自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

子爵府

祝苦瓜BB健康成長!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

快高長大, 大咗唔捨得食。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

最初唔知種到, 見佢大得快, 搵咗搬屋前夾相既心心網架俾佢爬!

大宅

littlecar 發表於 20-6-12 09:46
最初唔知種到, 見佢大得快, 搵咗搬屋前夾相既心心網架俾佢爬!

好犀利,有你悉心照顧,苦瓜bb一定會健康成長的,加油

翡翠宮

kiubbobo 發表於 20-6-12 09:59
好犀利,有你悉心照顧,苦瓜bb一定會健康成長的,加油

本來仲有種莧菜
但落咗太多日大雨
D幼苗唔係好頂得住

翡翠宮

lily-of-valley 發表於 20-6-12 09:40
快高長大, 大咗唔捨得食。

我食過自己種既通棻.生棻.薯仔
不過收成太少只可以早餐用黎伴下炒蛋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlecar 發表於 20-6-12 09:09
多謝大家對苦瓜BB既祝福,
種咗差不多2個月
呢朵雌花開既時候無雄花

我無得室外種,長得唔大,有結果已好開心(張相幾年前了)
每朝起身第一件事就係睇下有無雄花,有就拿拿聲「配種」,我覺得自己像breeder。我種盆,花唔多,朵朵都好珍貴
最終都有幾隻瓜結得成

翡翠宮

Ocean419 發表於 20-6-12 08:33
由播種到結果要幾耐?我都種緊蕃茄仔同茄子

蕃茄仔天氣熱會好難種
茄子就岩天氣

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlecar 發表於 20-6-12 10:11

我好羨慕你有咁大地方種

水晶宮

2024勳章

littlecar 發表於 20-6-12 07:44
你會長大嗎!?

不知怎樣老是想著你, 晚上還得跑出來為你拍張照。 害怕明早起來你已不在, 要知道世界很危 ...

好文采

王國長老

種過秋葵,樓主可以試吓,又靚又易種(花果張相網上搵,我影唔切)

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 20-6-12 10:14
我無得室外種,長得唔大,有結果已好開心(張相幾年前了)
每朝起身第一件事就係睇下有無雄花,有就拿拿聲 ...

雖然我種室外但都係盆穜
所以有收成已經好開心
我呢隻BB開花既時候得佢一朵
唔知點解又唔謝

你宜家仲有無穜??

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 20-6-12 10:15
我好羨慕你有咁大地方種

我霸咗對面廢屋前面既地
風險好高架
試過有放養貓攪
又有人偷

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

littlecar 發表於 20-6-12 10:11
唔知點解, 由小棵種到大, 唔捨得得食。

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 20-6-12 10:17
種過秋葵,樓主可以試吓,又靚又易種(花果張相網上搵,我影唔切)

我上次整秋葵有留起種子落土
不過一直無發芽

王國長老

littlecar 發表於 20-6-12 10:17
雖然我種室外但都係盆穜
所以有收成已經好開心
我呢隻BB開花既時候得佢一朵

儲左沖繩苦瓜種子未種
我室內最大問題,係唔可以淋透水,個盆太大太重又好難搬去廁所淋,所以成效差d
苦瓜如果而家落種子,怕熱嗎?

王國長老

littlecar 發表於 20-6-12 10:23
我上次整秋葵有留起種子落土
不過一直無發芽

我去花墟買十蚊棵苗

翡翠宮

czl115 發表於 20-6-12 10:17
好文采

我好鐘意寫野,
俾曾經公開過既真人真事你睇下
已經10幾年前寫

一直知道自己是一個糊裡糊塗的女人,所以我的人生一點也不平凡,當然跌跌碰碰的機會亦因而數之不盡....

從小我便是一個寵物狂熱份子,養過很多小動物,它們伴著我成長。
朗朗,我的寶貝兒子也是因為寵物而開始。
那陣子跟寵愛我的男友分開,由小公主立時變回一個灰姑娘,帶著我二隻史立莎搬了二次家。
第二次的家是位於上海街的套房,小小的空間容立一人二小狗。
搬家後的第二天立刻到附近找寵物店,方便以後訂購狗糧。
套房樓下明明有一間,
可是路過的時候店員兇巴巴的樣子,所以一早便決定不給他們生意了,或許覺得他們不夠愛心。
就是這樣我來到了""店,不能不說當中有著千絲萬縷的綠份才能跟一個人相遇,但往往亦因緣份這二個字教人傷心斷腸。
那天跟他第一次見面,他是一個情緒很高脹的人,滔滔不絕.天南地北的不停說著,壓根兒沒有搭上咀的機會。
最後只簡單告訴他我只想要一包狗糧,他極力推介一有機狗糧,我的可樂小狗皮膚不太好,很快就決定要買一包,反正剛搬完家人總是有點累,再者這老闆看上去像是一個很愛小動物的人。
他還主動即時送到我家,說實在我也搬不動那包狗糧,一切就在理當然下發生了。
在引令他送貨到我家途中,我一直沈默著,直至我眼尾看一看他的時候,我跟他說:「為什麼你上身那麼挺直,雙腳卻像裝上摩打般,你令我想起了小雲,好卡通呀!」。
隔膜在頃刻之間盪然無存。
在那一天之後,我..的命運一直在改寫........

打從那天開始,我便是""寵物店的常客,二隻小狗食量真的很驚人,再加上到""買東西,如果他在的話總是有不同的贈品。
而我每次要到小狗散步的地方,又必須經過"",日子久了,跟他就好像一個寵物知己一樣。

首頁

尾頁

跳至