0-6個月

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

個仔就黎5個月,自2個月開始,飲親奶都打交,又飲得少!
因為飲得少要飲夜奶。但可唔可以乖乖地一放入口就飲丫?我又比佢玩左2個鐘啦。
放入口就訓,放落床就喊。我都會眼訓架。我同你有乜野仇,點解要咁對我。

洋房

親餵定奶樽呀?如果用奶樽有冇試過換奶嘴呀?

珍珠宮

bythec2018 發表於 20-6-20 10:41
親餵定奶樽呀?如果用奶樽有冇試過換奶嘴呀?

奶樽丫 圓既扁既,硬既軟既。 乜都試過。同健康院講又幫唔到我。 4個月食糊仔食唔到2啖又發皮氣,好無助丫。

大宅

口水包包 發表於 20-6-20 11:53
奶樽丫 圓既扁既,硬既軟既。 乜都試過。同健康院講又幫唔到我。 4 ...

奶嘴咩size? 會唔會出奶太慢bb唔想啜?
係咪飲奶粉?會唔會唔鐘意隻奶粉個味呢?

珍珠宮

siuyingdy 發表於 20-6-21 01:46

奶嘴係1號。試過換2號出奶快左,啜一啖即刻發皮氣。 好似知唔同左咁。e家仲用緊1號。 奶粉出世到e家換左3隻. 本來我係泵媽,連訓既時間都少,泵得2餐炸。

大宅

口水包包 發表於 20-6-21 08:36
奶嘴係1號。試過換2號出奶快左,啜一啖即刻發皮氣。 好似知唔同左咁。e家仲用緊1號。 奶粉出世到e家換左3 ...

會唔會2個月嗰時已經係厭奶期?
平時佢飲幾多奶架?如果都生長得唔錯就唔好迫佢飲,越迫越唔飲架
我個女2個月左右都開始厭奶,返健康院磅左體重ok, 姑娘就話千其唔好迫佢飲
之後我keep住每餐只餵15mins, 佢唔飲就算(之前講緊每餐要餵成粒鐘,佢食120ml一餐)
初頭都未必食得哂,後期佢10分鐘內就食哂120ml喇
而家佢4個半月,3個幾月嗰陣又一次厭奶咁
每餐都係食60-70ml, 我都由佢,不過就堅持3個鐘先餵下一餐
佢餓嘅下餐就自然又食快啲,由佢大細餐
而家又終於好似捱過左個厭奶期,回復番正常
不過佢而家大左+可能夏天熱,就唔鐘意人地抱住餵佢食奶,我放佢喺high chair度餵佢食,感覺食得好左

珍珠宮

siuyingdy 發表於 20-6-21 09:48
平時佢飲幾多奶架?如果都生長得唔錯就唔好迫佢飲,越迫越唔飲架
我個女2 ...

唔食奶我就好緊張 4月前有120ml,打完針就得返60ml, 就黎5個月仲未正常返,一晚起2次身飲奶。好累丫。

珍珠宮

siuyingdy 發表於 20-6-21 09:48
我個女2 ...

請問你bb既厭奶期去到幾多個月?

大宅

口水包包 發表於 20-6-21 11:50
請問你bb既厭奶期去到幾多個月?

斷斷續續咁厭架...都有2個月
我個b都係食120ml一餐,一日6餐
佢有試過食30ml就唔食
我無迫佢,但係唔會因為咁而提早下一餐個時間
除非佢喊得超勁,就最多早半個鐘比佢食
不過佢跟住嗰餐都係食70,80ml咋
同埋我個女之前厭奶勁嗰陣我就餵左一排迷糊奶,自己心理上覺得佢食夠就好啲
不過個個bb食嘅奶量都唔同,最緊要吸收到就媽
我見其他媽媽啲bb而家已經食緊7,8安奶,我個女仲係4安都怕會唔會食太少
但係我個女又正正常常,生長線ok, 我就無理咁多喇
媽媽放鬆啲~你緊張bb都會感受到架

珍珠宮

siuyingdy 發表於 20-6-21 14:09
斷斷續續咁厭架...都有2個月
我個b都係食120ml一餐,一日6餐
佢有試過食30ml就唔食

我都係餵迷糊奶 但開始大大下訓少左好難餵。 我再試下

大宅

口水包包 發表於 20-6-21 17:42
我都係餵迷糊奶 但開始大大下訓少左好難餵。 我再試下

我仔由2個月開始厭奶到而家半歲,都餵緊迷糊奶啊陰公!係最近間中餵到佢食囉。
我都想好似樓上媽媽餵15分鐘,如果唔食就下一餐,但屋企人唔肯配合,成日驚佢餓親,食得唔夠,唉

珍珠宮

cherry.bdh 發表於 20-6-22 00:07
我仔由2個月開始厭奶到而家半歲,都餵緊迷糊奶啊陰公!係最近間中餵到佢食囉。
我都想好似樓上媽媽餵15分 ...

同路人我同人講我bb唔飲奶無人信我。奶咀放入口就癲喊。要抱住行到佢眼訓先餵到。飲到鬆左口就插針都放唔返去啜。咁又一餐,又倒半餐。又窮又累。

洋房

你有無試過埋身餵?

珍珠宮

lazytobe 發表於 20-6-22 05:34
你有無試過埋身餵?

埋唔到。癲喊。 奶嘴都係夾硬塞入口。 埋身更加不可能。

禁止訪問

大宅

口水包包 發表於 20-6-22 01:00
同路人我同人講我bb唔飲奶無人信我。奶咀放入口就癲喊。要抱住行到佢眼訓 ...

無經歷過既人,唔明白之餘,有時d 説話仲要幾un 耳!每日就不停抱住um 訓覺再餵奶,我都好想佢自行入睡啊,但我個仔要訓覺先食奶,可以點!只要佢食到野,我攰d辛苦d都無所謂。
我當初都用左接近成個月,先餵到一日五餐,不過每餐都唔算食得好多。

珍珠宮

cherry.bdh 發表於 20-6-22 10:47
無經歷過既人,唔明白之餘,有時d 説話仲要幾un 耳!每日就不停抱住um 訓覺再餵奶,我都好想佢自行入睡啊 ...

E家你bb 食同飲正常嗎?

大宅

口水包包 發表於 20-6-22 12:04
E家你bb 食同飲正常嗎?

No... 諗住食奶唔ok 就早d 加固,但佢都係無興趣去食,只係想搶spoon 玩,所以我選擇佛系!哈哈!我唔想逼到佢驚左食野,所以佢未有興趣食固,我就停。

珍珠宮

cherry.bdh 發表於 20-6-22 21:04
No... 諗住食奶唔ok 就早d 加固,但佢都係無興趣去食,只係想搶spoon 玩,所以我選擇佛系!哈哈!我唔想逼 ...

我都要佛系先得,有時睇唔開想練死佢。

複式洋房

口水包包 發表於 20-6-20 03:21
個仔就黎5個月,自2個月開始,飲親奶都打交,又飲得少!
因為飲得少要飲夜奶。但可唔可以乖乖地一放入口就 ...

我女都就黎5個月,自3個月開始又係厭奶期,次次食奶都好似打仗咁,淨係啜手指公唔肯食奶,抱住行先肯飲,但唔係次次都得,唯一肯飲係等佢瞓冧左,佢又開始越來越重真係好攰,唯一希望佢加固之後好d

首頁

尾頁

跳至