自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

師奶甲 發表於 20-6-4 17:41
好果D醫護去哂私家
想平,唔好要求咁多
買保險喇

其實公立醫院仲有有愛心,態度又好又盡責的護士,不過真係唔多,亦好易被bully

我朋友係其中一個,經常比其他護士話佢唔知想博咩,其實佢只係想對病人好,幫到就幫

newuser    發表於 20-6-5 06:25

男爵府

講起政府醫院就一肚火
政府醫院真心d醫護差到爆
冇愛心,就唔好做

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

睇晒長文, 都係樓主好主觀的批評, 對提及的醫護唔係幾公平, 標題仲咁衰, 我仲以為咩真面目
例如護士長黑面、主診女醫生有啲唔耐煩、覺得護士特登見我瞓着就黎嘈醒我(呢個我真係唔信護士有咁得閒目及實每個病人幾時瞓着)
過咗探病時間,叫家屬即刻走, 好正常, 個個病人都有家屬唔走, 病人仲洗休息? 有冇黑面好主觀

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

女病房除探病時間,係唔應該有外來男性存在好正常吖!

私家唔見得好,我嫂仁安生,個護士態度屈又串串地,一出房門就去護士位講是非啦,跟開我嫂嗰個醫生態度語氣重差,我哥話個醫生無野架,係咁講野架喎
我嫂住兩人房,佢話成晚都無覺好瞓,隔離床去廁所關門嘭嘭聲 又嘈!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

Gorgor0612 發表於 20-6-4 18:01
有買保險一定去私家

我爸媽2老都無保險架, 但能力範圍內一家帶佢地去私家, 我爸上月住了5日私家做腸手術, 用左16萬, 但全程得到好細心既照顧 , 真係用錢買服務, 唔需要醫護人員好好笑容好客氣咁, 但至少對病人態度正常, 令你至少覺得自己係一個人 !

之前去公立醫院既經驗, 會令到你覺得自己只係一件有問題既儀器 !

子爵府

hand_hand 發表於 20-6-4 18:08
講起政府醫院就一肚火
政府醫院真心d醫護差到爆
冇愛心,就唔好做

真係聽過政府醫護講,想快有服務就去私家啦...

珍珠宮

點解入公院?唔去私院check

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

babynetnet 發表於 20-6-4 18:11
女病房除探病時間,係唔應該有外來男性存在好正常吖!

私家唔見得好,我嫂仁安生,個護士態度屈又串串地, ...

仁安D護士的確麻麻地, 每次出病房行過走廊大堂都成日見到佢地眾係D細房入面傾計, 大聲講大聲笑

反而浸會個D好好, 非常專業

子爵府

skippy 發表於 20-6-4 18:04
這個要呻吓。。。

從來唔覺正苦醫護有愛心,例外不說

如果出面做個手術要六,七十萬,政府住院佰二蚊一日,你就會識揀,小手術有買保險去私家,重症一定係去政府。

樓主話病人嘈,呢個情況我都試過,做完手術對面床係咁叫,我同姑娘投訴,比姑娘鬧返轉頭:你估佢好想叫,佢痛先叫,最後同老公講好嘈瞓唔到,我老公話買個耳塞比我,後來我叫佢唔好買,阿婆走咗啦,原來阿婆癌症尾,叫咗兩個禮拜先走,我好內疚咁話人

jnc.    發表於 20-6-5 19:51
小菜豆    發表於 20-6-4 18:34

子爵府

我陪先母入過瑪嘉烈,我覺得呢間醫院似係戰地醫院,環境固然惡劣,病床迫到行都行唔到,醫護人員係完全唔啋你,越叫越走,扮聽唔到睇唔到你,好離譜,一日到黑都只會叫你出院。
所以我搬咗去港島住,其中一個原因係,如果有乜急病,去瑪嘉烈死得。瑪麗起碼都會理下病人。
我亦買咗醫療保險,希望有需要時可以冇咁辛苦受氣⋯⋯

珍珠宮

樓主要求的服務應該要係私院先有。就算係私院亦唔一定做到,我上次住私家醫院單人房,護士服務都唔見得比樓主講的政府醫院大房好好多。唯一唔同係可以即時同醫生同護士經理講,即時叫做有個人嚟講句唔好意思咁咋。

侯爵府

回覆樓主:

大家都接受政府醫護的差態度。

子爵府

建議你去睇埋精神科,全部都係你覺得人哋講你是非,你覺得人哋懷疑你有多個性伴侶,你覺得人哋要特登嘈醒你

Jasber    發表於 20-6-4 18:33

子爵府

我朋友上年腳受傷到要打止痛針,

去天水圍醫院看, 被年青的謢玩咁.

同她打, 嗰女讛士就一邊同她打針一邊同她個同談天,

冇望到朋友隻手打針眼係望向她同事, 朋友大叫痛.

叫我朋友換衣服照X RAY, 但就叫她入嗰公用厠所換, 當時嗰厠所好臭.

她去到X RAY開口才知道原來有専用的換衣房.(她問了其他都係照X RAY的人)

我朋友好氣,因為她當時係一個受傷的病人, 而且用了很多時間在當時又臭的地方,

當時好想投訴.

男爵府

回覆 20162016 的帖子

可否分享一下經歷?

水晶宮

pi0219 發表於 20-6-4 18:17
仁安D護士的確麻麻地, 每次出病房行過走廊大堂都成日見到佢地眾係D細房入面傾計, 大聲講大聲笑

反而浸會 ...

我都覺仁安護士唔係好專業(玩玩下),同我量血壓都可以同隔離姑娘傾計!

公爵府

我以前有個朋友喺瑪嘉烈做護士長,真人其實都有精神病咁有妄想症,同埋做野好衝動激動又好絕。
佢話只不過係一份工,話個個病人都係好x街,從來都唔見佢講下啲好嘅病人。
所以我相信佢態度真係有問題。
不過我自己就未見過差嘅醫護,黑面都會有,但其實本身有禮貌唔麻煩唔老奉都會遇到好嘅醫護。

子爵府

Fion710 發表於 20-6-4 18:26
我都覺仁安護士唔係好專業(玩玩下),同我量血壓都可以同隔離姑娘傾計!
...

我覺得有宗教背景的醫院管理較好,如法國、嘉諾撒等,護士好專業,對病人細心啲。仁安係四叔嘅,護士成日掛住食嘢傾計,非常之鬆散

珍珠宮

hazeln 發表於 20-6-4 17:29
以下只係關於個別幾個瑪嘉烈醫護人員...唔代表全部員工!純粹自己個人感受!我下腹痛同發燒,睇私家,佢叫 ...

個人認為無問題,叫你男友走好正常。
男醫生幫其他人做檢查行過你都咁介意,你男友在場其他人點檢查?唔係獨立房預左有人嘈啦,私家都會有同樣情況。護士唔會留意你幾點訓,你問左幾次,佢知道左即刻同你講好正常,反正都要探熱。第二朝已轉更,一陣唔記得就仲麻煩。

唔係話政府醫院十分好,我覺得不過不失,感激醫護但討厭黑護。如果有服務要求要貼心可以私家獨立房比較岩你

水晶宮

我之前分別住過政府同私家,只可以講真係用錢買服務

首頁
12345...11

尾頁

跳至