自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

有冇聽過墨西哥的亡靈節?佢地唔覺得死亡是很傷心,真正的死亡不是指與我們在生的人分離,而是在這世上已再沒有人記起這個曾經與我們分離的親朋好友,被遺忘才是真正完全的死亡

在日常生活中加入回憶的參與,以前xx最鐘意這樣做,以前xx最愛吃這個。。。。被記掛是一種福氣,是與這邊和那邊的1個連接,只要仲有人記得,這連接也不會斷

大宅

時間過會好啲,同埋感覺佢仲會喺身邊保佑自己的。

大宅

回覆樓主:

一段段各位的經歷,睇令我知道了原來真係好多人也經歷過這樣的事和心情,也和我一樣,原來大家好多都一樣多年來放不下。。。
有些姐妹的故事對我來說根本是我認為的不可承受的痛
我真係好佩服這裡每一位留言的姐妹,每一位都是勇者!

男爵府

我廿幾歲媽咪走左,嗰時好驚爸爸做儍事,同公司申請早走,帶野返屋企做,又要買餸、做家務,麻木自己,所以好快捱過。到三十幾歲,爸都走埋,係好心痛,喊到眼淚都流乾,唯有寄情工作,生活慢慢上軌道,日子又捱過了。希望你也可以適應。

大宅

joey.mama 發表於 20-6-27 04:32
如題

寫信寄給在天國的她/他

男爵府

joey.mama 發表於 20-6-27 10:01
親人一直有部機落嗎啡和鎮靜劑,但為何摰親一直都不能昏迷? 他時不時會突然坐起好像望住我,又好似搵更我, ...

我爸爸走時,我都經歷過。應該係他知道自己就要走,唔捨得,好想望多幾眼。到他最後一刻,我因為工作地點離醫院最遠,我最遲到達,向他說句:我嚟威啦,你放心走,解脱啦,以後唔會再受痛苦折磨......然後,他就斷氣了。其實,我好唔捨得,但見到佢受病魔煎熬,我好心痛。
而家回想起來,其實心仍然痛,又忍唔住喊。

子爵府

2023年兔年勳章

要相信大家的連繫沒有完結,回憶永遠留在你心裏,佢嘅精神會陪著你繼續前進。
如有信仰,會有其他睇法,例如在天國相會。
大概要兩年之後,想起才不覺得痛。

大宅

givemefivetoo 發表於 20-6-28 00:14
我爸爸走時,我都經歷過。應該係他知道自己就要走,唔捨得,好想望多幾眼。到他最後一刻,我因為工作地點 ...

我廿幾小時都一直在摰親身邊,我好後悔我點解唔一直攬住佢,其實當時我一直讓位比其他親人拖住佢,我一直站著望著,到最後兩小時我輕輕唱了多首聖詩,(遙望美地)
我有時會諗,我當時係咪應該自私啲,一直抱著他,不致今天的後悔
有一地比白日更光彩
雖遙遠,我因信望得見
我救主在那地常等待
提接我永遠與他同在
到那日~樂無比
與耶穌面對面在美地
到那日~樂無比
與眾誠永團聚在美地

男爵府

時間令你慢慢習慣,加油

大宅

Subconscious 發表於 20-6-28 00:19
要相信大家的連繫沒有完結,回憶永遠留在你心裏,佢嘅精神會陪著你繼續前進。
如有信仰,會有其他睇法,例 ...

多謝你,我有信仰,不一直不懂依靠
事情發生,我有迷惘好長時間
因為太痛 點解要發生在自己所愛的人身上像判死刑一樣的絕望
我唔係好識表達。。。
我現在是兩年時間,仍未能克服得到
不過我現在是在努力想儲力氣改變現在的自己,不想再沉淪落去,對我,對家人,因為我現在沒有力氣,我是他們的精神支柱,所以我必須要逼切盡快起來,因為我感到我再不起來,我再走落多啲啲,可能我會不能再自拔想了結自己

大宅

thamling 發表於 20-6-28 00:05
寫信寄給在天國的她/他

我有時常在心裡叫他,講近況佢聽,講佢知家人的狀況

大宅

俾啲時間,我親人突然走左4年,初時一諗起就喊,係街見到個好似佢的人,我會跟住對方,想望多眼係唔係佢。
4年後的今日,我個心都仲好痛,好想所有嘢都係假,但事實上無可能,只好希望佢係另一邊過得好

大宅

bybewong 發表於 20-6-27 22:25

我爸爸都係咁,10幾年後我依然好清晰記得我爸爸由健康病重 ...

真係忘記不到的

大宅

jadechant 發表於 20-6-27 10:19
沒有死……是妳心中的祈求,但事情不是的。不要沉溺悲痛之中,一日一步去接受這事實。不要逃避,勇敢面對 ...

多謝你

子爵府

2023年兔年勳章

不用忘記,越想忘記就越痛苦。
在天上的人都希望地上的人過得好,你們可以保持聯繫,寫信又好,錄音又好,將感情抒發出嚟。多啲親近大自然,感受生生不息的自然力量-太陽每天溫暖我們,植物每天向上爬,昆蟲鳥獸都在生長,我們都要好好過活,照顧自己和身邊的人。
不要強忍難過的心情,盡情傷心夠了,傷口才會痊癒。

大宅

Miss_Yellow 發表於 20-6-27 18:21
回覆 joey.mama 的帖子

我,3X 歲。

jm係的故事,好難頂
但你真係好強,我唔識講野,但祝福你並支持你,願你之後的每一天生活也是幸福美滿和順利,所有好1事都要發生到你的身上

男爵府

回覆 joey.mama 的帖子

大家所說的「强」都是環境迫出來的。一是跟命運鬥硬,要留低就只有「强」,物擇天競。我同自己講,上天俾我的課題好難做,點解人地的功課相對咁容易?…… 課題唔曉都要嘗試完成,反正已交了功課,更差的經歷我早已遇上,之後的日子應該可以平淡啲吧?!

用戶要求終止服務

從來沒有走出過,亦走不出。只是經常會想起,希望往生者安息或是會在某個國度重遇。

首頁
34567...8

尾頁

跳至