自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我見過嘅PTA 主席:

1. 個仔小學成績尾幾,入返中學部。

2. 亞媽係好chur 嘅保險經紀。

3. 亞爸做appraiser ,但日日好似喺小學返工咁勤力,亞媽FTM又幫手做義工。

原來亞爸 tum /呃咗一啲家長買古董,個仔升唔返中學部。

公爵府

sharonhwyc 發表於 20-6-8 17:06
20蚊好平呀
我仔由幼稚園到小學
都係冇得揀唔參加的

如果強制要我俾都會唔gur,講真,其實張商戶list,咁多年係冇用過,派番黎放係門口冇理到,一年後有新先醒起有佢, 唔入會都冇咩所謂 係條氣會唔順問都唔問下,但唔入會,怕阿仔俾學校label左冇入,所以點都會俾錢入ge

男爵府

sharonhwyc 發表於 20-6-8 15:43
但係唔明點解要家長強制性入會

我果間幼稚園無強制入會,但要比會費

男爵府

Chole 發表於 20-6-8 17:20
我見過嘅PTA 主席:

1. 個仔小學成績尾幾,入返中學部。

Pta其實好多人有心計

子爵府

我個幼稚園有做.

因為個時我地成日遲到. 又遲接.
校長又成日出黎溫馨提示丫, 後尾熟落左..
學校本身個個家教會又冇乜power. .. 就推左我地2公婆出黎.

一做.. 做足幾年.

都OK既. 起碼知道學校既野多左. 原來學校係會咁諗/咁做.
有D投訴都幾得意..

著SO 又冇乜既.可以遲DD囉.
同. 同校長既關係熟左. 所以亞仔個時要叩門. 都易D開口. 叫佢幫下手囉~ 咁佢都有幫既.

wcpcelia    發表於 20-6-9 10:00

水晶宮

回覆樓主:

有好熱心,唔求咩的人。亦有功利,為仔女日後謀好處的人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

其實入家教會, 都係想了解間學校多d, 同時又認識到不到級別的家長和老師,可以和家長們互相交流下,又可以知道自己仔女平時在校內情況(因為有時要回校籌備活動,有時在校內會見到囡囡) 。有時有d義工缺席,我地都要幫手頂住先。做PTA委員/學校義工,可以比小朋友知道,係一件有意義的事,大家都係為學校出一分力。

當然,每個人做PTA委員/學校義工嘅目的都有不同,但對小朋友嚟講都係一件好事。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

香蕉煎餅 發表於 20-6-8 18:03
Pta其實好多人有心計

一樣米養百樣人
其實我初初入局,都係因為一個想做事嘅pta家長,頂唔順d「大枝野」,叫我入局幫手平衡下
所以後來慢慢換血,終於儲到班俾心機做野嘅家長,特別好feel

子爵府

冇着數架,不過仔仔見到我上台會好開心

水晶宮

我冇入家長教師會,但都成日返學做義工,純粹得閒,幫得就幫,冇咩所謂!

水晶宮

回覆樓主:

講真,唔多唔少係為小朋友,你相信人的心是偏的嗎?會受物質,感覺,環境等影響

老師見得你多,同你關係熟,唔多唔少老師會潛意識中對你的小朋友會關愛1點,這與社會中你同邊個熟絡點你係咪會比陌生人好傾計1點,偏心1點?

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

肯定有著數

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

返去學校做義工幾好,可以多啲了解學校,學校真係好多沒完沒了的雜務,仲有就係可以小息或者午飯時間見下對仔女
不過就完全沒有興趣入家教會,感覺責任好重大,又要成日開會

珍珠宮

小學做咗3年,純粹班主任知道我係FTM所以推薦我做,耳仔軟唔知點推班主任咁就做咗3年。
講真,唔覺有咩著數,只係比較多老師、學生應得我,多咗好多陌生面孔同我打招呼
另外想講唔好戴有色眼鏡睇PTA的成員,可能有家長的確係有私心,但亦有家長真係一心為學校付出私人時間去服務。

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

阿囡K1時我有去學校做義工,之後有家教會委員直接叫我入會幫手,一做做咗5年,直到細仔畢業,仲做咗幾屆主席。之前都有家長覺得我同校長老師熟,小朋友參與活動機會多D同大D,阿囡年年有份表演,結業禮同外出表演做小司儀,阿仔又有表演,仲要企中間位,而且我2個小朋友年年攞全級TOP 3嘅大獎,之後當然有家長會講話我做義工為仔女換獎,講真,如果你覺得可以咁換到,點解你唔為你小朋友付出去換?

寶石宮

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 20-6-7 15:12
我做左6年,只因為學校對我仔好,我想做返d野 (我仔sen年中好多野麻煩到老師)
不過我幾肯定好多冷嘲熱諷 ...

幸福可以好簡單

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

因為我女由K1開始比較outstanding,所以攞獎我並唔意外,相反細仔K1上學期嘅時候唔出聲唔參與,結業禮嘅時候竟然攞大獎,我都好驚喜,都有覺得老師係咪造馬,但當結業禮見到K1小朋友表演嘅時候,個個家長都讚我個仔表現得好好,除咗自己做得好好,仲照顧埋身邊嘅同學提點佢哋走位,我都覺得我個仔係實至名歸。

伯爵府

回覆 香蕉煎餅 的帖子

有人真心幫學校, 有人想幫仔女有好印象, 有人想博同老師主任熟D攞學校料, 是非當人情, 有人想係學校招搖過市,出試卷期間出入教員室同校務處, 隻眼四圍望 , 有人當家長係水魚搵生意, 想有特權, 因教職工會買佢地怕

以上有入家長教師會朋友講, 亦有做書記朋友講

大宅

回覆樓主:

我有做,想知道讀書情況,小朋友和同學相處問題,因為我仔好多野都有啲問題,我去學校幫手,同老師講多幾句,佢哋知道好多機構/方法可以幫到阿仔,我認有私心,想知道小朋友係學校情況

首頁

尾頁

跳至