自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

折哀順變!換另一角度睇,你爸爸唔使再受苦,依家移民咗去天堂!

大宅

希望你同你媽媽都保重,陪她多一點!

水晶宮

有時間就多D陪媽咪,帶佢出去行吓

男爵府

我媽媽上個月都係因病逝世,我到而家都仲未接受到呢個事實,因為我媽媽由病發到過身,只係一個月時間,實在太突然,走得太快太急,佢連最後既說話一句都無留底,真係好難接受。你同你媽咪都即管喊啦,情緒一定要發洩出黎,我都喊足一個月,但我知道就算幾唔捨得都好,但都已經成為事實,佢永遠都會留喺我心入面,時間會慢慢沖淡,我都努力緊,大家一齊加油啦!

wcpcelia    發表於 20-6-17 15:05

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 褲夫苦符付 的帖子

我媽媽上年都係呢個病走咗,時間可以幫佢走出嚟,加油

子爵府

牛年勳章

褲夫苦符付 發表於 20-6-17 13:57
有時我真係想痛痛快快咁喊一場,我係獨生子,而家屋企個重擔就喺我身上,我好驚自己唔知撐唔撐到落去……
...
親人離世係需要一些時間去釋懷,
反而你說屋企重擔,落在你身上,
唔知撐唔撐得落去,這個就需要解決,
屋企重擔不外乎是經濟及家人。
既然你是獨子,家人關係不太複雜,
媽媽年紀有多大?身體健康如何?
有工作能力否?你是否有家庭?

如果媽媽年紀大,身體又唔好需要人照顧。
如你已婚,但經濟又撐不起兩頭家,
那就是一個問題。

侯爵府

對你地黎講,係好唔捨得;
但對你爸爸,可能係解脫,縱然佢都唔捨得你地,但去到第4期,真係好辛苦

係一個過程,多d陪媽媽,一個擁抱一個電話,對媽媽都是支持,珍惜身邊人,珍惜現在擁有嘅嘢,哭過後,你會發現爸爸原來沒有離開,他一直在你心中

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

褲夫苦符付 發表於 20-6-17 13:34
媽媽而家喺屋企,一望到關於爸爸嘅嘢,就會忍唔住喊 我都唔知應該點樣安慰佢好,感到好徬徨 :pi ...

保重
我以家望到爸爸d相都仲係唔捨得
一諗起就喊
喊出嚟,好過死頂既

翡翠宮

牛年勳章

take care,時間會治癒

侯爵府

manman34 發表於 20-6-17 14:13
我媽媽上個月都係因病逝世,我到而家都仲未接受到呢個事實,因為我媽媽由病發到過身,只係一個月時間,實在 ...

Take care, 你媽媽一定想你安好、幸福快樂

珍珠宮

請你同你媽媽都要保重

侯爵府

盡量抽多d時間陪下媽媽,
需要時間的......

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

褲夫苦符付 發表於 20-6-17 13:34
媽媽而家喺屋企,一望到關於爸爸嘅嘢,就會忍唔住喊 我都唔知應該點樣安慰佢好,感到好徬徨 :pi ...

保重
比d時間
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

比D時間佢, 到辦好晒後事, 你媽咪回復日常生活, 帶佢去報班學嘢, 唱粵曲呀, 社區中心之類,
等佢有D寄托, 又可識班新朋友, 慢慢就會重新建立新生活

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我爸3年前因病走, 我媽依家都仍然好掛住佢.佢好鍾意話當年, 有時諗起啲舊事, 笑下喊下, 咪由得佢, 我做聽果個, 復完絕對係需要時間架! 就算過左10年, 一樣會好掛住, 平常不過, 千萬咪因為佢喊而迫佢放下.
連我自己, 都成日會諗起爸爸臨走既情境, 不過我同媽媽都有發夢見過爸爸, 佢狀態仲好過臨尾幾年. 自己個心叫做舒服啲.
我媽依家獨居, 我地電話就日日會打俾媽媽傾下, 放假帶D孫過去, 陪下佢, 聽佢呻下, 想喊就喊, 不過一定要佢知道, 唔好諗埋一邊, 生活仍需繼續. 佢自己都有同街坊朋友外出, 曬多D太陽都會釋放血清素, 對情緒有幫助的.
爸爸走, 係去左更好既地方, 大家遲早都會再重聚, 俾時間你媽媽.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多陪伴

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

多啲陪佢,過渡期想喊就喊

子爵府

2023年兔年勳章

保重

伯爵府

回覆樓主:

由佢喊但生活照過

首頁

尾頁

跳至