夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小虎豬媽媽 發表於 20-11-10 18:50
下次件垃圾想再攬你,你就大聲叫停佢,話佢再埋身就報警告佢非禮,你地已辦理離婚,未得你准許,對方是不 ...

好認同已經辦理緊離婚~個賤人仲夠膽攬身攬勢~不知廉恥

男爵府

子爵府

回覆 tobytoby 的帖子

樓主,你點呀?有事發生?

男爵府

tobytoby 發表於 20-11-25 19:17

樓主發生乜事

子爵府

樓主,發生了什麼事,唔好傷心,我地會好擔心你。。。

男爵府

你點呀?擔心你

男爵府

咩事呀唔好嚇我哋啦

男爵府

各位姊妹,真的好對唔住嚇親你哋。

昨天仔女派番啲考試題目,知道亞女主科中、數唔合格,亞仔數唔合格。
佢倆個好唔開心。

平時佢哋倆個成績唔係非常好,但起碼唔會咁樣,我唔知道佢哋因為zoom 上堂線路不隱,還是因為唔明白課文引致唔合格,但係我相信某程度因為我同C6要離婚,令倆個細路係學習上專心唔到,我覺得自己好失敗,好冇用,幫唔到佢嘅仲令佢哋成績滑落⋯⋯

我昨晚情緒好底落,飯都食唔落,望住佢哋兩個訓覺時又哭⋯⋯
又擔心單親令佢地成長有影響⋯⋯

大宅

tobytoby 發表於 20-11-26 12:30

昨天仔女派番啲考試題目,知道亞女主科中、數唔合格,亞仔數唔合格。

囝囝剛上中學,是要時間適應。如果有需要可補習。家裏情況,或許有多少影響。但都希望你們努力面對,互相支持,走出黑暗,加油!!

子爵府

放心,呢年大家成績都下降!
我囡今年中六,由上年中五開學睇住佢全年全班(精英班)各同學的平均成績都下降!

你囡囡要入大學,DSE的中文英文一定要3,所以睇緊囡囡中文,揾下補習,你囡囡還有時間追,我囡都在旺角補緊中文!

囝囝剛上中一,可找學校老師商議看看有沒有補底班可上!

情緒方便,暫時是會有波動,但我相信賤人不與你們同住,你們三人應更易適應及平定情緒!試試找人勸賤人搬離家,非為你而是為子女!

男爵府

candychan987654 發表於 20-11-26 12:55
囝囝剛上中學,是要時間適應。如果有需要可補習。家裏情況,或許有多少影響。但都希望你們努力面對,互相 ...

多謝你姊妹,我日日希望我同C6快啲結束⋯⋯
我每日見到佢自己都好煎敖,度日如年咁⋯⋯
我已經好努力咁去生活,面對,我只是希望唔好影響d 細路,前路日子慢長⋯⋯

男爵府

wingyaumama 發表於 20-11-26 12:59
放心,呢年大家成績都下降!
我囡今年中六,由上年中五開學睇住佢全年全班(精英班)各同學的平均成績都下降 ...

我依家真的最擔心係細路學業⋯⋯
請問你囡係旺角補習社補得好嗎?是大班教學?或是1:1 ?可否pm 地址,我會同亞女傾下提議下。謝謝你。

珍珠宮

tobytoby 發表於 20-11-26 12:30

我反而覺得唔係單親影響成長
係成日喺一個有双親但經常吵鬧哭嘅環境下會影響成長

珍珠宮

仔女學業,能力許可,可找補習幫助一下,唔洗傷心的。用時間慢慢追返吧!

公爵府

仔女可能唔習慣ZOOM的上課形式, 始終這樣上課係要一定的自律性的.
功課, 成積都可以追番的, 樓主無需太自責. 唔需要樣樣野都擔在自己身上的, 這樣擔子實在太重了.
學業上仔女自己都有責任的. 你有無同佢地傾過? 同仔女傾下, 了解下是那兒發了生問題先, 再慢慢改正. 哭~唔係解決問題的方法來的.

男爵府

Yeelim 發表於 20-11-26 16:17
仔女可能唔習慣ZOOM的上課形式, 始終這樣上課係要一定的自律性的.
功課, 成積都可以追番的, 樓主無需太自 ...

我明白哭係解決唔到問題,但係當刻唔知點解認為唔多唔少都係我影響到佢地。

每日我都諗緊點做令細路開心快樂成長⋯⋯
個腦袋好亂好攰⋯⋯,我究竟係咪儍咗?

公爵府

樓主你想得太多, 太遠了. 同仔女傾左未? 傾下, 了解下先啦!
你有無問佢地, 其他同學是否都差左?
數學差, 一定唔關你事啦, 數要學完, 再做先至得, 要操住的.
無得返學, 先生講完, 無做 CLASSWORK, 仔女可能學完就算, 自己無再操番D數學題, 所以就退晒步.
你問下佢地, 是否如此? 如果係要改變下學習的方法. 如果再可以自律, 就要補習了.

別墅

吾去想只是治標唔治本,心病還需心藥醫,試吓找社工、心理治療,加精神科醫生,體重下降好可能是抑鬱,為咗小朋友,必定要令自己身心健康,亦不要讓小朋友太擔心憂慮,影響小朋友的身心發展。
努力,加油!

男爵府

tobytoby 發表於 20-11-26 18:25
我明白哭係解決唔到問題,但係當刻唔知點解認為唔多唔少都係我影響到佢地。

每日我都諗緊點做令細路開心 ...

你兩個仔女唔使佢哋會明白你的日後都會好錫你放心。自己照顧好自己身體,才有能力照顧佢哋。add oil

大宅

tobytoby 發表於 20-11-26 14:05
我依家真的最擔心係細路學業⋯⋯
請問你囡係旺角補習社補得好嗎?是大班教學?或是1:1 ?可否pm 地址,我 ...
或者可以叫囡囡問同學,有沒有補習的資料。應該她同學都有補習。

首頁

尾頁

跳至