0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡剛個半月大,早係滿月時,發現佢好幾次食8點幾或9點幾餐奶時可以連續訓到4個幾鐘(全日唯一一餐訓到甘耐同隔甘耐先食奶),白天佢就訓唔到多,多數2個鐘或3個鐘就要食奶, 請問甘可以點樣將佢個時間改為10點幾11點成為佢最後餐奶.
因為佢呢個鐘數必定訓緊,係咪要叫醒佢食? 定還是順其自然,遲下佢自會調教?謝謝

大宅

bbmiumiu 發表於 20-5-27 02:12
我囡囡剛個半月大,早係滿月時,發現佢好幾次食8點幾或9點幾餐奶時可以連續訓到4個幾鐘(全日唯一一餐訓到 ...

我係你會暫時由得佢自然醒,因為係你全日唯一一段時間可以隔4個鐘先餵奶呀~如果早左叫醒佢,去到凌晨都係2-3個鐘,咁連唯一一次長啲既私人時間都冇埋。
你B而家食幾多安奶? 大大下每餐安數多左,自然餐同餐之間會越拉越長。

大宅

niccm 發表於 20-5-28 01:37
我係你會暫時由得佢自然醒,因為係你全日唯一一段時間可以隔4個鐘先餵奶呀~如果早左叫醒佢,去到凌晨都係 ...

謝謝回覆, 我囡囡暫時都係飲90-100ml左右.
每餐唔算多

複式洋房

bbmiumiu 發表於 20-5-27 02:12
我囡囡剛個半月大,早係滿月時,發現佢好幾次食8點幾或9點幾餐奶時可以連續訓到4個幾鐘(全日唯一一餐訓到 ...

我係滿月前教佢分日夜,日頭準時飲奶4個中喂一次 最後一次奶就11半至12點前喂 之後就由得佢訓 有d小朋友半夜醒訓未必係餓有機會係片濕 佢半夜醒吾好急住喂奶 試下拍下佢睇下佢會吾會繼續訓先再睇下佢係咪餓!

首頁

尾頁

跳至