自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

同問,家人可以點樣照顧佢?

男爵府

BK Milk勳章

當年我仔8個月大已經做開腦手術、喺瑪麗醫院做!
做完後喺手術室觀察一段時間才上ICU
去到ICU醫生注射藥物比我仔瞓覺、瞓咗四日、第五日才醒!

大宅

milk0760 發表於 20-5-11 15:51
同問,家人可以點樣照顧佢?

我做完開腦手術, 就入ICU住左一晚, 第二日轉普通病房, 最好有一位家屬陪瞓, 因為會有幾日混亂, 唔清醒.

wcpcelia    發表於 20-5-12 09:35

大宅

JoJoLeung7 發表於 20-5-11 17:29
我做完開腦手術, 就入ICU住左一晚, 第二日轉普通病房, 最好有一位家屬陪瞓, 因為會有幾日混亂, 唔清醒.
...

但依家無得陪,我想問依家做完係醫院個幾日我可以煲d咩俾佢補充營養?之後又要注意d咩?好多問題多謝你捷達(emoji)‍♀️

子爵府

milk0760 發表於 20-5-11 18:01
但依家無得陪,我想問依家做完係醫院個幾日我可以煲d咩俾佢補充營養?之後又要注意d咩?好多問題多謝你捷 ...

有親人做過,做完就系icu一晚觀察,第二日就去咗加護病房住咗幾日,跟住就轉咗去普通病房住。食物上醫生話唔係內臟手術,基本上食咩都得,但要跟醫院話可以食流質或固體食物。頭幾天都係比佢食粥和湯水因為冇咩胃口。湯水就最初煲啲唔好咁補嘅,等傷口埋咗後煲石崇魚湯,飯都係蒸肉餅菜啦,早午餐食醫院餐,晚餐就帶去!

大宅

ychan^ 發表於 20-5-11 18:34
有親人做過,做完就系icu一晚觀察,第二日就去咗加護病房住咗幾日,跟住就轉咗去普通病房住。食物上醫生話 ...

非常謝謝(emoji)

子爵府

milk0760 發表於 20-5-11 19:00
非常謝謝(emoji)

還有術後有腦水腫,拆咗釘和繃帶後傷口位置好腫,要慢慢退超過3星期,還有尿崩但不嚴重,還有步態不隱要扶行路打斜行,如有要帶支拐杖練行路和做物理治療!病情穩定約2星期後醫生寫紙轉咗去康復醫院再住咗2星期出院。出院後在家休養。出院後無腫無尿崩和行路正常。相信每人術後情況不同僅供參考

首頁

尾頁

跳至