自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔好怪我標題衰,但我好想知,幼稚園我見家長教師會班家長好出力幫學校,又跳舞又搞活動。

仲要有時晚上7,8點先返學校做野。
一定唔會係為左錢啦。

人總有私心,佢地咁出力其實係為咩??

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

香蕉煎餅 發表於 20-6-7 15:08
唔好怪我標題衰,但我好想知,幼稚園我見家長教師會班家長好出力幫學校,又跳舞又搞活動。

仲要有時晚上7 ...

我做左6年,只因為學校對我仔好,我想做返d野 (我仔sen年中好多野麻煩到老師)
不過我幾肯定好多冷嘲熱諷嘅討論,見慣聽慣

aeneas2011    發表於 20-6-8 08:46

男爵府

回覆樓主:

家校合作,搞活動都係為小朋友學習成長齊齊努力,正如坊間都大把人做義工

禁止發言

回覆樓主:

男爵府

仲要有時晚上7 ...

父母多係學校出現,校長、主任、老師都對小朋友有印象D
起碼會比學校感覺父母係一個對小朋友負責任

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我返學校做義工,

係想睇下老師咩人品~

同埋我仔見到我在校內做野,佢會很開心,同有很威的感覺

小菜豆    發表於 20-6-8 16:18

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都做左幾年,主要係想了解學校多d, 又可以見下個仔,見到識既老師又可以問下亞仔表現,而且我有時間,出邊做義工時間無咁易夾,學校就方便好多。

伯爵府

回覆樓主:

阿女小學六年我做足六年義工(係經常參與嗰D),而今學年阿女中一,幸運地派入番我的母校,所以我直頭加入埋家教會做委員,當係另類回報母校的一種方法,而校方委員入面有三個係有份教阿女的,其中一位仲係班主任添,所以我同老師的溝通好足夠,呢樣唔知算唔算著數呢?

珍珠宮

仲要有時晚上7 ...

小朋友必有學校豬肉獎
有活動老師會多提攜
升學叩門推薦信

子爵府

好媽媽勳章

仲要有時晚上7 ...

我做過幼稚園義工,係老師主動問我,可能佢知我唔使返工,咁我覺得學校老師同校長都好好人,我得閒就幫我下手囉,甜頭就冇嘞,係有個義工獎牌仔不過我仔上上下堂見到媽咪出現入班房講故事就好開心

子爵府

angellate 發表於 20-6-7 15:17
我囡學校,有個家長做咗家教會成員幾年,佢個囡上年5年級時攞咗個操行獎,大前題佢個囡經常唔交功課,唔係 ...

我都眼見過:
1)家長係家教會成員,位同學係某年得到豬肉獎,上台頒獎給他正係他家長(有啲獎係由家教會頒發的)
2)一些全校活動,因人數太多要抽籤,能被抽中的很多都是家長在家教會有工作的同學。
3)在替學校做義工時,有時總會遇見老師,必定跟老師詳談孩子在校的情況和改善方法。
4)在家教會內的家長大多由不同年級的家長組成,大家能分享到學校第一手資料(當然未必係秘密),但各年級發生咩大事,她哋一定知咁。

我只不停時做學校義工,覺得做家教會好處未必有好多,但一定能同老師熟啲,能了解仔女多啲咁及有事時都有些同情分,唔會罰得太重。

wcpcelia    發表於 20-6-7 18:24

禁止發言

子爵府

angellate 發表於 20-6-7 15:59
第2項,我學校都係,10個有9個抽中的都係家教會成員,一係家教會既朋友,我就佛系義工 抽中就做, ...
我就試過抽2年都唔中,之後無再參加過,免得女兒抽唔中失望

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

angellate 發表於 20-6-7 15:59
第2項,我學校都係,10個有9個抽中的都係家教會成員,一係家教會既朋友,我就佛系義工 抽中就做, ...

如果家教會活動,即係要委員做野。做攪手嘅,唔駛抽都會去架啦
聽過家長話,次次都就家教會委員時間/次次佢地都有份,真係莫名其妙。攪活動,緊係預工作人員出席架wor

禁止發言

伯爵府

相信大部分人係真心想了解學校既

伯爵府

angellate 發表於 20-6-7 16:27
無研究,我自己都唔係成日做義工既人

哈哈!我都係!我認我係懶架,而且好怕同人聯誼。我連家長谷都好少講嘢。

男爵府

我係家教會已十年,擔任委員亦已八年了,上面所講嘅大都係事實,同出去工作一樣,越高位就越大壓力越多是非。

公爵府

回覆 香蕉煎餅 的帖子

我都冇做過呀!
我諗心態都係想為仔女,了解學校多D,

同埋會同老師.校長熟D,方便日後有需要幫忙,

互惠互利啩!

2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

珊瑚宮

我女小學時 我做過義工 但係我唔覺得有咩特別 除非你個小朋友特別叻

家教會一樣 我覺得啲家長只係會將自己個小朋友同其他嗰啲比較 多過想了解學校情況

首頁

尾頁

跳至