生鐵鑊都可以落窩釘。

咁會攪到我唔識分生熟

伯爵府

畀面勳章

回覆 pumpumpurin 的帖子

咁你就要睇下邊一間嘅信譽好啲

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我都今日去呢間買左隻38cm💲260中式生鐵鑊

kelkmk    發表於 20-5-2 20:50

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

系260蚊

伯爵府

畀面勳章

熙fi媽媽 發表於 20-5-2 20:47
系260蚊

其實我覺得38cm $260唔算好貴囉,唯一缺點係大油煙,但係煮嘢嘅效果好過所有易潔鑊,真係冇得輸。

水晶宮

kelkmk 發表於 20-5-2 19:00
基本上煎雞翼係唔應該有問題。

點解我家品店買,係黑色,你隻係銀色?

伯爵府

畀面勳章

李露眉 發表於 20-5-2 21:01
點解我家品店買,係黑色,你隻係銀色?

我呢隻其實叫做灰中帶黑,唔黑得曬,我都起嗰啲X品屋嗰度見到好深黑色,我又的確喺個鑊度捽過啲黑色嘢出嚟。

呢間嘢老字號唔會滾我啩

別墅

回覆樓主:

伯爵府

畀面勳章

kelkmk 發表於 20-5-2 20:27
嗰啲砧板有乜嘢特別

我而家用緊孖人牌砧板但係都會有少少發毛嘅情況, 我都想睇下有冇啲其他砧 ...

砧板都係試下買黎用,但佢要勁吸水,當天氣乾燥時,你冇用水浸過就會勁裂紋,又不能用洗潔精洗,同埋好重身

瑪瑙宮

kelkmk 發表於 20-5-2 19:22
不銹鋼我唔係咁用

我嗰隻係牛頭五層鑊, 白鑊大火燒兩分鐘, 轉中火落油,油出煙,落餸。

我都用呢隻,但方法就冇研究到,我又試下你方法先,我就另有一隻易潔煎pan,方便煎野唔痴底。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

kelkmk 發表於 20-5-2 20:27
嗰啲砧板有乜嘢特別

我而家用緊孖人牌砧板但係都會有少少發毛嘅情況, 我都想睇下有冇啲其他砧 ...

我上年sogo感謝周,響10樓家品部買左塊日本制造砧板,好好用,用左成年。隔幾個月可打磨捽下塊砧板,佢有一舊專用砂紙比我,價錢都要六百幾,但感謝周時買有贈品送。
又唔發毛又唔裂。
我斬雞都照用。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

拉比2018 發表於 20-5-2 18:17
幾錢?我淘咗個生鐵鑊,都幾好用,但成日有鏽跡,要日日茶油

省下擦下就用得,用完抹乾或開火燒乾水份就唔生鏽,我換晒生鐵鑊都好多年,細個屋企隻生鐵鑊好正,可惜移民拎唔到過嚟,想買尖底好難,同埋d爐頭用唔到尖底,不過平底都好用,煎完舊肉可以直接放入焗爐。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至