跳至

首頁

尾頁

大宅

因為我老公係馬來西亞華僑,拿馬來西亞護照,護照上只有英文名,但佢事實係有中文名嘅。咁佢有新加坡永久居民身分證有中文名。但我喺香港生b,前排去拿出世紙,個官唔肯俾bb有中文姓氏,話要跟爸爸護照,只有英文才有姓氏。
話之後拿hkid,身分證上就唔會有中文姓氏,淨係得個名,請問各位都係喺香港生bb嘅Jm 係咪同我情況一樣?

複式洋房

candydoll 發表於 20-6-27 14:41
因為我老公係馬來西亞華僑,拿馬來西亞護照,護照上只有英文名,但佢事實係有中文名嘅。咁佢有新加坡永久居 ...

我之前情況同你一樣,又係話冇中文姓,但個官話可以將姓寫在名字一欄(emoji)當成個名咁,詳細唔係好記得,之後身份證、護照上面都有中文姓!

大宅

Annie8618 發表於 20-7-8 01:20
我之前情況同你一樣,又係話冇中文姓,但個官話可以將姓寫在名字一欄(emoji)當成個名咁,詳細唔係好記得, ...
終於有人回覆,好感動。
係呀,佢要我當時即刻決定,話如果之後拿身份證,只係得個名,唔會有中文姓氏,搞到我就即刻加咗個姓氏喺出世紙個名度。
但我前兩日幫bb搞護照同身份證,入境處嗰度又話可以喎,依家變咗要跟返出世紙做嘢。
佢話睇起上嚟係冇分別,但以後申請嘢係姓氏嗰欄唔可以填,要全名填喺名字上。

複式洋房

candydoll 發表於 20-7-8 13:15
終於有人回覆,好感動。
係呀,佢要我當時即刻決定,話如果之後拿身份證,只係得個名,唔會有中文 ...

我申請passport時冇人同我講(emoji),不過我仔早排入幼稚園時申請注册證時都係正常填資料,又得喎,呢啲應該問題不大嘅、
順便問下,你哋係準備馬來西亞定香港定居?

大宅

candydoll 發表於 20-7-8 13:15
終於有人回覆,好感動。
係呀,佢要我當時即刻決定,話如果之後拿身份證,只係得個名,唔會有中文 ...
我依家係驚到時申請新加坡居留權有問題,因為疫情,我都返唔到去,我個visa都過期。

大宅

Annie8618 發表於 20-7-8 13:22
我申請passport時冇人同我講(emoji),不過我仔早排入幼稚園時申請注册證時都係正常填資料,又得喎,呢啲應 ...
我哋打算新加坡定居,因為老公喺新加坡做嘢。

複式洋房

candydoll 發表於 20-7-8 13:25
我依家係驚到時申請新加坡居留權有問題,因為疫情,我都返唔到去,我個visa都過期。
...

你哋整咗大馬出世紙未?

大宅

Annie8618 發表於 20-7-8 14:58
你哋整咗大馬出世紙未?
整嚟有咩用?我哋唔打算去大馬住,老公申請緊新加坡公民,我哋諗住以後都喺新加坡住。

複式洋房

candydoll 發表於 20-7-8 22:54
整嚟有咩用?我哋唔打算去大馬住,老公申請緊新加坡公民,我哋諗住以後都喺新加坡住。
...

我哋會返大馬住,所以會整埋,到時直接用大馬出世紙辦所有野,方便好多!香港出世紙淨係for香港用途(emoji)

大宅

Annie8618 發表於 20-7-8 22:59
我哋會返大馬住,所以會整埋,到時直接用大馬出世紙辦所有野,方便好多!香港出世紙淨係for香港用途(emoji ...
喔,原來係咁。我老公申請個仔新加坡visa唔需要用到bb大馬出世紙,所以唔駛整啦,但依家疫情無了期,唔知幾時先可以返新加坡團聚

首頁

尾頁

跳至