自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

子爵府

香港小咗吸引力
咪小咗國內人移民嚟香港
香港變返只有香港人
冇咁多新移民

侯爵府

siufans 發表於 20-5-13 20:01
香港小咗吸引力
咪小咗國內人移民嚟香港
香港變返只有香港人

好難!班死犯民,幫手搶公屋/綜援。。。搶搶搶!不用做,有屋住,有人養全家,仔女又話遊學又話學藝術。食罐頭也會食"c " 他們。邊個不想來?esp 本身沒學識的(有學識,不會嫁香港綜援伯伯啦!)

===
anyway, drift 有點遠

香港真的要轉營,但我真的看不到,有哪行比旅遊更 fit for HK 目前程況。

公爵府

無話可說 發表於 20-5-13 18:39
街市就點都無影響,其他唔多唔少都有!

唔係呀,街市交貨去酒樓冇左好多生意,成個經濟唔好,啲人買餸都冇咁手鬆,貴價海鮮難賣左!

禁止訪問

大宅

發展Fintech, payment solution , 虛擬銀行, e-wallet , app 兌換及匯款,虛擬貨幣

大宅

1314625 發表於 20-5-13 17:36
2003開放自由行之前,1998年金融風暴之後,畢業生等如失業,大學畢業生人工不夠一萬,裁員/燒炭新聞不斷, ...

經歷過,歷歷在目。無經歷過的,點講都唔會明唔會信。

大宅

大力大力 發表於 20-5-13 17:24
其實 、全香港都會有影響 、因為少咗自由行 、經濟自然收縮、 大家搵錢少咗、都會減少消費~

例如茶餐廳、 ...

係。正正就係一個循環,賺少咗請少啲人,工人嘅人工會減,人工少左,可能會帶飯,食少啲茶餐,造成一個惡性循環。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

上善若水 發表於 20-5-13 20:42
成日話無新移民,服務業唔够工人,咁宜家失業最多都係呢批,政府可以考慮下人口政策嗎? ...

唔同以前文盲多,
宜家香港人人有12年免費教育,縱使入唔倒大學/IVE,中六畢業生肯去掃街、洗廁所、洗碗、做小販嗎?

本地人口老化,退休人仕唔做,新一代全部中六畢業,肯屈就嗎?
咁都要揾人做,例如新架坡輸入印度外勞做.

每日150寫了入中英聯簽的基本法,係冇得改.要截就截所謂的“政治難民”先啦(東南亞人)

大宅

小肥§澄 發表於 20-5-13 19:36
漁港都搵唔到食,我C6鐘意釣魚,同朋友出海1次應該過千,釣幾條魚毛返來。
...

咪係囉。變番小漁村,生活就不是現在禁,要無Internet , iPhone , television , air-con , 珍珠奶茶,奶蓋特飲等等。
日出前去打魚,賣魚,曬鹹魚,食白飯同魚乾。
其實社會進步左,香港已經比好多地方好,應該要感恩。香港人出名適應力強,靈活多變,能夠迎合他人(不同各家的人的要求),唔係禁一個彈丸之地點能夠賺全世界的錢。與其總是往回想,為何不look forward 呢。

伯爵府

1mocha 發表於 20-5-13 17:04
我想到有

超市
其實唔係反對有自由行,而係要適可而止,要有quotas, 香港好細,但上面人太好,香港的配套容納唔到咁多人。
之前香港的結構搞到好奇怪,金行藥房多過便利店,一街係拖住喼的自由行,我明白有一部份人十分受惠於自由行,但坦白說對大部分香港人也做成困擾,成個社會根本唔健康。
其實好難回到八九十年代的香港,我覺得政府應該做的是如何從有自由行同市民大眾利益之間取得平衡。

白臉神偷    發表於 20-5-16 14:43
Debbie0331    發表於 20-5-14 11:41

珍珠宮

1mocha 發表於 20-5-13 17:04
我想到有

超市

唔太知,只知而家去邊都好鬼多人。

男爵府

回覆樓主:

有,剷哂d商場商業大廈,整個顏色農場,後生仔有氣有力又冇地方發洩,最適合耕田

魚兒小寶貝    發表於 20-5-16 13:08

子爵府

回覆樓主:

如果香港冇晒自由行,除咗零售業首當其衝之外,好多行業都會有影響,一環扣一環,陸續有嚟,例如酒店業,物流運輸業等

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-5-13 19:50
仲要專針對內地客,叫班高尚港人出嚟撐香港個巿囉! 高尚港人去晒邊?哩個時候香港需要你哋撐起個巿,唔係 ...

勁多yc話執咗迪迪尼同海洋公園,話呢啲唔係俾香港人玩喎,唔知佢哋又有何高見? 點發展香港? 點吸引其他遊客黎? 唔通靠啲黃屎經濟圈?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

香港小咗吸引力
咪小咗國內人移民嚟香港
香港變返只有香港人

首先中港唔可以通婚

魚兒小寶貝    發表於 20-5-16 13:09

伯爵府

何否張樓價回到未有自由行之前

男爵府

好媽媽勳章

Lforlove 發表於 20-5-13 17:22
舊路我覺得好難,以前香港主要係做trading, 但係內地越開放,trading 越無得做,另外香港以前有工廠,但係 ...

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

厚多士 發表於 20-5-13 21:17
其實唔係反對有自由行,而係要適可而止,要有quotas, 香港好細,但上面人太好,香港的配套容納唔到咁多人。 ...

問題都知,但一個地方嘅發展並不能單靠小小力量就可以推行到,香港人太近功近利,有錢賺就即刻一窩蜂,政府推嘅政策未必全部好或不好,但人只見眼前唔好就反對,好悲哀已見到係近期疫情,口罩短缺時,個個熱血沸騰話要支持本地制造,到左自己唔係咁需求時就吹毛求疵,幾百蚊都唔願支持。

侯爵府

Lforlove 發表於 20-5-13 17:22
舊路我覺得好難,以前香港主要係做trading, 但係內地越開放,trading 越無得做,另外香港以前有工廠,但係 ...

董伯伯有遠見,想發展金融、地產以外嘅行業

中藥港、數碼港,可惜有想法,無發展

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港小咗吸引力
咪小咗國內人移民嚟香港
香港變返只有香港人
香港從來都係移民城市,漁港時,香港只有幾萬人咋,97年前已經有每日150,
香港太好福利,一嚟到可以申請各樣福利,
如果cut晒啲福利,相信就真係無吸引力啦!

首頁
12345...14

尾頁

跳至