自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前揾過其他工,包括政府 都是confirm 請之前 要求簽consent letter 同意找前顧主拎我的資料

但我今次揾呢份工,是請左先簽呢張consent,我好奇,既然都confirm請,點解仲要揾前顧主呢?

同埋我畢業後第一份工已十幾年前了,HR 還會聯絡10年前的顧主?

謝謝解答

禁止訪問

珍珠宮

raneelau 發表於 20-6-30 11:36
之前揾過其他工,包括政府 都是confirm 請之前 要求簽consent letter 同意找前顧主拎我的資料

但我今次揾 ...

唔係HR,憑經驗分享。
睇公司,有些公司嚴謹係會全部check。
至於幾時簽封consent letter唔係問題。如全部check的話需時可能要幾個月,公司等唔切就會請咗先但講明若發現申報資料不符時保留解除聘請同追究責任的權利。

伯爵府

但我今次揾 ...

我之前做過HR DEPT,LETTER OF CONSENT係會畀Candidate簽,confirm請的人一返工就會聯絡佢地前公司做reference check。

公爵府

好媽媽勳章

但我今次揾 ...

請左先再慢慢check. 如發現虛假試用期內再請你走都得

首頁

尾頁

跳至