自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

假架麻。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

就算好似張圖講,等佢呀媽瓜左分樓渣住幾百萬申請公屋,

但申請公屋唔係你諗甘易,要查好多野,仲有排輪,當佢單人申請,我諗等10-20年啦,我睇佢幾百萬收埋係邊, 唔好彩一覺唔覺意比人呃哂 真係生舊差燒好過

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

HL7646 發表於 20-5-27 12:34
因為好多可以上流的工種/行業都係有錢人/中上產的子女做的,窮書生無network, 讀到u 最多只能做到脫貧變小 ...

什麼是polyu 三寶?

伯爵府

ikokam 發表於 20-5-28 10:26
就算好似張圖講,等佢呀媽瓜左分樓渣住幾百萬申請公屋,

但申請公屋唔係你諗甘易,要查好多野,仲有排輪,當佢 ...

佢有咁清醒就唔會後阿爸阿媽啲錢啦

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

syyysc 發表於 20-5-28 11:30

理工三大治療科(放射治療(Radiotherapy)、物理治療(Physiotherapy)同職業治療(Occupational Therapy))。

子爵府

syyysc 發表於 20-5-28 11:30

物理治療/職業治療/放射治療

男爵府

HL7646 發表於 20-5-29 17:34
物理治療/職業治療/放射治療

好難入,想問市場是否將快飽和?

大宅

激烈的海狗 發表於 20-5-20 22:16
大學生有個妹,兩老諗住層公屋第日留比個女住,大學生而家住梗單人公屋。 大學生覺得,層樓有份供,但留比 ...

大學生都排到單公屋 好心佢唔好同d有需要嘅人爭啦

男爵府

無論90後00後都好,80後都有人想謀父母家產啦,唉。。。
C6成日想chok我有幾多私己錢,宜家咩人都信唔過。

子爵府

siugocandy 發表於 20-5-29 19:46
無論90後00後都好,80後都有人想謀父母家產啦,唉。。。
C6成日想chok我有幾多私己錢,宜家咩人都信唔過。
...

女人真係要有錢傍身。 唔係話咩!好現實,男人幾多歲都可以揾過個,女人唔同,女人對家庭責任感超重,萬一個男人一聲唔要頭家,邊度揾錢維持? 古語有話「親生仔不如近身錢」係有道理!

子爵府

ourbobbie 發表於 20-5-29 18:39
大學生都排到單公屋 好心佢唔好同d有需要嘅人爭啦

咪係囉! 已經住平屋,仲要謀埋父母家財真係唔要得!

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

所以我灌輸咗畀阿仔知,無父/母蔭留畀佢,要生活好唔該自己努力搵嘞!

翡翠宮

牛年勳章

我覺得父母點教都重要
有啲成日掛住喺口:
我哋死咗層樓咪係你既....
一夠18歲就去申請公屋....
將來搵個有車有樓既男人(女人)先好結婚....

別墅

現在香港年轻人咁心態,香港哀多廿年。不过又咁讲,香港人向上流机会已经好细,如果冇network 又冇背景,应该都好難發圍,以前啲人勤力上进,因为知道如果付出 就可改善自己生活 改变环境,現在再努力都沒有什么大改善,就算是专业人士,你唔係入去做政府工,在私人市场都好難揾食。香港撹掂漢奸 黑暴,呢个社会问题一定要解决,香港產业现在只剩下炒賣房地产及股票,记著不是建造房地产及營運金融业,只是炒賣,如果呢个经济鏈不扩阔,日後香港不只追不到中国內地發展,連泰国也不如,就如香港足球發展国际地位一样。

首頁

尾頁

跳至