自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

今年1月已經有一個同學仔同埋爸爸媽媽去馬來西亞讀書,啱啱今日呀女話有2個同學退學,一個本身住大陸返上大陸讀書,另一個係香港人,又係去馬來西亞讀書。

以前係高中、大學先去外國讀書,而家搞到小學化

**請注意:此為非政治po,請勿談及政治或使用有政治立場的字眼,例如:黑警、黑暴、暴徒⋯等,如果真係死都要講政治,敬請使用中性字眼,例如:警察、示威、示威者⋯等,多謝合作!不過如果你哋唔合作,我都阻止唔到你哋嘅。

男爵府

可能怕自己仔女會有一天上街遊行,每日定時大嗌

alice0606    發表於 20-6-23 13:00

男爵府

小玲 發表於 20-6-22 17:26
可能怕自己仔女會有一天上街遊行,每日定時大嗌

都唔一定嘅,政治問題其一啦,香港教育制度失敗其二,除咗呢2個同學去咗馬來西亞讀書,另外都有一個朋友係爸爸香港搵錢,媽媽帶小朋友去馬來西亞讀書,因為嗰度有d國際學校好平又冇乜壓力,不過咁樣一家人分隔兩地我又覺得唔係咁好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實都好奇點解會選擇去馬來西亞讀,果邊國際學校係好多,但質素差別亦非常大

由其係選擇一方家長同小朋友過去,另一方留港搵錢,對小朋友點都有影響,而家香港多左咁多國際學校,應該都會有選擇

子爵府

CC12345678 發表於 20-6-22 17:24
今年1月已經有一個同學仔同埋爸爸媽媽去馬來西亞讀書,啱啱今日呀女話有2個同學退學,一個本身住大陸返上大 ...

羊群心理,覺得人地走 我冇理由唔走

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

CC12345678 發表於 20-6-22 17:24
今年1月已經有一個同學仔同埋爸爸媽媽去馬來西亞讀書,啱啱今日呀女話有2個同學退學,一個本身住大陸返上大 ...

有! 一個去台灣, 一個加拿大
放下自在

男爵府

MM2H 發表於 20-6-22 17:45
其實都好奇點解會選擇去馬來西亞讀,果邊國際學校係好多,但質素差別亦非常大

由其係選擇一方家長同小朋友 ...

可能係住屋生活費學費都平掛,聽聞話過到去再試吓考d再好d嘅學校。

翡翠宮

CC12345678 發表於 20-6-22 17:49
可能係住屋生活費學費都平掛,聽聞話過到去再試吓考d再好d嘅學校。

好嘅真國際學校,基本學費比香港平最多3份1,較有名氣嘅比香港更貴

雖然生活費平,但變2頭住家,又如係香港冇養開車,係果邊點都係有車方便,一闊三大

如果揀果邊嘅半local半IS,學費可以好平,但到考大學時認受性就差天共地了

男爵府

我估都係睇錢做人,才揀馬來西亞。當年97都好多人移民,之后好多回流香港揾錢,不過今時不同往日,有一班惡勢力,阻人返工、返學,仲要搞攬炒和破壞喎,仲點留在這裏。我唔覺得係政治問題,完全是暴力問題。見班黄官將暴徒輕判就知,仲要稱呼他們是「優秀XX」,黃官唔想自己被d暴徒擲汽油彈……

crysta2l    發表於 20-6-23 14:38

水晶宮

回覆樓主:

第一次聽人去外國讀書係去馬來西亞, 你仲要有三個同學咁多...

翡翠宮

小玲 發表於 20-6-22 17:56

我估都係睇錢做人,才揀馬來西亞。當年97都好多人移民,之后好 ...

可能各人睇法唔一樣,我都係八卦吓,好奇

但同時亦有父母確實對國際學校認知不深,睇學費作選擇的話,其實長遠係咪真係對小朋友好

果邊好嘅國際,的確唔比香港平好多,慳左嘅錢一定唔夠係果邊多頭住家,但變相家庭分開了

伯爵府

幼稚園都有,一個去加拿大,一個台灣

水晶宮

香港讀貴吖嘛

男爵府

小玲 發表於 20-6-22 17:56

我估都係睇錢做人,才揀馬來西亞。當年97都好多人移民,之后好 ...

喂,你唔好搞我個po喎我地認真討論多唔多身邊小學生都去外地讀書,你唔好喺度搞事,搞到我個po俾人掟去時政喎

大宅

小學,有個去美國

水晶宮

camanbi 發表於 20-6-22 18:01
幼稚園都有,一個去加拿大,一個台灣

幼稚園、一個加拿大、一個美國、小朋友無左玩伴都好唔開心、諗起自己成長期係移民潮、都幾多人走左

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

全班原本30人,期間一個去了美國,一個去了新加坡,一個去加拿大,兩個9月會轉國際學校

男爵府

Nbs 發表於 20-6-22 17:58
第一次聽人去外國讀書係去馬來西亞, 你仲要有三個同學咁多...

我唔止一個小朋友所以我小朋友嘅同學加埋超過60人,另一個係朋友嘅仔女,不是同學。

珍珠宮

有,上年11月有兩兄妹去咗馬來西亞讀書

Love and Kindness are never wasted.

水晶宮

CC12345678 發表於 20-6-22 18:05

我唔止一個小朋友所以我小朋友嘅同學加埋超過60 ...

Icic 可能而家興去馬來西亞吧...

首頁
12345...14

尾頁

跳至