家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下有無HSBC 離職或退休既朋友,之後有join AXA porta protection medical scheme, this scheme makes it easy for you and your dependents to continue enjoying medical benefits even when you leave the company or retire
我諗緊join唔join,有無意見俾到我?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

離職或退休後每年保費幾$?條款同以前有無分別先?

琥珀宮

kennethtk47 發表於 20-6-11 19:26
想問下有無HSBC 離職或退休既朋友,之後有join AXA porta protection medical scheme, this scheme makes i ...

我識既人多數都join,因為會保已知疾病

大宅

回覆 木土土 的帖子

梗係join啦,你退休後嘅年紀至供一份全新貴到冇朋友

洋房

回覆 kennethtk47 的帖子

其實好睇你本身健康係咪已出咗問題,否則你應該參考埋市面嘅醫保再決定;同埋睇下你會參加plan1-plan6還是plan7-plan9, plan1-6係每個項目細分(即房費,雜費...等等), 7-9係一個總額索償的,同埋你最好預計埋個額將來夠唔夠用,plan 7一年有15萬俾你去用,每次claim 8成(如冇記錯),以往啲同事都係參加plan 7多的,但後期會發覺有大件嘢就唔夠用,所以你要諗清楚參加邊個plan。以上係我個人少少意見。

大宅

kennethtk47 發表於 20-6-11 19:26
想問下有無HSBC 離職或退休既朋友,之後有join AXA porta protection medical scheme, this scheme makes i ...

梗係join。我妹都係hsbc,佢都剛剛join咗。因為計返喺外面重新買一個計劃會貴過依家。同埋要身體檢查,呢度係免核保加!仲有hsbc呢個axa計劃真係幾正。所以如果有呢個offer俾你就點都join咗先。真係嘅咪一路搵住先,搵到間啱自己嘅保險公司先cut籮。有個保障丫嘛

大宅

Jessie_292 發表於 20-6-14 09:48

其實好睇你本身健康係咪已出咗問題,否則你應該參考埋市面嘅醫保再決定;同埋睇 ...

其實你有無了解過hsbc呢個計劃係點加?!
講paln幾到plan幾呢啲,好似無乜幫助。普通人買份保障係睇保唔保到,賠唔賠到。但你講得太專,聽唔明。

大宅

Jessie_292 發表於 20-6-14 09:48

其實好睇你本身健康係咪已出咗問題,否則你應該參考埋市面嘅醫保再決定;同埋睇 ...

我的睇法差多。先假設是你覺得有買醫保需要。
1. 如健康已出了問題,根本你無其他選擇,無其他保險會保你,除非勁加loading. 如果有選擇權,當然要貨比3家,看那一家適合你的需要。
2. 保險是保將來,保額是考慮將來(是今天)的醫療費。我個人覺得portaplan保額不夠,不過每人需要不同,最緊要你覺得夠唔夠。

洋房

回覆 steven1110 的帖子

我當然有了解過個plan先咁樣講啦!我都係前HSBC職員,我都參加咗呢個計劃(我係因為身體狀況所以必需參加,因出面嘅好大機會加保費),我講plan幾都係想提醒要參加嘅話,要睇清楚邊個plan啱自己需要,因為AXA Porta有成9個不同保障嘅plan的。我哋參加呢類保障計劃都係要睇個保障去到邊,是否啱自己的。

首頁

尾頁

跳至