烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

李家承 發表於 20-7-9 08:22
可以提供食譜嗎?

朱古力心太軟麵包 Gemini機,mode 1, color light
組別A:
高筋麵粉 300g
啡糖 45g
塩 4g
純可可粉 15g
即溶酵母 4g
凍水 180ml (夏天量,冬天量要+20ml)

組別B
無鹽牛油 30g

組別c
烘焙用朱古力粒 30g

男爵府

dorisB 發表於 20-7-13 12:04
能提供食譜嗎? thx

食譜如上,現提供做法

首先將組別A的材料放入麵包機內, 先液體,後糖鹽,最後高筋麵粉和可可粉,喺頂部掘一個洞落即溶酵母然後用麵粉蓋住即溶酵母。 開機後五分鐘, 落切粒的室溫無鹽牛油。 部機揉麵團完之後會進入第一次發酵程序, 然後進入第二次揉麵團,喺提示聲響起不要咁快落朱古力粒, 由得部機進行第二次揉麵團,完左後會進入第二次發酵程序。

男爵府

idykawaii 發表於 20-7-16 22:57
食諸如上,現提供做法

首先將組別A的材料放入麵包機內, 先液體,後糖鹽,最後高筋麵粉和可可粉 ...

續上

因為我想要做到心太軟效果, 所以我在第二次揉麵團完畢之後, 由麵包機攞個麵團出嚟, 人手將朱古力粒搓落麵團入面。 我的做法係將麵糰搓成打直的長方形, 然後將朱古力粒分佈在麵糰上,跟住就捲埋麵團, 用手打拍出空氣 減少麵包內的空隙,然後整形放返入麵包桶內, 麵包機開始會進入第三次發酵程序,最後就烘焙。

我會提早十分鐘出爐, 在麵包桶拿出麵包,攤凍20分鐘才會切麵包。 朱古力心太軟麵包成功出現喇

男爵府

wenyunan65 發表於 20-7-9 13:05
點解D人話食BREAD會好肥呢?

食都包肥係因為將麵包當零食咁食。如果食麵包當早餐,每次食唔多過兩塊,我覺得比起食一個大家樂早餐仲要低卡

男爵府

Ember 發表於 20-7-19 11:47
呢部機好難發得高咁

睇下整咩包,我整白麵包用mode 1或普通甜麵包用mode 3, 都發得好高。

但真心覺得,呢部機係平又抵用,但如果想做到有水準和好高的麵包,用P仔會適合好多。

所以買之前諗清楚,諗住玩下或者係用來揉麵團,呢部機平靚正。但要做到用麵包機出麵包,真心覺得P仔適合d。

男爵府

Poon89 發表於 20-7-22 17:30
回覆 idykawaii 的帖子

可以分享你用咩牌子的麵粉和酵母嗎?

我通常用呢隻韓國麵粉。日清都用過,但都係鍾意呢款 想買凱薩琳麵粉做流淚吐司,不過好難買都唔易搵。

乾酵母我無特定邊款,我用好普通的超市鑽石牌,鐘意有獨立包裝。酵母用唔晒記得要放冰箱冷凍,平時我未開的酵母都會放在雪櫃的(非冰格位)。

男爵府

Poon89 發表於 20-7-22 16:50

即是唔可以靠部機整造形包如腸仔包?

咁我又未試過丫。但做腸仔包我見其他sis會用機揉麵團後再加腸仔用焗爐的。

男爵府

Ember 發表於 20-7-23 23:38
我用水合法會發高少少

都同意呢部對得住個價錢,不過我宜家又有啲心思思想買部p仔試下

me too 我都想買部P仔,但現時Gemini機無壞又用到,唔想浪費 或者咁講,唔用靚機但都做到靚麵包開心感更大

男爵府

小軒軒 發表於 20-7-26 23:25
加老麵就改善到。。

加法國老麵,湯種等等都係好方法

男爵府

NATBNATB 發表於 20-7-27 16:52
你部機買左幾多錢

部機買左400鬆d左右

男爵府

aeneas2011 發表於 20-7-29 03:29
樓主好好心機,我只是用烘焙店買現成一包過的材料放機焗。

預伴粉係好方便,自己做就可以按自己、家人和朋友的口味調整,各有各優點

但sis你可以試下自己買高筋粉,酵母,無塩牛油試整的,由原原材料變成麵包,出爐好開心的

男爵府

Poon89 發表於 20-7-29 12:25

如果用平時搽麵包的有監牛油,但唔落監,果包會否失敗? ...

係有好大機會失敗的。以我認知,酵母對水,糖和鹽的反應好大,我用Gemini機點解要係麵粉堆掘個洞最後先落酵母再蓋住佢,係要延遲酵母接觸水、糖、鹽的時間。碰水酵母會立即開工,碰糖酵母會活躍,碰鹽酵母會減慢活躍,全部都會影響酵母的發酵情況。所以要用無鹽牛油,用有鹽牛油都唔知有幾多鹽的份量,好影響麵包能否發酵。

男爵府

HIMMAMA3 發表於 20-7-30 23:53
我也成功用麵包機焗了蜜糖雞蛋甜方包

你整的麵包好靚丫,好鬆軟,配杯咖啡當早餐,立即精神晒

jm, 話你知 我買了蒸焗爐啦,可以試下整你上次分享的波羅包

你點整波羅包皮架?

男爵府

回覆樓主:

今次整 黑糖合桃麵包

焗過的合桃真係好好味丫 黑糖麵包又帶著微甜,配杯咖啡,好幸福丫

Cheuk2012    發表於 20-8-13 21:55

男爵府

食譜分享...黑糖合桃麵包

Gemini機, Color: Medium Mode 1 1.5lbs

組合A
高筋麵粉 375g
鹽 6g
黑糖(顆粒狀, 細細粒睇落去好滑果隻) 75g
酵母 3g (我今次用耐糖酵母)
凍水 245g (夏天我減了10g水, 冬天變返255g)

組合B
無鹽牛油 30g

組合C
核桃 50g

男爵府

做法...

先將組合A放落麵包機,用mode 1, 待5分鐘後再落組合B, 到機嗶嗶響時落合桃。

我提早16分鐘出爐的. 昨晚整, 令朝食都軟綿綿

男爵府

回覆樓主:

芝士火腿麵包
(難度: ) 五星最難

今日星期日,留家整曲奇和明天早餐的麵包 今日向稍有難度挑戰,芝士火腿麵包,芝士、火腿和麵包合為一體,好好味

flower9    發表於 20-9-12 17:52

男爵府

小軒軒 發表於 20-8-2 21:44
75g 黑糖。。會唔會好甜?

唔會丫,微點和夾合桃,我用75g黑糖做的,我覺得ok丫。

如果你怕甜,可試60g黑糖,但唔建議減得太多。

首頁

尾頁

跳至