0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仲有半個月坐完月,即使有陪月係到我都覺得好辛苦,想像吾同陪月走左之後。

大宅

我係媽咪幫我坐月,滿月就自己一個湊,開頭好擔心緊張搞唔掂,不過BB好似知道咁會合作啲!
媽媽加油呀!

複式洋房

YatYat724 發表於 20-5-8 16:43
我係媽咪幫我坐月,滿月就自己一個湊,開頭好擔心緊張搞唔掂,不過BB好似知道咁會合作啲!
媽媽加油呀!
...

bb成日喊,又吾知做咩,好辛苦,一直好想搵同路人

大宅

我過左第三星期佢先開始學識anytime都喊。。。。。。

我本身冇陪月,而家突然請

大宅

Floraharu 發表於 20-5-8 16:52

我都係無請陪月,淨係訂月子餐,自己阿媽間中會來幫下手等我可以食飯同沖涼,多數時間都係自己湊,初頭係比較辛苦,我個仔都係成日喊,都係抱下氹下,趁佢一訓著就要做家務,但涯過頭兩個月之後摸熟阿仔性格就會好d,知道佢喊係因為乜事,加油,慢慢會越嚟越好,等時間過就會好ga la

大宅

我個仔都成日喊,仲唔要我抱

大宅

2021可愛聖誕B勳章

我媽幫我坐月,依家得返我自己同bb兩個係屋企,老公工作早出晚歸。本來泵,依家轉埋身,咁就唔洗洗野&花半個鐘泵!bb瞓我都跟住瞓,so far過左就快一個月都無問題好enjoy Tim ar! 佢喊你試吓用包巾包住佢再一邊拍patpat一邊大聲「喔、喔、喔」

大宅

我老婆朋友就來生,佢外母由大陸飛過來幫佢坐月。到就來生佢外母話加拿大唔好住要返大陸。就係甘自已涯過坐月。生完訓係張床4日都弱到落唔到床。涯到個女7個月了。

大宅

Lily2020 發表於 20-5-8 17:23
我過左第三星期佢先開始學識anytime都喊。。。。。。

我本身冇陪月,而家突然請 ...

當時我仔都係,突然兩個半星期就日喊夜喊,24小時要抱住,根本冇得休息,後來捱到去個半月就好好多,瞓著可以放低,但都係經常喊醒

宜家就黎三個月,終於變返小天使,我媽咪估,我個仔係因為好細膽,所以經常冇安全感需要係咁抱住,依家越大個人就越定,但係宜家有時候同佢玩,動作大啲佢都好似嚇親咁所以真係捱返嚟,記得如果有咩情緒問題一定要同老公或者屋企人分擔,當時我真係差啲湊到抑鬱

別墅

回覆樓主:

我都係,坐月有我媽幫手一個月,之後就自己嚟湊,仲要湊埋四歲大仔,夜晚老公收工買菜和幫手沖涼、曬衫,平日我都係,趁BB訓著就做煮三餐、家務、教大仔讀書和陪玩,不過時間過得好快,大家加油!

大宅

我日頭係自己凑,夜晚2位長老幫手沖涼,其他我搞掂。
BB喊,頭3個月一係濕片濕衫,二係餓,三係驚扎。一般吃飯前換片,順便摸下衫褲有冇漏尿濕,換完片吃奶會吃多D,買防驚扎睡袋,佢喊就抱起輕輕順頭髮生長方向掃,同BB講冇事冇事,發夢咋,媽咪抱媽咪愛,再唔係就比安慰奶咀。

大宅

回覆 cherryicz 的帖子

真係要努力捱過去。。。。。。
我仲有排捱。。。。。。

複式洋房

Floraharu 發表於 20-5-8 15:18
仲有半個月坐完月,即使有陪月係到我都覺得好辛苦,想像吾同陪月走左之後。
...

我都係自己湊,要等老公收工返黎先可以洗衫沖涼煮飯,捱到3個月左右阿b大左d,戒埋夜奶就會好好多。

大宅

我訂月子餐,生完撞正搬屋要執新屋無坐到月,自己湊bb,無人幫,初頭真係好難挨,有產後抑鬱,不過都係一句,習慣就好依家bb一日一日大,我由乜都吾識,同bb一樣一日一日好似技能解鎖咁,熟手左就無咁大壓力,加油

複式洋房

我就係咁,而家bb 2個月,就快頂唔順,佢一紮醒就喊,係喊到傻果隻,要抱睡,唔肯落床,又唔肯自己入睡,趁佢訓左放落床就秒喊,我都唔知可以點做,每日加埋訓都訓唔到3個鐘,隻手就快斷,月尾要返工,日頭請左保母,夜晚都係要自己湊,我真係想像唔到會點,好崩潰,好想放棄,佢一喊自己都喊,有屋企人黎幫手一日,佢地走果陣自己係忍唔係喊,我大概都知自己開始有小小抑鬱。

複式洋房

da_da_ho 發表於 20-5-9 20:31
我就係咁,而家bb 2個月,就快頂唔順,佢一紮醒就喊,係喊到傻果隻,要抱睡,唔肯落床,又唔肯自己入睡,趁 ...

想問下保姆可以邊到搵?

複式洋房

我就係咁,而家bb 2個月,就快頂唔順,佢一紮醒就喊,係喊到傻果隻,要抱睡,唔肯落床,又唔肯自己入睡,趁 ...

會5會試下餵珍珠末/保嬰丹

複式洋房

Hana630 發表於 20-5-9 22:54

想問下保姆可以邊到搵?

係呢到可以開Post請,或者去保母網/陪月網請。

複式洋房

Floraharu 發表於 20-5-9 22:55
會5會試下餵珍珠末/保嬰丹

未試,但試左七星茶,黎緊就試下保嬰母啦唯有。。

大宅

忍多陣!三個月BB通常會喊得少啲,係因為佢哋表達方式唔同咗,加油啊媽咪
好多BB頭一兩個月唔係瞓覺就係不停喊仲要冇原因呀!係好辛苦㗎自己一個!頂住

首頁

尾頁

跳至