夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

None

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Babe707 發表於 20-5-20 15:50
結婚3年, 一直同奶奶, 姑奶住... 佢地個人無咩問題, 大家客客氣氣, 只係間屋空間唔夠, 我地生活習慣喜好唔 ...
通常女性都係好中意近媽媽,你地有小朋友未?可以同老公心情好時談及想有私人空間,但經濟能力可以嗎?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

無小朋友?
但結婚,是咁兒戲嗎?
再慎重考慮下。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

結婚3年, 一直同奶奶, 姑奶住... 佢地個人無咩問題, 大家客客氣氣, 只係間屋空間唔夠, 我地生活習慣喜好唔 ...

咁你老公知道未唔一齊出去住就分居離婚?

子爵府

一開頭應該因為相愛所以結婚,只是三年就磨滅哂?無得救?

複式洋房

回覆 Rilakkuma312 的帖子

其實可以點救? 我都就左佢3年同佢屋企人住呀... 我覺得是時候佢體諒下我呀

男爵府

回覆樓主:

如果你已經有可能離婚嘅準備,亦都已經同左c6講你嘅打算,咁而家除左睇地方同等你c6答案都無咩做到

子爵府

回覆 Babe707 的帖子

其實你哋各自媽媽身體都有唔妥,需要照應,又好難話你想近返啲自己媽媽果邊

一個將軍澳,一個屯門,可唔可以搵個中間點,例如九龍灣,黃大仙之類,令大家都可以方便各自返去屋企照顧自己媽媽。至於你話你c6有姑奶可幫手,你自己個邊?因為如果你都有兄弟姊妹,又好難說服你c6,點解你又唔可以咁做,要佢跟你所講咁做

為咗咁離婚,又好似有啲兒嬉

子爵府

Babe707 發表於 20-5-20 16:16

其實可以點救? 我都就左佢3年同佢屋企人住呀... 我覺得是時候佢體諒下我呀 ...

咁咪直接講唔搬出去就離婚咁簡單⋯⋯

趁未有小朋友又後生,重新來過,不要想太多,盡快搵律師處理

複式洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

我就係建議搬去沙田, 去兩邊都有巴士, 但佢既意思係佢想我自己一個搬出去, 佢繼續留係自己屋企... 依個分開生活既方案我又真係唔接受...

子爵府

吓,咁你c6都幾另類,咁你唔使出去住啦,返去你娘家住都得

但其實係咪悔氣說話?

子爵府

Babe707 發表於 20-5-20 16:23

我就係建議搬去沙田, 去兩邊都有巴士, 但佢既意思係佢想我自己一個搬出去, 佢繼續 ...

梗係唔得啦,一分居,如無意外只會離埋,同你老公講清楚,等佢清楚知道個後果再作打算

禁止訪問

子爵府

兩夫妻有些事情需要好好談談,絕對不要用〝離婚〞或〝搬開住〞作為籌碼去作談判,這樣你只會輸得很慘。
要搬開是需要考慮很多事情,其中最大的是經濟問題,搬出來是一筆很大的金錢花銷,香港租金不便宜,要搬出來代表兩夫妻都要付出更多的錢,你們負擔得來嗎?另外你老公看來是很孝順,他想照顧母親多點,你自己本身也想住得近自己媽咪多點,這是可以和老公好好談談的。

要先作理性去想想,你們搬出來會面對的問題?要搬出來的原因?搬出來後兩家人如何安排?如經濟允許是否可以搬到距離兩個家庭中間的點?可以安排輪流到兩家探訪老人家?

在和老公說想搬出來時,絕對不要說他家人事非,你想搬出來的最大原因應該是想和他組織一個有私人空間的家庭,用這個點切入不會令到你老公覺得反感。他拒絕搬芔去也不是因為他不夠愛你,只是他有他的考量,試試退一步在其角度去看事情,婚姻是需要好好溝通,當中要有了解、互諒互讓,這樣婚姻才可以走下去。千萬不要讓自己走入一個死胡同,有些事情是可以慢慢找到出路的。
mc <()>

複式洋房

老公認為佢唔同奶奶住奶奶就會無飯食... 但其實仲有個同住姑奶, 只係由細到大佢地成家人縱壞左依個姑奶, 攪到佢飯又唔識煮, 咩家務都唔識做...
如果老公係得佢一粒仔同個阿媽住, 我都覺得可以就下佢... 但係依家唔係丫ma...

我唔係晦氣說話, 我都唔想行到依一步, 不過我唔想繼續就佢... 同埋佢連體諒都俾下我, 我覺得一齊行都無意思

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

會唔會個男人最內在目的喺 唔想供樓/承擔租金甘辛苦啊?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

複式洋房

回覆 Huuu 的帖子

我已經同佢講左租金我會攪掂, 佢俾下食飯$ 已經足夠, 佢D$留返俾佢屋企果邊

男爵府

搬去沙田都不會近左將軍澳,反而兩邊都遠了。一係請個工人照顧奶奶或每天幫佢order foodpanda

你最基本的不滿係要同其他人同住,老母病想照顧也只是個理由

你老母對你的依懶會否跟你奶奶對你老公的依懶一樣多?

anyway,我覺得男人太孝順也是個缺點

琥珀宮

Babe707 發表於 20-5-20 16:16

其實可以點救? 我都就左佢3年同佢屋企人住呀... 我覺得是時候佢體諒下我呀 ...

結婚前無共識?

首頁
12345...6

尾頁

跳至