自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

mimi199188 發表於 20-6-22 20:47
粵教中,唐詩文言文個d會好聽好多,粵語系非常美麗的語言

小學已經有文言文學咩?

公爵府

粵教中

伯爵府

celiakikiwai 發表於 20-6-21 13:45
小女黎緊升小一, 學校中文科有兩班粤教同兩班普教。
K3 有出外學普通話, 大約學了8個月, 講同讀唔錯。 ...

中文可以粵教中,容易理解,依家小學都有普通話堂,其實識講識聽都好過我地以前細個。一講普通話,就好似好重口音港普

珍珠宮

虎到金來勳章

ddkaka 發表於 20-6-22 20:01
可能人哋年紀小頭腦比較簡單掛,費事理佢。

見到有啲jm講到普教中後就唔識講廣東話咁,真係唔明,我見廣 ...

有小朋友普教中嘅家長覺得無問題,通常係小朋友粵教中嘅家長覺得普教中唔好

水晶宮

nanaaixi 發表於 20-6-22 20:45
唔鍾意,咩都係理由啦。有咩好聽唔好聽,人地中國學唐詩都係用普通話架啦。埋一樣可以朗誦得有感情,我唔 ...

同意,有咩好聽唔好聽,我夠覺得廣東話粗口順耳過普通話啦,不過唔覺得有咩好比較就真

伯爵府

polliebb 發表於 20-6-22 21:21
有小朋友普教中嘅家長覺得無問題,通常係小朋友粵教中嘅家長覺得普教中唔好
...

Excatly.
我身邊有朋友當普教中係洪水猛獸咁
但講呢啲通常係自己小朋友未試過普教中的

其實其他科目都用廣東話教,本地家庭又用廣東話溝通,同朋友仔玩又係廣東話,何來會有咁大影響力,何況而家啲小朋友好醒㗎嘛,細細個已開始學兩文三語,自動會識轉channel.

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

支持小學粵教中
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

公爵府

conniecheung 發表於 20-6-21 14:07
用母語教中文最好!

同意

男爵府

粵教
普通話其實相對唔難學,我覺得大個慢慢學都未遲

伯爵府

回覆:普教中 還是 粤教中好

我贊成國語教學,中國蒙古人和新彊人的子女,雖然他們有自己的言語,但是他們在學校時也是用國語教學,而且十分流利

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我仔學校係2年班先分,本身我地揀粵教中的,結果班主任打電話來話希望我仔可以揀普教中,又話叻的人都揀普教中,之後同爸爸商量左,既然老師都打電話來了,而且又只係中文堂普通話的,就無所謂了,結果仔由一年班的全級11名到二年班全級第6名,唔知有無關係呢

子爵府

大廚勳章

Jessy 發表於 20-6-21 15:06
中文能力高,小朋友又有興趣,選普教中

中文能力一般或以下,小朋友對中文無乜興趣,一定選粵教中 ...

子爵府

大廚勳章

~香奈兒~ 發表於 20-6-21 17:09
好奇問下普教中的 中文老師母語係唔係普通話?

我女現在中二,以前就讀的小學中文老師母語是普通話的

大宅

miffyumiffy 發表於 20-6-22 11:48
學多樣野冇壞,唔知幾時會用得著

去旅行都用得著, 台灣,新加坡,日本, 韓國。。。。就算外國, 大商場 ...

呢樣真 我哋都試過 如果我出吾到閘就反而麻煩

男爵府

其實好簡單,將問題改做“英文中學定中文中學好“,相信答案會好一致..

點解?梗係一雞兩味好,學多個語言。

但當然,都要睇小朋友能力,如英文唔掂入英中就死硬。但普教小又唔同,因由細教起,學多左自然易應付,何況普教點都比英教易明

所以,有人話自己小朋友粵教好d,有人話普教好d,主要係因人而異,就如有人岩讀英文中學有人岩讀中文中學

至於話普通話讀唐詩唔好聽,呢個原因真係得啖笑....這同小朋友學野有咩關係?

首頁

尾頁

跳至