自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

回覆樓主:

叩門,當比多個机會。

大宅

BK Milk勳章

涼亭小姐 發表於 20-6-3 16:34
我個女本身係讀書材料,記性好,我知大抽獎講運,只怕而家難叩門,唔in小朋友要拍片或睇佢學過d咩,我個女只係學 ...

你係咪91?可以pm我,我之前有留低啲資料,睇吓幫唔幫到你

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

明白你心情,既成事實,不如收拾心情準備去叩門,如果女女是讀書材料,應該冇問題,也可以小二插班

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

既然成績好,俾心機去扣門。 宜家係媽媽努力的時候,喊解決唔到問題。 整好個 profile, 請校長寫信,同呀囡練習下 interview。

係好心力交瘁,可能仲要等一段時間先有消息。 但呀媽呢個時間就係囡囡嘅支柱。 努力呀! 媽媽加油!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我都試過喎,本來諗住都讀,去寶校了解仲有校長近賓式招呼,佢話愉快學習主力多看書,但我問學校圖書館幾大,佢即刻呆咗然後話有時會安排學生去公共圖書館,我好直接同校長你地既賣點都唔投放資源,即係得個講字!

最後都去叩門,交咗好多信但可以門試得2間,仲要咩都係得我一個人面對,幸好一胡收咗呀仔,不過係多年前既事!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我囡都係讀咗一年 然後攞張靚成績表再入番第一志願 加油

珍珠宮

畀面勳章

tungking 發表於 20-6-3 17:36

甘細個都甘上心升邊間小學?系咪家長 ...

oh我女原來係正常諗法謝謝你JM
因為我無比較過其他小朋友
同埋佢未明讀小學點解唔係同一間
佢成日覺得好似K1上K2咁去隔離課室咁
佢又真係無追問而我地又無咩點講,因為今年無左開放日佢都未知自已間學校係點

等我仲成日擔心佢掛住食雪糕同仲係成個BB咁
佢成日提我佢唔係BB黎

珍珠宮

我上年經驗,同學仔孖女派左寶校,佢媽的左孖女努力叩,有五間收佢哋

有啲校長係會救人

伯爵府

回覆樓主:

唔駛灰心,可能叩門成功啦!加油呀!

子爵府

涼亭小姐 發表於 20-6-3 16:34
我個女本身係讀書材料,記性好,我知大抽獎講運,只怕而家難叩門,唔in小朋友要拍片或睇佢學過d咩,我個女只係學 ...

你做得好好呀⋯⋯雖然知道入咗間唔理想嘅學校,但係好正面答你女:係好學校
盡力去叩門啦⋯⋯如果真係叩唔到,就努力備戰小一再叩門啦⋯⋯
祝:你女叩門成功

男爵府

叩! 狂叩! 不想比希望妳, 但我見上年我的女仔朋友個個都叩到好學校!

侯爵府

小學都唔分banding派,唔似中學,所以每間學校都有band one to band three學生。 如果校風唔差,派得唔好都可以讀呀。除非係短命學校,多非華既我就一定唔讀了

男爵府

努力叩門,加油!

大宅

回覆樓主:

叩門。當年我大那個都扣左幾間學校。還記得坐的士去考扣門試時,個司機同我講,佢小朋友都經歷過。還要是開學後才有位俾佢添。加油。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

91網 4寶 唔係想像中 咁差,如果真係叩唔到 讀落了解下先啦!

水晶宮

加油啊
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

涼亭小姐 發表於 20-6-3 17:26
多謝各位鼓勵,我心情仲未平伏!點解我會咁不幸

唔好再咁諗,積極D去扣門,小朋友成積好一定有幫助,其他學校都有預留扣門位,唔試就祇有嬲足6年,小朋友靠你揾機會俾佢,你再消極冇幫助架,加油啦

大宅

tungking 發表於 20-6-3 17:36

甘細個都甘上心升邊間小學?系咪家長 ...
佢有去參觀開放日

大宅

樓主加油呀,喊一陣後快快準備叩門,好多人放棄津校讀私校,所以一定有機會。叩多幾間,越多越好,加油!

男爵府

請問寶校其實係咩意思?

首頁
12345...9

尾頁

跳至