自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問唔set 密碼,係咪会比隔離鄰舍或其他人分用wifi, 就會影響自己家企內的wifi質素和穩定?

瑪瑙宮

BK999 發表於 20-6-20 11:18
請問唔set 密碼,係咪会比隔離鄰舍或其他人分用wifi, 就會影響自己家企內的wifi質素和穩定?
...

一定要set password ,唔係隔離有人行過,用緊電話,響你家門口都用到你家wifi ,仲要有機會比人拎晒你家電腦手機入面資料。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

一定要set password

wcpcelia    發表於 20-6-22 16:06

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一定會set
多人用當然會分薄
但係都事小
用你個WiFi嚟做犯法嘢(例如詐騙)
先大件事

禁止訪問

翡翠宮

回覆樓主:

設定密碼之餘
都要久唔久檢視下咩嘢裝置用你嘅WiFi
我試過有個唔識嘅用到我嘅WiFi
我嘅密碼勁複雜
唔知點解都入到
要即刻打佢靶(禁止佢連網)
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

rabbit75 發表於 20-6-20 11:57
設定密碼之餘
都要久唔久檢視下咩嘢裝置用你嘅WiFi
我試過有個唔識嘅用到我嘅WiFi

用過時的加密方法,複習都冇用

翡翠宮

babytt2 發表於 20-6-20 12:07
用過時的加密方法,複習都冇用

WPA2 PSK
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

公爵府

2023年兔年勳章

BK999 發表於 20-6-20 11:18
...

唔係穩唔穩定嘅問題。

等於唔著衫通街走,首先嘅考慮唔會係冷唔冷親。

不過,喜歡裸跑係個人喜好,唔使考慮咁多嘅。

首頁

尾頁

跳至