0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我催生,人工穿水20鐘頭後生左女女,催生個時有發燒,女女一出世就發燒入左兒科病房,後來驗血話白血球偏高,要打抗生素,要打足7日,而家呢個疫情又唔俾探bb,我今日出院,阿b仲未出得,就生個時見過一面,到而家都未見過,好擔心佢,又心疼細細個就要抽血打針,而且打抗生素打咁耐,擔心對以後有影響,哎。做左媽媽之後咩都要擔心,好驚對以後腦部或者身體健康唔好

別墅

wingyuT 發表於 20-5-2 16:10
我催生,人工穿水20鐘頭後生左女女,催生個時有發燒,女女一出世就發燒入左兒科病房,後來驗血話白血球偏高 ...

同我情況一模一樣啊
你邊間醫院啊,我瑪麗生
但係兒科病房可以俾媽媽去餵奶架噢
我果陣一日8次去埋身餵,未上奶,俾bb埋身一陣,再問姑娘拿水奶自己餵,日日都見到bb
我出院之後bb未走得,我翻屋企泵左奶,雪硬左再日日拿去俾bb

大宅

ellali 發表於 20-5-2 17:32
同我情況一模一樣啊
你邊間醫院啊,我瑪麗生
但係兒科病房可以俾媽媽去餵奶架噢

我威記生,而家疫情唔俾探病啊,就出世個時見過半個幾鐘,到而家都未見過面啦,住院個時我就有每日擠2次奶俾姑娘幫手拎去俾bb,今日我出院先,應該都會兩日一次拎奶俾阿b咯,你個b出院未啊?打咁多抗生素對佢有冇影響?我比較擔心呢樣

大宅

回覆樓主:

我係QE 都係 催生,bb氣喘(羊水入左肺)入NICU要打7日抗生素。
後期治療氣喘,同食奶差。
住左差唔多18日,之後3日加護病房。

NICU只係畀住院期間即媽媽,一日一次探, 日日老公帶我泵既奶,同帶相機畀護士影相,十幾日我地都只係睇相,同每日醫生/護士回報情況,個十幾日真係日日都係屋企喊。
後期去加護病房,就可以一日去餵奶一次。

所以好明白你,只可以寄望 醫生護士,佢地會好好照顧bb ,佢地既治療都係為bb好,落藥物都係好謹慎。

大宅

erikaka 發表於 20-5-2 19:29
我係QE 都係 催生,bb氣喘(羊水入左肺)入NICU要打7日抗生素。
後期治療氣喘,同食奶差。
住左差唔多18日 ...

真係辛苦曬媽咪,又辛苦bb,好心疼細細個人仔就要忍受呢啲,我自責唔知係未我生唔到,要吸出來所以佢先有呢啲问题,我就影過一次相,同埋今日出院,老公星期一都要返工,我下面又勁痛,住得又比較遠,想日日去醫院都好難,成日都心掛掛,就等醫院打電話過來講阿b咩情況,好怕打抗生素以後會有咩唔好既影響,

別墅

wingyuT 發表於 20-5-2 18:48
我威記生,而家疫情唔俾探病啊,就出世個時見過半個幾鐘,到而家都未見過面啦,住院個時我就有每日擠2次奶 ...

瑪麗可以俾爸爸或者媽媽係探病時間去餵bb,因為實在太多bb了,所以父母去餵減輕姑娘負擔,又可以見下bb
我果時bb同我自己都要食抗生素,我問過醫生,話bb既抗生素係有監察既,俾bb用安全
我自己打既抗生素,我有問過母乳姑娘,距有本書可以查邊只藥會經人奶過俾bb,安唔安全,母乳姑娘查左我果只係ok咯
瑪麗兒科病房有常駐母乳姑娘,唔知威記有冇,如果有你可以送奶俾bb果陣問

大宅

wingyuT 發表於 20-5-2 19:58
真係辛苦曬媽咪,又辛苦bb,好心疼細細個人仔就要忍受呢啲,我自責唔知係未我生唔到,要吸出來所以佢先有 ...

抗生素會打低細菌,可能連益菌都打走埋,身體可能差少少,但現時都無辦法,為有出院後幫bb增強返免疫力同睇緊d.

另外bb未出院前係屋企好好休息, 盡量泵多d奶,搵老公/屋企人帶去,人奶有奶多大量抗體,可以幫bb

大宅

我催生,人工穿水20鐘頭後生左女女,催生個時有發燒,女女一出世就發燒入左兒科病房,後來驗血話白血球偏高 ...

同我個仔出世一樣 早產36週
要打抗生素7日
佢肚較大 白血球指數高
心臟有問題
而家6個月大

別墅

冇理由唔俾你埋身餵有冇問過有冇餵奶時間? 我二月底生 嗰陣都係疫情嚴重唔俾探病 但係每日有分時段俾媽咪埋身餵一小時(當係探下佢 住咗七日我七日都有得見佢 不過每日得一個鐘 循例冇發燒係親生媽咪就入得餵奶見bb

大宅

Elsa324 發表於 20-5-3 03:20

冇理由唔俾你埋身餵有冇問過有冇餵奶時間? 我二月 ...

唔一定有,我個仔個時係NICU 身上插左有喉方便落藥,係保温箱到,都唔會畀埋身。

別墅

erikaka 發表於 20-5-3 08:55
唔一定有,我個仔個時係NICU 身上插左有喉方便落藥,係保温箱到,都唔會畀埋身。
...

我嗰個都係保溫箱到 第三日先可以埋身

大宅

Elsa324 發表於 20-5-3 14:19
我嗰個都係保溫箱到 第三日先可以埋身

我個個18日後先轉 病房,先有得埋身但無用,用過杯用過奶嘴,唔肯埋身了

大宅

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至