自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

回覆 joey.mama 的帖子

面對, 接受, 處理, 放下

媽媽去了天堂,相信有一日會相見.

接受她離去的事實, 相信佢而家活得比在世好, 因為佢身體唔好,成日唔舒服.

好好處理喪禮及安葬事宜, 為佢做最後一件事, 行個告別禮, 不令自己留遺憾 .

爸爸仍健在, 將對媽咪的愛轉移在照顧陪伴爸爸身上, 感情有轉移及寄託,一家人互相扶持,好快走出傷痛. 相信媽媽係天上見到都會開心,走得安樂

大宅

chocolatebean 發表於 20-6-27 09:32
回覆 joey.mama 的帖子

面對, 接受, 處理, 放下

你很正面

男爵府

我用咗12年先無咁傷心。我爺爺跌親,慢慢就唔得,恢復唔到而離開咗。
我呢12年一直都嬲緊我阿媽,因為我覺得係我阿媽無好好照顧我爺爺。

大宅

回覆樓主:

而我自己的故事
面對親人突然的重病,10月唔舒服,11月轉折先可查到是大病,12月做治療,2月離世
當中求醫,強忍痛心,眼見摰親愛的身體痛苦。。
彌留一晚辛苦了二十幾小時,嚴重的窒息,氧氣罩最高度數無效,醫院一直落嗎啡和鎮靜劑,眼白白看著摰親愛的苦撐,不肯昏迷而去,我好想問問有經歷過陪著親人彌留的姐妹當時的情況

大宅

回覆樓主:

親人一直有部機落嗎啡和鎮靜劑,但為何摰親一直都不能昏迷? 他時不時會突然坐起好像望住我,又好似搵更我,定神的看著我但感覺到佢好似見唔到我咁樣,眼珠好空洞。。樣子很痛苦 其實佢咁樣即係清醒還是不清醒?
耐不時他又會用手想扯開氧氣罩,好似來講野咁,個身和頭會左右擺動想掙脫,我叫住他,唔好呀!我知道架喇,你乖,唔好拉個罩出嚟,我知道你想講咩,我明白架,你乖,唔好拉開,佢又會停。。
其實當時的他到底係有咩感受?
佢撐到最後兩小時,我叫佢唔好撐,快啲訓。。。

大宅

回覆樓主:

我一直沉溺在他彌留時的每個畫面,佢係走得好辛苦的,而且佢嘅重病冇得醫,好突然,太多我兩之間的對話,相處,努力,眼淚,迷惘,害怕的感受,我仍然放不低,還會一直想問個天點解要咁樣對佢

大宅

回覆樓主:

我午夜夢迴見到佢,大部份都是陪佢見醫生的畫面,或是他在夢中告訴我,佢沒有死去,是假的

男爵府

草八刀 發表於 20-6-27 04:54
我19歲嗰時呀爸突然去咗,爆血管,句野都無講,40歲都未到佢就去咗;到我23左右就到我呀媽去咗,嗰陣成日 ...

見到一家人,有老有少,有講有笑從酒樓行出來,遇見到這場面,是好傷感,即時會避走,儘快離開。
每逢佳節倍思親,這句古語說得好啱。只可留待時間,去沖減這傷感。有什麼方法減傷感?? 是沒有的,只有努力向前看,向前走,不要使其他人擔心。

大宅

力爭上游 發表於 20-6-27 09:50
我用咗12年先無咁傷心。我爺爺跌親,慢慢就唔得,恢復唔到而離開咗。
我呢12年一直都嬲緊我阿媽,因為我覺 ...

這12年裡,你自己一直也很消沉嗎?還是能如常生活?

翡翠宮

回覆樓主:

時間

大宅

衛斯理豬媽 發表於 20-6-27 04:51
我心愛嘅婆婆上星期過身,月頭嘅時候醫生話過唔到一個星期,但我婆婆撐咗成接近兩個星期;初期我喊唔停,到 ...

九十幾歲,婆婆已經走過了她的一生,也瀟灑走了一回,其實她的離去,是一個很完滿的過程,最重要是她走的時候沒有太辛苦就很好的了,祝福並支持你,宣布只得一星期生命倒數呢一番話,我也曾經歷過,聽完後那種感受和心情,對於我自己來說,到現在也難以釋懷那種無助和無望感,我是常也會心裡跟至親說話告知他,我冇用,我知道佢一定好憫我,不過就留待天家在聚時我會抽啲時間比佢罵下我嘅

男爵府

joey.mama 發表於 20-6-27 10:06
我午夜夢迴見到佢,大部份都是陪佢見醫生的畫面,或是他在夢中告訴我,佢沒有死去,是假的
...

沒有死……是妳心中的祈求,但事情不是的。不要沉溺悲痛之中,一日一步去接受這事實。不要逃避,勇敢面對。隨著年紀增長,妳的親朋好友會漸漸消失,所以,要學習怎樣面對死亡這兩個字,要學習怎樣調節心理去接受這事實。

大宅

joey.mama 發表於 20-6-27 04:32
如題

真係靠時間。
爸爸去世5年,我頭3年都係唔識笑,好似身體有一半無無左感覺, 係高樓大廈望落街有種想跌落去既諗法。
隨住時間慢慢地接受了, 但心知到內在有一部分隨爸爸去世死了。
要搵地方舒發自己情緒, 同姊妹朋友傾, 寫千字文懷念, 儘情喊, 唔好放係心

大宅

jadechant 發表於 20-6-27 10:19
沒有死……是妳心中的祈求,但事情不是的。不要沉溺悲痛之中,一日一步去接受這事實。不要逃避,勇敢面對 ...

我覺得自己依然好像不能如常生活,總感覺痛苦和缺失,其實好討厭呢一種感覺,頭一年自己好堅強,搞好晒所有嘅野,係由第2年開始像一個洩了氣的氣球一樣,事事想避,唔想見人,唔想落街,唔識得形容當下的自己,也會思考自己有時會覺得,既然我要活到咁樣嘅態度,同一個有生命的死人又有何分別? 不過其實當中我這些日子裡一直都負起好多的負任,有好多問題一直我要處理和解決,心好累,想有人明白我,我不是想時常哭哭啼啼的,我不是想感覺痛苦的,我更不想一直食藥,什麽都要用藥物控制又訓唔到覺,我其實都好討厭現在的自己,但就擺脫不了現在的自己

子爵府

只可以慢慢接受,過程會反反覆覆,有時好似接受,有時好唔似唔接受。

好似我看到呢個帖,各jm 的回覆,眼淚也會不自覺流出來,我想,經歷,永遠忘不了。。。。但日子又是否要過?身邊還有其他親人,就當是為了其他親人,都一定要好好捱過去,不能讓其他人擔心你,因為他們也一樣的痛,知嘛?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

除非你對逝者感情唔深,否則唔可能短期內唔傷痛的。
另一方面,可想想逝者去到一個比人世更好的地方,無須受人間的苦,為對方立場想,不要只想自己。

大宅

diageo 發表於 20-6-27 10:27
真係靠時間。
爸爸去世5年,我頭3年都係唔識笑,好似身體有一半無無左感覺, 係高樓大廈望落街有種想跌落 ...

本來我自己有寫心情的,但兩年了,有時親友見到我仍處於呢個狀況,我覺得我影響了他人,因為親友寫了叫我不要無限loop返去呢個情境入面,要放下
後來我唔敢再寫心情到自己的fb舒發了,因為我明白冇幾多個人係會喜愛時常看見一些負面的事物,我也該好好收藏,但最近有位姐妹出post 題目是什麽影響了你的一生標題,令到我又再想起了往事,我2005年入bk一直只看不出post,今次也只是少數的出文,當可以比自己講下野

大宅

回覆樓主:

我係匿埋大喊,有時靜靜地落淚。
我媽走咗27年,有時都諗如果媽仲健在,自己嘅一世亦會唔同曬。
呢個post嘅留言好感觸,希望時間可以幫到樓主

大宅

金金人 發表於 20-6-27 10:30
只可以慢慢接受,過程會反反覆覆,有時好似接受,有時好唔似唔接受。

好似我看到呢個帖,各jm 的回覆,眼 ...

是,對的 我也一直寫,一直看,一直流眼淚
多謝大家比我再一次流著淚舒發自己
感覺到這裡很多同路人,你們會看得明白我的情況
我也是反反覆覆的

大宅

金金人 發表於 20-6-27 10:30

好似我看到呢個帖,各jm 的回覆,眼 ...

對,在我身邊的家人一樣的痛,我很心痛,因為我冇用,我應該要正面把他們拉返上嚟
這也是我該做的
我會好好想,要自己醒來
要起身了,夠了

首頁
12345...8

尾頁

跳至