自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

見報紙寫富邦開新戶口,
攞一萬蚊有250蚊現金獎賞,
今日 特登抽時間去開戶申請 點知原因晒時間……

入到去一個客都冇,
職員又喺度一坐定定玩手機加傾閒計

同佢哋講帶咗資料想開戶加申請政府一萬蚊,
職員話好“ 繁忙”要等排隊到8月中,所以唔會立即幫我開戶口。
叫我留資料等電話通知再去多分行一次,再溫馨提示佢哋銀行要等到9月先攞到個二百五十蚊。
似乎呢間銀行職員唔多想做呢個service, 應該冇肉食冇佣抽,慢慢拖長黎hea客。

侯爵府

回覆樓主:

甘Marketing唔好同上頭夾埋賣甘大廣告引客喇!

Hotline問清楚晒,攞埋住址證明落到去先叫個客去到留聯絡電話?!點解唔hotline時俾客預約先?!大熱天時33度行咗三四個街口,好白痴和炆!個客都去到分行,點解唔可以填定分資料先,同個客講人手問題入 application會慢!反而要個客行兩轉!

C9們,呢間野真喺唔洗理!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

Huuu 發表於 20-6-26 16:48
甘Marketing唔好同上頭夾埋賣甘大廣告引客喇!

Hotline問清楚晒,攞埋住址證明落到去 ...

Hotline 只能替你留資料去個別分行,而分行經理接到order就打電話俾你預約時間!

侯爵府

Evachau 發表於 20-6-26 16:57
Hotline 只能替你留資料去個別分行,而分行經理接到order就打電話俾你預約時間!
...

1)Hotline冇預先叫我留資料
2)小册子及網上詳情冇寫明按程序,先去分行“只是”留電話預約,再去多次分行開戶,程序要走兩轉

都冇見過成間分行銀行職員喺度R腳打牙鉸傾放假都唔同客開戶做野要等經理大RM/BM預約要個客行多轉,俾著其他銀行已經有普通teller細RM叫妳坐定定填緊申請表,anyways我會選擇另一間實幹型銀行了。我只喺提醒各JM小心睇路only

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

根本呢d所謂優惠,間間銀行都只係得—/二百個限額,所以雖然我都收到好多sms話去開新戶有優惠,但我都費事理佢,舒舒服服用番自己本身個銀行申請果一萬就算。

wcpcelia    發表於 20-6-27 09:11

珍珠宮

正常都諗到要等一段時間先俾開户、拎回贈
唔通一申請就快快手批?
有冇諗過點解銀行會俾回贈先?
就係要搶客
搶到一班唔等錢洗、會存錢既客
存入一萬蚊,咁銀行咪可以用呢筆錢再作投資

好明顯樓主唔係好明點解銀行會俾回贈
心急拎呢一萬蚊既人
其實都唔係呢啲銀行既目標顧客群來

所以樓主唔洗唔開心
間間有優惠既銀行都係咁

伯爵府

回覆樓主:

前幾日我去富邦銀行,唔係申請一萬蚊登記,只係去處理我一田卡嘅事宜。
開戶情況我唔太清楚,因為我冇開。
不過我都係第一次去富邦銀行,嗰日櫃面得一個人做嘢,條隊起碼有十個人排,有啲係交錢,有啲係處理銀行事務,有啲係登記一萬蚊,有啲係做定期,
我只係想講,嗰日我排隊做個自動轉帳啫,排咗超過半個鐘!

侯爵府

yurijm 發表於 20-6-26 18:18
正常都諗到要等一段時間先俾開户、拎回贈
唔通一申請就快快手批?
有冇諗過點解銀行會俾回贈先?

早知唔晒腳骨力,上網去匯豐按個掣就算。

之前間間銀行攞齊文件就即日開戶,

冇諗過呢間開新戶口要走兩轉先得!今次晒腳骨力又白痴。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

回覆樓主:

樓主唔使洗唔開心, 間銀行就嚟摺㗎啦。

我定期到期,打極電話都冇人聽。

男爵府

我早兩日都去分行問
個職員態度都ok,雖然唔洗點排但係佢話要預約先開到戶。我就打退堂鼓。好在未開,原來咁麻煩

別墅

回覆 Huuu 的帖子

我上星期開咗。先打Hotline講低指定分行開戶,留電話,十分鐘內收到分行電話約時間,依時去到分行馬上辦理。
個個職員都好好人
真係好多人開戶

水晶宮

好趕客, BLACKLIST 佢

珍珠宮

docomo 發表於 20-6-26 17:53
根本呢d所謂優惠,間間銀行都只係得—/二百個限額,所以雖然我都收到好多sms話去開新戶有優惠,但我都費事 ...

X2,以家金管局check得又嚴喎,開個普通戶口都搞幾個鐘,煩到嘔

所以我都係直接入落要用錢嘅戶口就算

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢間都唔係積極進取型銀行, 算la!!!

子爵府

減齡達人勳章

doudouho 發表於 20-6-26 19:02
回覆 Huuu 的帖子

我上星期開咗。先打Hotline講低指定分行開戶,留電話,十分鐘內收到分行電話約時間,依 ...
請問你開戶口用咗幾耐時間? 個職員同我講要一個鐘,我話我用Lunch hour時間來攪,問她可唔可以快一點?點知她説唔得,好似唔想做咁!

珍珠宮

回覆樓主:

細銀行邊有咁多人手或system去backup,仲要D人一窩蜂去為咗個$250開戶口,早兩日諗住去問問,行到去見勁長龍即走,舒舒服服用番自己本身個銀行申請果一萬就算, 何必為嗰二百幾蚊又嘥腳骨力又受氣,其實一般銀行開戶口都要預約,又要解釋又入機,一個鐘不了,我都係恆記㩒個制吧

珍珠宮

doudouho 發表於 20-6-26 19:02
回覆 Huuu 的帖子

我上星期開咗。先打Hotline講低指定分行開戶,留電話,十分鐘內收到分行電話約時間,依 ...

咁快?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Huuu 發表於 20-6-26 16:40
見報紙寫富邦開新戶口,
今日 特登抽時間去開戶申請 點知原因晒時 ...

我唔會貪呢d小便宜,根本就套你個人資料

侯爵府

Huuu 發表於 20-6-26 16:40
見報紙寫富邦開新戶口,
今日 特登抽時間去開戶申請 點知原因晒時 ...

唔會幫襯

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至