自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

最近睇返原來已經供緊$4xx一個月,自己無收入,身體無乜大問題,應唔應該繼續供份醫保?其實保費存起銀行將來也可應急。

水晶宮

babymarch 發表於 20-6-30 15:49
最近睇返原來已經供緊$4xx一個月,自己無收入,身體無乜大問題,應唔應該繼續供份醫保?其實保費存起銀行將 ...

存??多餘啦⋯⋯如果不是未能負擔,唔建議cut單

公爵府

最近睇返原來已經供緊$4xx一個月,自己無收入,身體無乜大問題,應唔應該繼續供份醫保?其實保費存起銀行將 ...

我有供,我寧願cut其他嘢都唔想cut保險。 唔用覺得佢嘥錢,但萬一有事用起上嚟,佢真係好重要。
我早兩年有事入院兩次,都係因為份保險夠,直接入私家醫院全部檢查做齊晒,前後用咗8萬幾。 如果冇呢份保險,我未必夠膽入私家,去公立醫院可能就要等好耐,唔可以用錢買時間,早啲安心。

alice0606    發表於 20-6-30 19:49

象牙宮

回覆樓主:

4百幾唔貴,經濟唔差咪留低,有保險入私院方便d快d嘛!我要返工,但我無買保險

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

年輕時把供保險/基金的錢買樓買車位.......

如果經濟情況不太好就不要買,努力把錢儲蓄更為實際~

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親人24小時陪同........家長捱晚輪班是辛苦些,但可能慳返成萬蚊以上一年~

因為有政府醫療系統,所以醫保在香港是消費品而不是必需品,我家三代都無買,我反而信政府醫院~

以下是我經驗........

家人有急病,真係唔好送入私家醫院~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20520201

急症室,中秋節晚上無有人~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20506265

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

在香港、醫療保險是奢侈品、而不是必需品~

失業缺錢、 機會過大病多多聲、更何況大病都是需要去返政府醫院治療~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大力大力 發表於 20-6-30 16:18
我三代都無買、年輕時把買保險的錢買樓買車位.......

如果經濟情況不太好就不要買,努力把錢 ...

大佬, 唔係個個好似你咁隨隨便便就可以拎100幾廿個出黎醫病架!
放下自在

侯爵府

買邊間啊?
有冇比較過bowtie保泰或bupa保柏
呢啲自己買嘅公司啊?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cattz288 發表於 20-6-30 16:20
大佬, 唔係個個好似你咁隨隨便便就可以拎100幾廿個出黎醫病架!

我從來未試過攞十幾廿個出嚟睇醫生~

幾萬也未試過、 平民在私家醫院只係睇傷風感冒、頭痛、肚痛 、 除非好似何鴻燊咁有錢 、否則大病都是要返政府醫院~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Huuu 發表於 20-6-30 16:22
買邊間啊?
有冇比較過bowtie保泰或bupa保柏
呢啲自己買嘅公司啊?

真係完全唔明白、生活有問題、飯都冇得食、都仲要買堅持保險?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 20-6-30 16:27

幾萬也未試過、 平民在私家醫院只係睇傷風感冒、頭痛、肚痛 ...

咁係未發生係你身上
我朋友老公,前幾年做運動整親十字韌帶
要去私家做手術,洗佐10萬
我唔知政府會唔會即時可以入院做手術了

子爵府

熱血金章

我喺ftm,前年先同老公買,一人一份醫保,無溝儲蓄成份,老公300幾 ,我女人就400幾。
點解而家先來買?因為以前我信自己多過經紀,又怕好多 灰色地帶claim吾到,所以無買。直到近年,有感個仔小學,我同老公又踏入中年,努力搵吓身邊朋友有冇好嘅agent介紹,自己出去約佢哋聽唔同嘅計劃揀最適合自己嘅。

真係唔知係咪整定,買咗保險一年幾我老公突然有啲毛病入咗浸會住幾日最後要照M R I,埋單五萬幾蚊,因為我哋個plan平,但好彩有八成薦底費,自己俾咗二千幾就出院,而且之後門診複診都有得實報實銷。

如果我老公有病先來再買,未必會受佢或者會更加loaning ,好彩買左。

珍珠宮

大力大力 發表於 20-6-30 16:28
...

如果呢個情況,都係解決佐溫飽問題,再唸保障問題了

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有買,一年$6千幾。

一年幾千蚊買唔到車位同樓,但買到自己安心同保障。眼見家中長老漸老無買保險要去政府,乜都係要等等等,而且某d 檢查都係去私家做,某d 手術都係要自費(搭橋政府一條$7萬,私家$2x萬)

侯爵府

回覆樓主:

我淨係買住院保險同埋純人壽。純人壽就同銀行買平啲
咁啱就係買完住院保險之後大概半年,甲狀腺生咗個線瘤,好彩有買保險,即刻睇醫生割咗,如果唔係可能慢慢排公立,雖然醫生話唔會變癌症但係都不太舒服,壓住呼吸道同埋血管。埋單都8萬幾

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

以前無知,睇到「大力」個post覺得佢有道理。

但諗深一層,其實保險真係比普通家庭買,如果本身屋企有家底,有一千幾百萬,自己比到醫療開支嘅當然唔使驚啦,但平民百姓買份最基本嘅醫療保險幾百蚊一個月,真係買少件衫都冇咗,當個醫保係消費品,保自己平安,唔好諗住賺佢。

如果真係搵朝唔得晏,無錢,都唔使諗,入政府醫院。

我身邊有d有錢親友,真係無買醫保,亦不覺得有須要。

Campenella    發表於 20-6-30 16:57

水晶宮

畀面勳章

ftm更加唔應該cut單啦
早排我切親手,去左私家聯針加覆診,咁就一皮,好彩claim足

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大力大力 發表於 20-6-30 08:27

幾萬也未試過、 平民在私家醫院只係睇傷風感冒、頭痛、肚痛 ...

識好多有少少錢既平民,好多野都係去私家睇,洗費幾萬至$3~400萬,同何生比簡直係散子。

子爵府

熱血金章

大力大力 發表於 20-6-30 16:28
...

我認同飯都冇得食,真係不須買保險,但係講緊普通家庭應付到開支,就真係有需要買

伯爵府

pbpk03845784 發表於 20-6-30 15:56
存??多餘啦⋯⋯如果不是未能負擔,唔建議cut單

我都覺自己存根本好難,一有事可能已用咗筆錢,買股票,依家蝕到攤攤腰!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

首頁
12345...6

尾頁

跳至