論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐做咗大半年身體出現問題, 冇買保險我是否一定要全包所有醫療費用, 所有相關檢查可否叫佢去公立醫院, 如果政府肯做可否只提供政府醫療資源, 佢想去睇私家醫生去出面診所做檢查我可否唔埋單,

因為我喺bk之前見到其他人分享僱主用十幾萬幫姐姐做手術點解要去私家做就算去政府都係可以排期

我唔係想解僱姐姐但我見到網上有人話即炒咁又係咩意思呢

因為我見法例話僱主要包姐姐一切嘅醫療開支咁即係話就算我而家呢一刻炒都唔可以炒佢因為佢有病

係咪就算醫生紙寫話放兩個星期一個月我都要照畀佢放足

冇經驗第一次今日先知好徬徨

大宅

steve983 發表於 20-6-25 17:09
姐姐做咗大半年身體出現問題, 冇買保險我是否一定要全包所有醫療費用, 所有相關檢查可否叫佢去公立醫院, ...

可以排政府!你姐姐咩病?

洋房

姐姐做咗大半年身體出現問題, 冇買保險我是否一定要全包所有醫療費用, 所有相關檢查可否叫佢去公立醫院, ...

當然不需要跟工人的意願去私家醫院。
如果手尾很長,我會同佢解约,暫時不需要工人。
下次記得要 buy insurance

水晶宮

回覆樓主:

外傭保險係必需, 佢有乜冬瓜豆腐, 你拎$出來送佢返家鄉?
而家即買啦

民房

保險唔係你請工人個陣買埋?

大宅

問5.2 當傭工生病或受傷,我可否為傭工指定醫生?
答 根據僱傭合約,傭工須接受任何由僱主提供的註冊醫生的診治。你應事先與傭工達成協議,說明傭工生病或受傷時該接受哪位醫生的診治。

問5.3 傭工在甚麼情況下,可享有疾病津貼?
答 在以下情況,僱主須支付疾病津貼給傭工:
傭工已累積足夠的有薪病假;
所放取病假的日數不少於連續4天;及
傭工能夠出示適當的醫生證明書。
傭工在最初受僱的12個月內,每受僱滿1個月便可累積2天有薪病假;之後受僱每滿1個月可累積4天有薪病假,有薪病假可在整個受僱期間持續累積,但在任何時間不得超過120天。
https://www.fdh.labour.gov.hk/res/pdf/FDHguideChinese.pdf
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

點會唔買保險架
因病炒係灰色地帶, 因住俾人告返轉頭

大宅

muffinman23 發表於 20-6-26 11:13
點會唔買保險架
因病炒係灰色地帶, 因住俾人告返轉頭

秒速今日買了 但可否任何嘢唔舒服叫佢去公立

水晶宮

steve983 發表於 20-6-27 01:00

6樓已答咗你, 僱主可安排工人睇指定醫生, 即政府醫院都得。工人不喜歡, 佢可自費睇自己揀的醫生。

大宅

你今日買左但之前d醫院費都唔會包架喎
同埋而家呢個condition係買之前已經有
保險唔會賠的

琥珀宮

除非之前無睇過醫生,否則,你而家先買,有事都可能無得賠。

大宅

請鈡点都要買保險啦!你唔幫工人買保險係你既問題、唔可以因為佢病解僱工人

禁止訪問

大宅

Diosmio 發表於 20-6-30 22:40
鐘點都要保險? 點買啊 如果我搵佢做散job 一次半次

有D保險唔洗指定買1个名

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Diosmio 發表於 20-6-30 22:40
鐘點都要保險? 點買啊 如果我搵佢做散job 一次半次

做一次都要,有保險公司專做呢類保險,亦有一種係無指定受保人嘅名

大宅

jojoau830 發表於 20-6-27 21:42
請鈡点都要買保險啦!你唔幫工人買保險係你既問題、唔可以因為佢病解僱工人
...

有買保險都係保兩萬 佢手術費十幾萬 去公立係正路? insurance已買

大宅

birdbird 發表於 20-6-27 08:32
6樓已答咗你, 僱主可安排工人睇指定醫生, 即政府醫院都得。工人不喜歡, 佢可自費睇自己揀的醫生。
...

明白 謝謝

侯爵府

steve983 發表於 20-7-5 23:52
有買保險都係保兩萬 佢手術費十幾萬 去公立係正路? insurance已買

去政府好d,如果你姐姐係買保險前已經有事,而你買保險時又冇講,保險公司可能唔賠,所以去政府好d

子爵府

根據經驗,有無買保險都要睇政府,一來如果係大病政府唔會要等好耐,但費用貴極都有個譜,但保險唔一定包,佢地會想辦法搵出佢買保險前已經有徵狀,我個時姐姐cancer,保險只賠左七百幾,我姐姐睇公立,結果每月用$1000左右,持續差不多6、7個月,炒就一定唔可以,只可以詢問姐姐意見,希唔希望回鄉養病,我地個時因為姐姐差10個月就完約,我地醫埋佢,隔多幾個月就完約回鄉,期間有1個月病假,我地照俾足糧,醫生俾幾多假,你就要跟法例俾,工作就由我地自己同鐘點頂,小朋友日頭就由奶奶睇住

首頁

尾頁

跳至