自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我屋企附近計埋樓上已經有3間屋裝修緊,由昨天起不停拆牆鑽地,超嘈,瞓耐d都唔得,我女仲要zoom上堂,加上有鼻敏感,好難頂。如果買一部負離子空氣清新機,唔知有冇作用?

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Haz-mama 發表於 20-5-26 16:02
我屋企附近計埋樓上已經有3間屋裝修緊,由昨天起不停拆牆鑽地,超嘈,瞓耐d都唔得,我女仲要zoom上堂,加上 ...
明白JM感受, 因為我家附近都有兩個單位裝修中 我住呢個屋苑經常有人搬出搬入/裝修, 已習慣了 但如果開著窗而室內用空氣清新機幫助應該唔大, 因為樓上裝修的灰塵都係會入屋

珍珠宮

jcstai 發表於 20-5-26 16:37
明白JM感受, 因為我家附近都有兩個單位裝修中 我住呢個屋苑經常有人搬出搬入/裝修, 已習慣了:sig ...
唉........., 咁唯有搬.......... 去親戚度暫住,呀女用zoom上堂會影響較大。

你個屋苑係咪 美x新邨?我見呢d屋苑通常好多炒家,易手好快,2-3個月就換業主

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆 Haz-mama 的帖子

正是也 一年到晚只要你望出窗外, 總會見到樓上/樓下或附近大廈有棚架

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

買部空氣清新機

侯爵府

jcstai 發表於 20-5-26 16:37
明白JM感受, 因為我家附近都有兩個單位裝修中 我住呢個屋苑經常有人搬出搬入/裝修, 已習慣了:sig ...

完全明!

珍珠宮

jcstai 發表於 20-5-27 13:46
回覆 Haz-mama 的帖子

正是也 一年到晚只要你望出窗外, 總會見到樓上/樓下或附近大廈有棚架:thinkin ...
我以前有個朋友都係住你果區,佢覺得太煩擾,經常有人裝修,最後佢話搬左去附近的村屋度住

珍珠宮

oceandeepsea 發表於 20-5-27 15:58
買部空氣清新機
聽到樓上jm 話,咁嘅情況下作用不太,唯有搬開一段時間。如果上緊網上教學,好難聽清楚老師講野,裝修d鑽野聲,好似立體聲咁,好嘈

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

Haz-mama 發表於 20-5-27 17:31
聽到樓上jm 話,咁嘅情況下作用不太,唯有搬開一段時間。如果上緊網上教學,好難聽清楚老師講野,裝修d鑽野 ...

關窗,開冷氣,空氣清新機點都用得著

侯爵府

Haz-mama 發表於 20-5-27 17:31
聽到樓上jm 話,咁嘅情況下作用不太,唯有搬開一段時間。如果上緊網上教學,好難聽清楚老師講野,裝修d鑽野 ...

甲荃有毒(裝修物料),
鑽嘢聲會引起思覺失調!
我完全明

珍珠宮

朱古力包包 發表於 20-5-27 19:32
甲荃有毒(裝修物料),
鑽嘢聲會引起思覺失調!
我完全明 :i ...
所以,當日已經將門口鐵閘用膠枱布封左,以免d沙塵飛入屋

翡翠宮

回覆樓主:

完全明明

侯爵府

Haz-mama 發表於 20-5-27 20:15

我同你E家同1情況!
嗰家人
你比壓力property office叫嗰個單位自己封D膠袋……以免D物料入你屋……
in case 如果佢哋整污槽走廊property office can charge them 清潔費!
如果你能力許可租
service Apartment 1to2 months la!
長期噪音思覺會失調……我可能會租service Apartment住1to2個月……我明經濟差!

侯爵府

因個家人之前幾年已好衰!

侯爵府

Facts: 個家人 & 佢哋D C Fu根本無跟property office指引

侯爵府

我大廈做緊大維修,好多戶順便自己單位大裝修,之前我對面天台翻新.....想c。大維修要兩三年至完成,afford 唔到搬出去咁耐。

我對塵有敏感,手會腫,終於買部新嘅空氣清新機,好啲。

珍珠宮

朱古力包包 發表於 20-5-27 20:39
我同你E家同1情況!
嗰家人
你比壓力property office叫嗰個單位自己封D膠袋……以免D物料入你 ...
我地隔離左右都係用膠枱布或報紙封住自己的鐵閘/木門。暫時唔會租apartment,宜家主要係怕影響我女學習,confirm左會係親友度住,暫時可以解決到問題,等佢地裝修完,個鐵閘、門口要大清洗。

珍珠宮

Chole 發表於 20-5-27 20:50
我大廈做緊大維修,好多戶順便自己單位大裝修,之前我對面天台翻新.....想c。大維修要兩三年至完成,afford ...
大維修係最麻煩,搬又唔係,唔搬又唔係,又無可能搬走2-3年,除非自己有另一單位,否則只可以忍。我嘅情況係隔離裝修,估計最長3個月左右應該裝修完,所以可以搬開暫住,問題不大

珍珠宮

朱古力包包 發表於 20-5-27 20:40
因個家人之前幾年已好衰!
戥你好慘,遇著一個自私的鄰居。慶幸我屋企附近裝修緊果個鄰居,so far大家相處都ok,佢地裝修期間,唯有互相忍讓

侯爵府

Haz-mama 發表於 20-5-27 21:44
戥你好慘,遇著一個自私的鄰居。慶幸我屋企附近裝修緊果個鄰居,so far大家相處都ok,佢地裝修期間,唯有互 ...

首頁

尾頁

跳至