1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔18年1月出細,
已報讀2020年9月N班!

想了解下:
1. 是否所有幼稚園N班升K1,
都要重新面試?

2. 睇咗教育局升K1流程,即係N班剛開學,就要準備申請K1入學註冊證?
是否必須先申請此證才可以到其他幼兒園申請K1面試?

3. 一般K1面試時間,大概幾月份?

有冇媽媽可以分享下,
小朋友N班升K1,
搵學校經驗,有咩要留意及準備?

男爵府

1. 私幼一般都直升

券幼唔一定. 一間間. 有直升, 有拎一半位出去, 有全再面試.

2. 9月要申請架啦. 但K1面試唔使證. 因為未收到, 到1月註冊就要交證.

3. 9月多, 部份10月

大宅

樓上答得好好

3)我囝in K就9-12月到有
通常12月頭至聖誕前出晒結果

複式洋房

fasola 發表於 20-6-4 02:05
1. 私幼一般都直升

券幼唔一定. 一間間. 有直升, 有拎一半位出去, 有全再面試.

多謝回覆!
希望年尾肺炎搞掂曬啦~
周圍撲學校面試都擔心!

大宅

haha1221 發表於 20-6-4 01:01
仔仔18年1月出細,
已報讀2020年9月N班!

1. 唔係,通常可直升但部分券校要面試⋯如迦南

2. 9-12月內申請註冊證,當然愈早申請愈好⋯由申請到寄過嚟都預要大約4星期

3. 通常9-12月份⋯以我上年為例大部份都係11月in,12月出結果簽收條留位⋯1月註冊

複式洋房

FilifalaW 發表於 20-6-4 22:51
1. 唔係,通常可直升但部分券校要面試⋯如迦南

2. 9-12月內申請註冊證,當然愈早申請愈好⋯由申請到寄過 ...

即係所有學校,原校升讀,或者新收K1,
都係12月通知!

希望唔好撞時間!

上年報N班撞曬時間,搞到好緊張!
心儀學校最遲in,又未有信!
次選學校早就in完收到信已取錄,
最後交留位費果日,先收到心儀學校嘅取錄信!
如果唔係又俾多份留位費!(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

haha1221 發表於 20-6-4 23:09
即係所有學校,原校升讀,或者新收K1,
都係12月通知!

私校唔知⋯
以我為例N果間券校11月出通告通知可以原校升讀K1,當然間間學校做法唔同!
券校新收K1亦視乎學校做法⋯有啲11就收信,亦會有啲12月⋯
你預面試總有幾間會撞時間,自己取捨

別墅

其實你報N時應該已經要知道你間N有無得直升K,因為依個係揀N嘅關鍵,好多媽媽唔想煩都會揀一條龍。你快d問下自己間學校先啦。唔係間間私校都完全直升,有d會話需要再考。

複式洋房

07048178d 發表於 20-6-6 14:49
其實你報N時應該已經要知道你間N有無得直升K,因為依個係揀N嘅關鍵,好多媽媽唔想煩都會揀一條龍。你快d問 ...

知道係可以直升K!
但係分半日/全日
我會希望可以返到全日!

所以都會搵定d全日K,
希望有個後備

首頁

尾頁

跳至