自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

checklok 發表於 20-6-25 02:54
話說我前夫細妹今日結婚,咁佢地之前已經問我介唔介意果日佢呀哥係度,怕唔怕尷尬,我話我就唔怕,你應該問 ...

我明你而家火遮眼
你冷靜諗一諗
佢地都唔知點同你講
俾著我係佢地,當年你係阿嫂,我梗撐你鬧小三,而家你地婚都離埋仲可以點?
阿哥點都要出席,帶女朋友去都係禮貌呀,咁多親戚都費事俾人講啦
你地關係好,又幫手湊仔,我會繼續封5千keep住個關係

happylife28    發表於 20-6-25 17:42

大宅

回覆樓主:

其實佢哋唔會知大大方方講俾你聽你會唔介意囉,佢地唔係你心入面條蟲,畢竟你同前夫係因為呢個女人而離婚,或多或少見到或者提起呢個女人會好影響你,咁佢地覺得唔提好過,唔洗你唔開心嘛

唔係唔講俾你就夾埋厄住你,可能係想保護你啫

大宅

checklok 發表於 20-6-25 03:48
多謝你地咁夜仲覆我其實我嬲係因為佢地瞞住我,點解唔大大方方同我講,如果同我講,我唔介意,同埋佢 ...

我會封,做得大方d俾人睇。
我哥當年有小三,我哋成家都講小三點衰點衰,其實到今日我哋心裡都係唔鐘意呢個小三,無奈阿哥鐘意,每次家庭聚會都帶佢出席。即係除非我哋同阿哥以後唔見啫,但佢出軌其實係佢私人問題,所以又無理由因為咁而斷絕關係,所以過左一排就淡化左件事接受左個女人。所以,我相信ex老爺奶奶姑仔係真心對你的,但ex始終係佢一家人,所以必定會接受埋個女人。
我都覺得你應該放眼下一步安排兩個仔跟返你,我唔覺得嗰個女人會係一個好後母囉。

水晶宮

jandk 發表於 20-6-25 03:13
唔封,佢無叫你去,又無提擺酒,咪繼續扮唔知

同樣

水晶宮

checklok 發表於 20-6-25 02:54
話說我前夫細妹今日結婚,咁佢地之前已經問我介唔介意果日佢呀哥係度,怕唔怕尷尬,我話我就唔怕,你應該問 ...
如果是我,不聯絡,不封利是。沒咩就不來往。你已是(過去式),人地是(現在式)。留回錢傍身仲好啦。
仲有,湊仔那部分,如果你有能力請工人,都請工人,不好同前男家有咩來往啦。你都有自己新的人生。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

joejoemum 發表於 20-6-25 03:27
唔封,逐步淡出吧!已不當你是家人了。

x 2

大宅

回覆樓主:

如果佢哋一心係瞞你,直情連擺酒都唔話你知啦

我係佢哋都未必敢同你講,驚你介意。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

封一千我覺得已經好多,你真系好人

子爵府

遲早連對仔都無埋...
日常照顧都由男家做開的話....

男爵府

多謝各位既建議,其實點解會比佢果邊湊呢,一黎我人工唔算高,真係無能力請工人,因為個女人打黎,佢話,你唔好以為佢會繼續比咁多錢你,你地已經離咗婚(其實未離)只係分居中,你如果唔夠咪去申請綜援囉,我果時好徬徨,好擔心日後點算,好記得不停咁喊,又要湊住兩個仔,之後我上去佢度,我就叫爺爺嫲嫲幫我湊,我要搵長工,因為個女人又打黎話你個仔唔會再比多d錢啦,根本唔夠生活,爺爺嫲嫲聽完即刻話好,你放心搵工返工,會好好幫手凑大佢地,仲打電話去鬧個仔,最後前夫每月只比4千贍養費,但兩老好好,佢會追個仔拎生活費,因為兩個仔係佢度食,但從來唔會問我拎,我每到節日會送啲野比兩老

wcpcelia    發表於 20-6-26 11:18

公爵府

牛年勳章

回覆 checklok 的帖子

每人把尺唔同, 其實他們有機會保護緊妳, 吾想妳, 前夫咁監介, 成個婚宴中成為焦點, 至於妳的等待, 妳的感受, 也許亦是各人處理方法不同, 有人想清清楚楚, 有人就係咁, 唔清唔楚, 妳估我, 我估妳, 害怕收唔到科, 仲衰, 老實說, 關係已經完左, 唔係經濟問題, 無比前老爺奶奶更信任的人, 妳都唔會交托俾老人家, 天天也糾纏著, 辛苦妳了, 姊妹, 向前行, 關係改變左, 就係改變左, 她們男家係第3 者出現時撐妳, 其實, 已經好好, 今日, 她們唔係唔撐妳, 去接受小三, 只係面對現實吧! 妳今日的堅強, 有一天, 妳會明白, 就是成就妳擁有自己的幸福, 至於姑姐, 妳記住, 妳同佢的身份已不同, 朋友, 可以係好好的朋友, 吾洗開大數的, 他朝一日妳再婚, 亦未必請前男家的人, 所以..............向前看, 慳番姑仔人情, 和二個囝吃餐好既, 仲可以開開心心, 自由自在

aidan08    發表於 20-6-26 00:25

水晶宮

checklok 發表於 20-6-25 09:12
多謝各位既建議,其實點解會比佢果邊湊呢,一黎我人工唔算高,真係無能力請工人,因為個女人打黎,佢話,你 ...
唯有特你最細個仔都讀全日制小學時,你轉份夾到時間的長工。真係不好比咁多機會前男家湊仔。因為好現實,佢哋點都會要對仔。(因為係男孫添!) 如果係女孫,佢哋未必會幫你湊。如果小三生到1-2個男孫,你對仔可能更加不會點理了。
我咁說你可能覺得我現實,我都係婚後見識身邊的人先感受咁多。

好似我奶奶咁,我同老公捱到有樓仔女開始大,就成日搞風雨想拆散我頭家,擺明要樓要孫,不要我咁。緊係啦,男人到中年,再找一個很易。女人,難了。佢黑心到咁。所以我對男家,雖然係現在式,但我都選擇不多來往。也費事仔女被洗腦。

公爵府

牛年勳章

checklok 發表於 20-6-25 09:12
多謝各位既建議,其實點解會比佢果邊湊呢,一黎我人工唔算高,真係無能力請工人,因為個女人打黎,佢話,你 ...

好感動, 我相信大家也唔想, 無奈, 既然如此, 妳就好好為自己打算, 重新出發, 加油

男爵府

回覆樓主:

吾好同錢鬥氣,你自己都猛猛緊,吾好以為封多啲个小三會冇面,呢啲吾要面嘅女人只會谂既然你封咁多即係有錢啦,多个藉口叫个男人減善養費

男爵府

前夫已經好少返佢呀媽度,同女友住,所以就唔擔心會比洗腦,加上兩個仔已經小學,佢地知邊個對佢地好,爸爸個女朋友之前點對我,佢地知道,只不過唔講,爺爺嫲嫲其實湊到兩個孫都好好,佢地都年紀大,都肯咁幫,我湊過,真係唔容易,所以我一直好感恩有佢地係我最艱難時幫我,姑姐都係好好,對兩個仔超好,做功課帶佢地去玩,呢d我完全睇在眼,所以我對佢都好好,真係好似仲一家人咁,所以都幾失望

男爵府

回覆樓主:

你覺得同前姑姐感情好買份入伙禮物送俾佢囉,心意嚟啫,千零兩千如氣炸煱嗰啲

子爵府

checklok 發表於 20-6-25 09:28
前夫已經好少返佢呀媽度,同女友住,所以就唔擔心會比洗腦,加上兩個仔已經小學,佢地知邊個對佢地好,爸爸 ...

$4000,你前夫都離晒大譜!不過我都相信就算你同你老爺奶奶關係幾好都好!人哋始終都係兩父子!所以你唔應該仲擺咁多感情落佢哋屋企人度!講真你點知佢幫你臭係咪因為驚你問佢個仔攞好多贍養費至於$4000贍養費係絕對保障唔到你兩個仔啦!我朋友離婚得壹個小朋友(佢講到佢個老公幾咁不知所謂都比$6000啦)

男爵府

checklok 發表於 20-6-25 03:48
多謝你地咁夜仲覆我其實我嬲係因為佢地瞞住我,點解唔大大方方同我講,如果同我講,我唔介意,同埋佢 ...
呢個咩女人嚟?搶人老公仲要咁惡毒,唔明你前姑仔點會請呢個咁嘅人嚟,真係無話可說!你前夫成家人都有問題!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

checklok 發表於 20-6-25 09:28
前夫已經好少返佢呀媽度,同女友住,所以就唔擔心會比洗腦,加上兩個仔已經小學,佢地知邊個對佢地好,爸爸 ...

唔需要失望,你記住6299、姑仔嘅好就夠!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔封
珍惜 感恩
You got this!!

首頁
12345...10

尾頁

跳至