0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB出世只有2.2kg,現在2.5個月有4.5kg都仲係輕磅,奶樽方面用avent,1號和2號奶咀。
一直飲奶都飲得少,出世醫院飲雅培,返屋企跟返飲雅培,飲左1個月發覺好多痰,個時最多飲到差唔多4安。之後轉左hipp,最多都係飲3安,一路飲一路訓,又了又叫,咁先飲得晒,飲完仲要嘔返1安出黎,時常都係飲2安左右。約3個鐘飲一次奶。
唔知邊度出左問題,佢呢個年紀應該飲100ml~120ml嗎?點先可以令佢飲多D奶同唔好成日嘔奶。
試過分2次飲,但掃完風之後佢就唔肯飲埋餘下個d,沖3安飲得50ml度。
飲奶呢個問題令到我好煩惱。
仲有佢訓覺訓死一邊(頭訓扁左),以家5肯轉訓另一邊,要夾硬幫佢轉,係咪好有問題?

男爵府

littlequeeniebb 發表於 20-5-2 15:40
BB出世只有2.2kg,現在2.5個月有4.5kg都仲係輕磅,奶樽方面用avent,1號和2號奶咀。
一直飲奶都飲得少,出 ...

我仔出世都係得2.7kg only,兩個月4.8kg,我係全人奶,所以冇限時間飲奶,密密餵密密餵,健康院醫生話總之喺生長線以內就ok(我個得10),唔係養豬,健康冇出問題就ok,你b輕,但係喺生長線內嗎?
我之前都係埋身餵,呢兩日泵出嚟餵,我b依家3個月有多,用樽餵(一日一兩次餵樽,其他時間埋身)有時飲得8,90ml only,不過奶量係全日咁計,唔係單次計喎
我仔初頭都有瞓死一邊呢個問題。健康院醫生有叫我幫會轉下,依家大啲,佢自己識左右擰嚟擰去

大宅

littlequeeniebb 發表於 20-5-2 15:40

我覺得s26 ultima 增磅唔錯,我仔頭兩個月食佢都重得快, 之後轉hipp就無重得咁快。hipp唔會食肥b
我個仔都訓死一邊,日頭就盡量幫佢轉另一邊訓,夜晚就由佢

大宅

kalam0516 發表於 20-5-2 16:14
我覺得s26 ultima 增磅唔錯,我仔頭兩個月食佢都重得快, 之後轉hipp就無重得咁快。hipp唔會食肥b
我個仔都 ...

補充我仔都係兩個半月,由出世7磅到宜家14磅

大宅

Hapi_Baby 發表於 20-5-2 16:04
我仔出世都係得2.7kg only,兩個月4.8kg,我係全人奶,所以冇限時間飲奶,密密餵密密餵,健康院醫生話總之 ...

係生長線外,1個月同2個月都無入過生長線內。不過姑娘話BB出世輕磅,體重增長得OK。
我係人奶+奶粉,我試下密密喂,睇下會唔會好D,我之前限住3個鐘頭喂一次8餐,整日總ml數都係400~500左右,成日想BB有規律咁飲奶,可能咁就增磅增得慢。
我想喂多d人奶,但又唔夠奶,BB埋身頭2分鐘先認真啜,之後都係梅梅下咁,我補奶粉時佢又啜到攰5肯飲要訓覺,攪到我5敢埋身,怕佢飲得仲少。

大宅

kalam0516 發表於 20-5-2 16:14
我個仔都 ...

Hipp雖然唔肥B,飲左成個月都無咩唔妥,唔打算再轉奶粉了。

大宅

littlequeeniebb 發表於 20-5-2 16:54
Hipp雖然唔肥B,飲左成個月都無咩唔妥,唔打算再轉奶粉了。

都係,最緊要bb肯食,便便正常。

大宅

kalam0516 發表於 20-5-2 17:03
都係,最緊要bb肯食,便便正常。

肯食,1日有2,3次便便。
但食得少,哎!

男爵府

littlequeeniebb 發表於 20-5-2 16:53
係生長線外,1個月同2個月都無入過生長線內。不過姑娘話BB出世輕磅,體重增長得OK。
我係人奶+奶粉,我試 ...

有時埋身睇唔到數字反而冇咁大壓力
我因為要返工所以逼住要樽,有時見到佢飲咁少我都怕
如果唔夠人奶,可以嘅話更加要餵密啲啊,俾BB啜多啲會多啲奶,加油啊!
我B依家3個月,上到6.幾kg 啦!

大宅

你個情況同我差不多,我b出世2.4kg,宜家2個月多d,5.11kg。奶樽同樣用avent natural 2號咀,都用過hegen。醫院食illuma,出院轉左hipp

早排食完輪狀,瘋狂嘔奶,可以係餵幾多嘔幾多,4安減到3安,宜家先叫冇嘔咁誇。

之前我每到餵奶時間都好驚,因為嘔得好誇,試過噴奶。身邊朋友d bb又冇咁

有冇group chat傾下

大宅

我老公google過,覺得我b似厭奶。放奶樽比佢,佢又咬又揾條脷頂出黎,放耐d好似想作嘔咁。

大宅

我仔出世得2.6kg 而家剛剛兩個月有4.5kg 開頭同你好似架 都係飲親奶都訓 訓到食唔哂 又食得慢 45分鐘先食90ml 都係用Avent奶樽 後尾我試下換3號咀 即刻20分鐘食哂120ml仲要冇嘔奶又掃到風 即刻全部換哂3號咀 而家增磅增得好好 食能恩 一日都一兩次便便 你可以考慮試吓呀

大宅

pklan 發表於 20-5-2 21:27
我仔出世得2.3kg 而家剛剛兩個月有4.5kg 開頭同你好似架 都係飲親奶都訓 訓到食唔哂 又食得慢 45分鐘先食9 ...

咁快就3號咀,好勁呀!好奇問下你用classic定natural? 係咪每次都放左氣先餵佢?我個仔要一次過chur一支奶,如果唔係唔肯食返。

大宅

serinkwok 發表於 20-5-2 21:33
咁快就3號咀,好勁呀!好奇問下你用classic定natural? 係咪每次都放左氣先餵佢?我個仔要一次過chur一支奶 ...

係呀 可能佢懶 又細碼B冇乜氣力啜0號同1號咀 好快攰就訓著唔食 我用梗natural呀 不過其中兩個係classic 都食到

大宅

pklan 發表於 20-5-2 22:28
係呀 可能佢懶 又細碼B冇乜氣力啜0號同1號咀 好快攰就訓著唔食 我用梗natural呀 不過其中兩個係classic 都 ...

你覺得邊個咀食得小風d?我見classic有支管。

大宅

serinkwok 發表於 20-5-2 22:43
你覺得邊個咀食得小風d?我見classic有支管。

我覺得natural好似好餵啲 掃都易掃啲

大宅

Hapi_Baby 發表於 20-5-2 17:08
有時埋身睇唔到數字反而冇咁大壓力
我因為要返工所以逼住要樽,有時見到佢飲咁少我都怕
如 ...

請問,我埋身時BB好似食極都要食,有時30分鐘,左右2邊加埋。係咪者係唔飽定係佢要含住安撫?加上BB唔係好識啜,埋身時佢辛苦我又攰,哎!

大宅

serinkwok 發表於 20-5-2 20:48
你個情況同我差不多,我b出世2.4kg,宜家2個月多d,5.11kg。奶樽同樣用avent natural 2號咀,都用過hegen ...

BB尋日食完輪狀,唔知關唔關事,er完連奶一齊嘔出黎。以家我喂到佢唔含住個奶咀就停了,好鬼驚又嘔奶5敢逼佢飲了。

大宅

serinkwok 發表於 20-5-2 21:01
我老公google過,覺得我b似厭奶。放奶樽比佢,佢又咬又揾條脷頂出黎,放耐d好似想作嘔咁。
...

飲剩個d再俾佢就頂返出黎,夾硬就作嘔,5肯飲。我B不嬲都飲得少,我估仲未到厭奶。

大宅

littlequeeniebb 發表於 20-5-2 23:14

BB尋日食完輪狀,唔知關唔關事,er完連奶一齊嘔出黎 ...

食左輪狀之後,成個星期先有好轉,宜家慢慢幫佢加返d奶

首頁

尾頁

跳至