跳至

首頁

尾頁

大宅

一直都的唔起心肝去申請, (又懶吾識得心急(emoji))
五月中終於去咗聽agent講座, 再上bk睇埋各位姊妹教路

終於五月尾, 行出咗第一步(emoji)
1)上網填咗份online application

2)print左成份application,帶埋passport & ID ( 各位記得帶passport & ID copy)
我就係帶咗passport copy而唔記得帶身份證影印本, 氣沖沖跑咗去快圖美影印, 洗咗$2.5(emoji)

去領事館申請supporting letter of good conduct既文件 $42

六月中返去拎

3)同日, 去咗銀行,拎住三個月
e banking statment話要 certified copy,
我去嗰間銀行非常之好,一蚊都唔使收我(emoji)(emoji)

4)返到公司, 拎出糧紀錄

再續

大宅

yogaman 發表於 20-6-7 16:12
...

5)同日, 上網出生死亡婚姻登記處,申請出世紙同婚姻證書核實副本 (6月中拎,到時先需要一手收文件一手交錢,@$140)

6)再上入境處網站print左application form申請passport certificate copy, (星期一去交表,到時再update比大家)

7)再快快手揾返resume出嚟print

8) 求求其其打左cover letter

9)放工, 捉曬成家去影證件相+ color copy全本passport

暫時做落去,流程好簡單,一日都已經搞掂

而家全部都係等文件返齊就做下一步
而且暫時費用仲係幾百蚊以內

星期一再同大家跟進

再續

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

叻叻.

別墅

yogaman 發表於 20-6-7 16:12
...

jj

大宅

回覆樓主:

星期一行咗去入境處,核實副本需要擺低特區護照正本兩個星期, 但係我下個星期要本護照去馬來西亞領事館supporting documents for 良民証, 所以我白行一趟

下星期將會去領事館拎supporting documents, 跟手去申請良民证(網上預約咗同一日,甘就吾洗跑2次)

之後再去入境處放低passport去申請certificate copy

希望一日做得哂(emoji)

伯爵府

回覆樓主:

加油

大宅

Well done

大宅

ilovebb2019 發表於 20-6-15 19:42
加油

我都係睇咗你個分享先有信心做乍(emoji)
多謝你呀。。
你 揀咗邊個地方落腳呀?

伯爵府

yogaman 發表於 20-6-16 00:23
我都係睇咗你個分享先有信心做乍(emoji)
多謝你呀。。
你 揀咗邊個地方落腳呀?

真咖? 我對檳城一見倾心,所以會揀檳城。但頭两年可能住KL如果我家少爺肯去Monash University分校讀頭两年,可以慳好多。

大宅

ilovebb2019 發表於 20-6-16 08:22
真咖? 我對檳城一見倾心,所以會揀檳城。但頭两年可能住KL如果我家少爺肯去Monash University ...

仲有乜野雙聯學校介紹?

大宅

yogaman 發表於 20-6-11 20:28
星期一行咗去入境處,核實副本需要擺低特區護照正本兩個星期, 但係我下個星期要本護照去馬來西亞領事館suppo ...

Updated
一早9:00去領事館拎信,再跟住去警察總部13/F申請良民證(一早約同一日做)
等左大半小時啦,之後再行埋去入境處4樓申請passport true copy, (吾洗等,因為依家未通關喎)

之後就去埋金鐘高座3/F出生註冊處拎埋之前上網申請左既birth cert/marriage cert 核實副本

Yeah... 一日搞掂哂~

依家係等 良民證寄去領事館+ 兩個星期後 去灣仔入境處拎passport copy, 行多一轉去拎就齊文件可以寄信啦

伯爵府

yogaman 發表於 20-6-17 11:39
仲有乜野雙聯學校介紹?

大馬得三間,两間係婆羅州果邊,好隔泄。

大宅

ilovebb2019 發表於 20-6-17 11:48
大馬得三間,两間係婆羅州果邊,好隔泄。

聽人講唔係話去英國嘅 雙聯 大學咩?

伯爵府

yogaman 發表於 20-6-17 11:46

Updated

你既资料好有用呀 希望幫到其他自己申請既JM。

伯爵府

yogaman 發表於 20-6-17 11:49

我睇澳洲咋,大馬去澳洲近嘛。佢放長假返大馬都方便。澳洲又好玩d

伯爵府

yogaman 發表於 20-6-17 11:49

Monash係澳洲八大,唔錯的。世界排名高過英國Nottingham大學。你有乜心水。

http://myhouse2u.com.my/Foreign.aspx

複式洋房

你好勁好有效率!請問
1)主申請人除了護照外,需否出世紙cert true copy?
2)配偶及子女是否也需要護照及出世紙cert true copy?
3)以你情況,你所有文件也不用去找律師/公證做cert true copy?
謝謝!

大宅

ilovebb2019 發表於 20-6-17 12:06

Monash係澳洲八大,唔錯的。世界排名高過英國Nottingha ...

完全未有頭緒呀

大宅

samuelwty 發表於 20-6-17 23:50
你好勁好有效率!請問
1)主申請人除了護照外,需否出世紙cert true copy?
2)配偶及子女是否也需要護照及出世 ...

1)主申請吾洗遞交出世紙
2)需要呀
3)暫時未需要呀

複式洋房

回覆 yogaman 的帖子

有事想請教一下, 請問交警察總部那份良民証FORM, 申請目的那一項是選 "1/ 移民" OR "3/ 其他目的(包括經商或旅遊)?
因為聽人成日講MM2H唔屬於移民計劃.....
MANY THANKS !!

首頁

尾頁

跳至