論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Old seafood 死症,一定要斷佢約,唔好俾佢留喺香港害人,你唔識管理工人,要學下,先嚴後寬,下次第一日已經要俾時間表及家規,工人要俾你基本尊重,但係依家似乎掉返轉,佢管你多啲

別墅

rosecherrywt 發表於 20-6-14 13:28
我第一次請工人,講下背景先,我係working mum,有一個10個月大的BB係fb 直接direct hiring ,頭3個月都仲 ...

比着我一早炒咗佢9百年lu! 公主病,老奉,當你冇到,冇禮貌,做嘢又唔掂,完全冇優點可言。
請新既工人重新調教:
-絕對唔會供應咖啡(除非佢做得好好間唔中先會買俾佢)
-工人嘅食物分開買 唔可以未問過就食屋企嘅嘢
-按返合約出糧俾佢(借糧免問)
-一到步會供應基本日用品但係講到明之後佢要自己買

大宅

佢哋食嘢係大過天 肉同海鮮喺佢哋個7國家係好貴好難先食到 所以佢哋黎到會食7咁食 我之前件賤人都係吾貴吾食 食曬我成樽100澳紙manuka honey吾出聲 我炒左佢仲寫信去入境處投訴 之後冇得再返黎 你都應該咁做

大宅

我之前請個菲,未來過香港都成日阿之阿左啦!第一日返工,無問我用我D錢買coffee mate,比我係咁鬧佢。
我覺得而家D菲傭普遍差,無禮貌,身嬌肉貴,反而印傭好D。至少唔會黑你面

上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

大宅

同埋我都同意唔會出多比佢,但會一開始同佢講,做得好會每有bonus, 做得唔好果個月,真係1毫子都唔比多佢
還使我的心靈得到舒暢

男爵府

回覆 rosecherrywt 的帖子

嘩,你哋比佢食住食得好誇張!其實你回頭諗下,工作態度又唔好,工作表現又唔好,聽落冇嘢好,甘即刻去搵個新嘅,衰極會有咩差得過佢?何況你媽媽可以幫手望下,係我就即日炒,即刻搵個現成,暫叫媽媽頂一排!

男爵府

回覆 rosecherrywt 的帖子

真心講,就係你地忍得太多,工人就係會步步進逼。下次換咗人唔會再就佢地啦!

公爵府

beaclem 發表於 20-6-23 19:26
我之前請個菲,未來過香港都成日阿之阿左啦!第一日返工,無問我用我D錢買coffee mate,比我係咁鬧佢。
我覺 ...

依家D菲傭質素係越來越差,你形容得啱,好似黎做你老細咁,個個身嬌肉貴

大宅

我以前果件都係極品,厚面皮,第一次來香港,都無3個月,就叫你比錢佢買聖誕禮物,有次飲茶(間酒樓同佢去過幾次)叫佢自己返屋企,佢唔識搭車,又唔問人,自己搭的士返咗屋企,之後重同我老公投訴,話僱主係有責任帶工人返屋企,後來比我係咁丙佢,同佢講,咁你放假出街,洗唔洗我揍你返屋企呀?佢先同我say sorry
還使我的心靈得到舒暢

大宅

重有,工人請返黎係照顧我老公,佢每日都要同我老公做一D物理治療野,因為佢中咗風,有一晚,呢件工主夠膽死同我講話每日做嘅物理治療活重對我老公無用,話可唔可以唔做
咁我問佢,係先生話無用唔做,定係你話無用唔做,佢話係佢自己覺得無用,咁我話,要照做,佢先死死地氣去做
佢都有話自己dizzy架,咁我話,你fizzy,咁我送先生去老人院,唔洗再用你,因為我請工人,主要係照顧先生,佢即刻無聲出,以後都唔敢話自己fizzy
還使我的心靈得到舒暢

大宅

rosecherrywt 發表於 20-6-14 13:28
我第一次請工人,講下背景先,我係working mum,有一個10個月大的BB係fb 直接direct hiring ,頭3個月都仲 ...

你要諗下點控制個工人!唔理解點解要比多500?佢意思佢佢做到月中,想出半個月糧先,呢方面其實我接受到!

民房

你下次請工人唔好再咁善良。 你要知道你係咩身份, 佢又係咩身份。

大宅

樓主, 你工人完全唔掂, 快d炒左佢

咖啡, 僱主有自己選擇提唔提供, 如果佢口味奄尖, 叫佢自己用自己錢買

沖涼液, 因為我屋企大家用同一枝 (cheap野), 所以無呢個問題
但我覺得你可以同佢講: 「呢枝沖涼液係買俾我自己用的, 如果你鍾意, 我可以幫你買, 你俾返錢我」

8點起身????? 黎做野定黎嘆世界???
接受唔到催主出門口佢都仲未起身
(星期六有情講, 可以訓晏少少)

咁易dizzy?
身體唔好喎, 叫佢返菲律賓休養身子啦

我屋企三餐規定煮乜食乜
你餓, 可以食多d, 唔夠可以再煮野食, 一定唔會餓親, 但無得揀
隔夜都一樣要食, 因為我都會照食, 唔係刻薄佢專俾隔夜野佢食, 係大家一齊食

你肯俾$5300, 我肯定你會搵到個更好的!!!!!!!

禁止訪問

水晶宮

beaclem 發表於 20-6-24 15:20
重有,工人請返黎係照顧我老公,佢每日都要同我老公做一D物理治療野,因為佢中咗風,有一晚,呢件工主夠膽 ...

你好掂呀!!!

呢類工人係要有强勢兼腦筋轉得快的僱主才治得掂!!!!

大宅

birdbird 發表於 20-6-25 22:06
你好掂呀!!!

呢類工人係要有强勢兼腦筋轉得快的僱主才治得掂!!!!

有幾強吖!咪又係比個工人激到扎扎跳
還使我的心靈得到舒暢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

重有,工人請返黎係照顧我老公,佢每日都要同我老公做一D物理治療野,因為佢中咗風,有一晚,呢件工主夠膽 ...
你件同我以前件肥廢人有得揮, 叻唔切。

公爵府

有些工人黎左HK 一排、已經開始忘記自己本份,本末倒置,唔明點解香港人要請佢地過來打工,以為我地無左佢唔得,上次那個菲工主,續約後表現同態度越來越差,公主病越發越勁,仲同我講如果我無小朋友,同我做十年都得,我即刻話佢,我無小朋友點解要請工人?

大宅

OKC 發表於 20-6-26 07:43
有些工人黎左HK 一排、已經開始忘記自己本份,本末倒置,唔明點解香港人要請佢地過來打工,以為我地無左佢 ...

我就係覺得D菲態度差,又唔係做得好,所以轉去請印
其實我而家果兩個印都係一般,勝在較為聽話,態度都唔係咁差,無話成日黑面,都唔太懶,咁就算架啦!
還使我的心靈得到舒暢

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

呢位公主擺明就恰你兩公婆返工,冇咗佢唔得。
唔好諗咁多,炒得。

首頁

尾頁

跳至