懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下打薄血針 嘅 JM 們 , 點樣打個肚先唔會打到咁痛 咁瘀 ?

醫生叫我打完要禁耐d 個針口 , 但都係瘀.... 而家先岩岩開始打... 仲要捱落去!

打左差唔多 5 年針(IVF,IUI), 每次自己落手果下都好驚..... 姑娘就快手插入射得好快! 但我就插得好慢 同 慢慢射 .... (感覺冇咁痛)

有冇JM 分享下 ?

大宅

Joey1088 發表於 20-7-3 12:34
想問下打薄血針 嘅 JM 們 , 點樣打個肚先唔會打到咁痛 咁瘀 ?

醫生叫我打完要禁耐d 個針口 , 但都係瘀 ...

我會打完按20-30分鐘,盡量唔好打血管,不過都幾難睇下。

大宅

HK2 發表於 20-7-4 11:04
我會打完按20-30分鐘,盡量唔好打血管,不過都幾難睇下。

我平時都係當排卵針咁打, 隔肚臍兩 隻手指位度.... 每次打完禁實個針口都好鬼痛, 又唔知係咪個個位都岩打.....

大宅

Joey1088 發表於 20-7-4 12:25
我平時都係當排卵針咁打, 隔肚臍兩 隻手指位度.... 每次打完禁實個針口都好鬼痛, 又唔知係咪個個位都岩 ...

我都會痛,應該係藥水那的關係。

大宅

HK2 發表於 20-7-4 12:48
我都會痛,應該係藥水那的關係。

一齊加油 ! 祝好孕 .....

男爵府

Joey1088 發表於 20-7-4 12:25
我平時都係當排卵針咁打, 隔肚臍兩 隻手指位度.... 每次打完禁實個針口都好鬼痛, 又唔知係咪個個位都岩 ...

仁安個姑娘教係由肚臍開始打斜放一個拳頭位打,仲要90度打入去。我每次打完都即刻搵啲凍野敷住,咁樣冇咁痛。

複式洋房

肚皮肉太「鞋」打唔到,我打大脾...

大宅

koizaki 發表於 20-7-4 15:59
仁安個姑娘教係由肚臍開始打斜放一個拳頭位打,仲要90度打入去。我每次打完都即刻搵啲凍野敷住,咁樣冇咁 ...

凍敷咁咪禁唔到 個針口囉 ?
你冇瘀得好快 ?!

大宅

玻璃樽子 發表於 20-7-4 20:08
肚皮肉太「鞋」打唔到,我打大脾...

咁你覺得打大髀痛d 定 肚 痛d ? 但大髀我唔知可以打邊....... 下次覆診問下醫生先 !

Ps: 我暫時都係瘀左一邊 , 不過仲有兩個月打.....

男爵府

Joey1088 發表於 20-7-5 13:20
凍敷咁咪禁唔到 個針口囉 ?
你冇瘀得好快 ?!

我打左兩個星期,都係瘀左一個位,其他地方都冇事。我凍敷係因為打左落去個位又痛又痺,敷下冇咁痛同痺。同埋姑娘佢地教打完唔好㩒個針位同搵野捽佢,如果你凍敷就咁輕輕放係個肚度,唔好㩒佢

複式洋房

Joey1088 發表於 20-7-5 13:23
咁你覺得打大髀痛d 定 肚 痛d ? 但大髀我唔知可以打邊....... 下次覆診問下醫生先 !

Ps: 我暫時都係瘀 ...

我打大脾外側最厚肉位置,一日一支針,兩邊脾輪住打,有時打中血管就出血,無奈,間唔中有搽喜療妥

大宅

Joey1088 發表於 20-7-4 14:37
一齊加油 ! 祝好孕 .....

謝謝,不過我情況比較複雜,希望今次可以順利。

別墅

試下搵燈,睇下照唔照到血管,避開佢

大宅

koizaki 發表於 20-7-5 13:48
我打左兩個星期,都係瘀左一個位,其他地方都冇事。我凍敷係因為打左落去個位又痛又痺,敷下冇咁痛同痺。 ...

我個醫生叫我打完 禁住個針口 , 禁耐d ......

我發現唔禁咁耐就瘀得好快, 禁得耐就得個針口一點....

不過如果已經打到瘀晒就好難禁 >_<

大宅

玻璃樽子 發表於 20-7-5 15:14
我打大脾外側最厚肉位置,一日一支針,兩邊脾輪住打,有時打中血管就出血,無奈,間唔中有搽喜療妥
...

我d 肚皮又係好厚 , 要插再插先入到肉 ..... 諗諗下覺得自己個肚好似脆皮腸咁 , 打入去果陣 好似咬爆層脆皮先入到肉嘅感覺....哈哈

打大髀 拮錯血管我驚難 止血,因為我食緊阿士匹靈... 之前抽血明明止左血 , 返屋企met 左塊膠布 個針口又滲血!

大宅

HK2 發表於 20-7-5 16:03
謝謝,不過我情況比較複雜,希望今次可以順利。

順利嘅 順利嘅 , 我都做左幾次 iui , 又做過 ivf , 又小過幾次.....

經歷過咁多,會更堅強 , 更順利嘅...放心 !

大宅

pinki8888 發表於 20-7-5 18:42
試下搵燈,睇下照唔照到血管,避開佢

好 ! 今晚試下先..... 不過我好大舊豬腩肉 .... 未必照到.... 哈哈

複式洋房

Joey1088 發表於 20-7-5 22:18
我d 肚皮又係好厚 , 要插再插先入到肉 ..... 諗諗下覺得自己個肚好似脆皮腸咁 , 打入去果陣 好似咬爆層 ...

我自細最怕抽血打針,會暈果種,諗番當時姑娘教我自己打針,我驚到喪喊,最後為咗阿B冇得揀點都要頂硬上,不敢回首,現在絕對沒有那時候的勇氣,要我再自己拮自己大脾針是冇可能的事。。。

大宅

Joey1088 發表於 20-7-5 22:22
順利嘅 順利嘅 , 我都做左幾次 iui , 又做過 ivf , 又小過幾次.....

經歷過咁多,會更堅強 , 更順利嘅 ...

多謝你呀!

首頁

尾頁

跳至