自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

哥哥嘅唱腔一直有改變。
華星早期係粵曲腔+雞仔聲,華星後期低沉啲;新藝寶時期係佢typical嘅「榮腔」,好有個性;復出後係唱得較隨意,唱腔同之前好唔同。
欣賞佢喺唱歌上一直求進、求變。

由細到大都係Leslie忠粉,但都要講事實,Alan嘅歌亦好好聽,佢亦唱得好!唱歌上二人各有千秋。

如果講藝壇成就,當然係Leslie全面啦!

大宅

一定係哥哥

男爵府

其實好難比較
哥哥就好似美人,不許人間見白頭,佢留低咗最美嘅印象
而阿倫始終年紀大,會老,仲有2奶,偶像形象都冇哂幻想

子爵府

我揀Alan 佢的歌好好聽,由細聽大

至於Leslie 我都是佢復山先開始聽佢的歌

大宅

回覆樓主:

哥哥,我好細過已經鐘意哥哥, 有啲人唔接受哥哥係因為佢思想,藝術,方面都比較前衛, 哥哥嘅五官細緻, 氣質 ,舞台上嘅魅力 ,真係暫時無人能㗎, 係好有才華, 天生屬於舞台, 80年代佢已經自創鴛鴦舞, 思想好前衛 ,係一個全面嘅藝術家, 但我最欣賞係哥哥嘅人品 佢幫助過娛樂圈好多好多新人。 同佢相處過嘅人 ,都對佢人品讚不絕口 ,而且佢對感情係非常非常專一, 我完全唔覺得哥哥有負能量 ,好似舊年,中國有一位女演員喺香港拍戲 ,攞咗最佳影后 ,佢首先多謝嘅就哥哥,就係因為哥哥係佢嘅偶像,哥哥對佢嘅影響,佢先至攞到獎嘅意思。

大宅

回覆樓主:

哥哥係全面嘅,譚詠麟只係80年代 中期尾期紅過,早期 唱歌好聽 後期唱歌都冇咩進步 了 ,而且亦唔夠全面 譚詠麟迷唔好介意呀。 我覺得係兩個層次冇得比較

侯爵府

回覆樓主:

人死咗就會升格,張做戲比譚投入,但話好好就唔講得,要睇對手,唱歌方面譚既歌好好多,真係一張碟首首都識唱,張只有幾首有印象。

男爵府

回覆樓主:

各有告好

伯爵府

好媽媽勳章

校長雖然多經典歌,但由細到大都無喜歡佢,覺得佢比較老土

哥哥則有巨星的風采,在舞台上有攝人魅力,佢唔似校長咁一帆風順,我覺得心路令佢更有深度。 校長比我感覺係吃喝玩樂派。

男爵府

華華子 發表於 20-5-13 19:20
我鍾意譚詠麟,我覺得佢當年好靚仔,當然啦,張國榮都靚~

唱歌就譚詠麟好聽D,其實我一直覺得張國榮唱歌 ...

同你一樣諗法
豈能盡如人意,但求無愧於心......

公爵府

SUMSUM_88 發表於 20-5-14 02:37
其實好難比較
哥哥就好似美人,不許人間見白頭,佢留低咗最美嘅印象
而阿倫始終年紀大,會老,仲有2奶,偶 ...

Very true ...

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

某d 人其實想歌頌張國榮唔使下下將倫伯拉出嚟踩到地底一無是處咁嚟襯托既

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

candy8888 發表於 20-5-14 03:17
哥哥係全面嘅,譚詠麟只係80年代 中期尾期紅過,早期 唱歌好聽 後期唱歌都冇咩進步 了 ,而且亦唔夠全面 譚 ...

倫伯當時係稱霸樂壇, 到佢自己話唔再攞獎先慢慢退落嚟, 你講到佢似曇花一現既歌星仔咁

水晶宮

好鍾意張國榮,唔討厭譚詠麟

男爵府

譚生好似而家嘅容祖兒,有聲但無感情,聽佢地d 歌無乜feel

水晶宮

可樂糖 發表於 20-5-13 22:04
哥哥嘅歌係無人可以唱到嗰種感情。
一直都覺得陳奕迅唱歌有感情,但係陳翻唱過哥哥“最冷一天”,就分得出 ...

陳太大呼吸聲,我聽到好攰

水晶宮

jjman983 發表於 20-5-14 09:51
譚生好似而家嘅容祖兒,有聲但無感情,聽佢地d 歌無乜feel

雖然我無特別鍾意呢兩位歌手,但我又唔覺喎。
譚嘅歌仲有曲詞都好令人神往,有格調有意思;容把聲唔作狀又耐聽,可惜現代的曲、詞人比不上舊人。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

各有各好

別墅

hksunshine 發表於 20-5-13 19:01
大家鍾意邊個 ?

我先: 最愛哥哥

肯定哥哥冇得輸,譚伯把聲其實一般只系當年遇到好歌,否則都吾紅!

男爵府

Cheddar85ang 發表於 20-5-14 09:55
雖然我無特別鍾意呢兩位歌手,但我又唔覺喎。
譚嘅歌仲有曲詞都好令人神往,有格調有意思;容把聲唔作狀又 ...

唔關曲詞事,只係論佢地唱歌時我係台下有無connect到。佢哋演唱會我都有去過但唔知點解我得欣賞佢唱功,但唔會聽到會喊。
同意以前作曲作詞係好出色。

首頁
45678...10

尾頁

跳至