1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb有呑野問題,最近佢食咩都無興趣,一開餐就喊,又拍我手,又搶匙羹,不停擰頭,總之唔俾人餵!我試過唔同嘅食物,粥粉麵飯糊都唔食,到最後都係要㩒住個頭,夾硬餵佢食,唔係佢喊就我喊,氣氛好差,食完望住整野食嘅餐具,我又會喊,點解食餐野都要搞到咁,點俾心機都無用,又整又餵又洗,但都唔得!好傷心,唔知要點做,唔想餐餐咁樣餵,唔想佢更加怕食野!好無方向,搞到一開餐佢同我都怕,我好大壓力,好唔想開餐時間咁快到!

大宅

Heart18 發表於 20-6-17 12:06
我bb有呑野問題,最近佢食咩都無興趣,一開餐就喊,又拍我手,又搶匙羹,不停擰頭,總之唔俾人餵!我試過唔 ...

bb幾大?

複式洋房

bonbon926 發表於 20-6-17 15:03
bb幾大?

一歲三個月

禁止訪問

大宅

有吞野問題係自己判斷定睇過醫生?

複式洋房

chenhanshen 發表於 20-6-17 15:21
BB沒胃口

但餐餐都係咁!有時食三分一就算,下餐都係咁!唉。。。玩住食都係咁,睇住電視都係咁。都唔知點解?

複式洋房

anaannie 發表於 20-6-17 15:23
有吞野問題係自己判斷定睇過醫生?

醫生話嘅,做緊言語治療同職業治療!但粥係無問題嘅,啲嘢都食開,口味都有轉!

珍珠宮

請停止再㩒住bb個頭,夾硬餵佢食

進食氣氛應該係輕鬆愉快,由bb做主導食唔食,佢想食自然會開口,唔想食格硬嚟佢反而怕咗食嘢

進食期間要無玩具、電視、電話、ipad騷擾係基本,用餐時用餐,玩樂時玩樂,一開始食嘢就唔應該提供娛樂

複式洋房

秋天與楓葉 發表於 20-6-17 15:34
請停止再㩒住bb個頭,夾硬餵佢食

進食氣氛應該係輕鬆愉快,由bb做主導食唔食,佢想食自然會開口,唔想食 ...

佢餐餐都唔食,咁可以點?佢試過幾日餐餐餵一個鐘,都係食得幾啖,一個鐘就收野,個人瘦咗,婆婆嫲嫲個個都話瘦哂,生長線已經under3%,我都知咁樣餵唔得,如果唔係我都唔會喊,我都想佢正正常常咁食!我真係唔知點做!我都有叫其他人試過啲嘢食,佢哋話好食,唔關啲嘢食!淨係覺得好錯敗!

男爵府

Heart18 發表於 20-6-17 15:46
佢餐餐都唔食,咁可以點?佢試過幾日餐餐餵一個鐘,都係食得幾啖,一個鐘就收野,個人瘦咗,婆婆嫲嫲個個 ...

有冇試過同枱食飯?俾佢睇吓大人食得幾開心?
1歲3個月,唔好餵喇,俾佢自己揀啦。
粥粉麵飯糊都唔鍾意,麵包呢?烏冬?好多小朋友都唔知點解勁鍾意食麵包....
Cereal 又食過未?加奶。
如果BB 本身唔太肯食就要將食物既種類放開啲,佢肯食乜就俾佢食啦....

男爵府

開心吸收勳章

係咪出緊大牙,咬野痛所以冇無胃口?佢中意食咩就比佢食先

子爵府

轉個方法,你負責提供食物,每樣少少,俾佢用手食,唔使特登整好多野食,總之大人食咩,係落調味料前留起D俾佢,又可以俾煲嘅紅蘿蔔、粟米個類湯料俾佢試下,米飯可以整成波波咁,總之款多,份量唔需要多,點都食D

複式洋房

honeybid2 發表於 20-6-17 15:55
有冇試過同枱食飯?俾佢睇吓大人食得幾開心?
1歲3個月,唔好餵喇,俾佢自己揀啦。
粥粉麵飯糊都唔鍾意, ...

試過一齊食,但都係食幾啖就唔食,佢係開心嘅,但之後淨係會睇住我哋食,自己唔肯食!麵包烏冬都試過,麵包食幾啖就唔食,烏冬好少少,食幾條先唔食,但份量都係太少!都試過一餐食幾種唔同嘅嘢,每樣食少少!至於唔餵教佢自己食仲大鑊,佢掉哂啲嘢落地同凳,攞啲食物黎玩!就算餅餅,教佢揸住放入口,佢寧願掉咗去唔食,都唔肯自己食!佢對食就係無興趣!我都試過好多方法,可能就因為口肌差,佢易攰,就放棄,但如果由佢放棄,就幫唔到佢進步!好無奈!佢又大個仔,連奶都唔肯飲!

複式洋房

janede1314 發表於 20-6-17 15:58
係咪出緊大牙,咬野痛所以冇無胃口?佢中意食咩就比佢食先

佢最鍾意就係星星餅,我剪半俾佢,但都係食幾粒就算!我再試吓有咩佢鍾意❤️

複式洋房

CCHINGC 發表於 20-6-17 16:06
轉個方法,你負責提供食物,每樣少少,俾佢用手食,唔使特登整好多野食,總之大人食咩,係落調味料前留起D ...

我再試試啦,多謝你哋(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Heart18 發表於 20-6-17 16:17
我再試試啦,多謝你哋(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
加油

子爵府

BK Milk勳章

會唔會係冇味所以唔鍾意食? 健康院醫生話超過1歲就可以落少少調味.
試下用魚湯, 肉湯煲粥仔, 有d味可能會肯食多d.

複式洋房

carolizaton 發表於 20-6-17 17:11
會唔會係冇味所以唔鍾意食? 健康院醫生話超過1歲就可以落少少調味.
試下用魚湯, 肉湯煲粥仔, 有d味可能會肯 ...

我每朝早起身,就係煲魚湯肉湯,跟住攞啲湯煲粥,再切啲瓜粒豆腐粒,肉就搞碎,落少少鹽煲粥俾佢!有時整粟米湯,有時蘿蔔湯,所以幾好味,但佢都係咁!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

即係佢情願飲奶或餓住個肚,都唔想去咀嚼同吞嘢食?

甜甜酸酸又唔太硬嘅水果,例如藍梅、西瓜呢啲,又肯唔肯食?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

Heart18 發表於 20-6-17 16:07
試過一齊食,但都係食幾啖就唔食,佢係開心嘅,但之後淨係會睇住我哋食,自己唔肯食!麵包烏冬都試過,麵 ...

連奶都唔肯飲,咁應該好早就發現佢吞嚥出咗問題?

首頁

尾頁

跳至