自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

爆左成個幾星期,好多時只聽到話再去之前啲疫屋採樣本無發現病毒,係因為之前消毒得夠徹底。
其實衛生署有無係香港不同地方採集樣本?又或者,係咪可以黎個大規模消毒?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你當病毒真係可以係空氣好耐?你冇睇過報告?存在空氣時間只係幾個鐘,依附物件都係幾日時間,需要大規模咁消毒咩?

大宅

auhiyo 發表於 20-7-14 19:22
你當病毒真係可以係空氣好耐?你冇睇過報告?存在空氣時間只係幾個鐘,依附物件都係幾日時間,需 ...

反而想周圍環境採下樣本,多宗不明源頭,好似公共交通工具,餐廳,商場咁者。正常其實應該要做架麻。。

公爵府

BK Milk勳章

virginbaby 發表於 20-7-15 10:14
反而想周圍環境採下樣本,多宗不明源頭,好似公共交通工具,餐廳,商場咁者。正常其實應該要做架麻。。
...

正常驗到病毒咁即係佢地冇做好清潔消毒law。你估你知道左仲會唔會去呢d餐廳商場食野行街?

大宅

auhiyo 發表於 20-7-15 10:46
正常驗到病毒咁即係佢地冇做好清潔消毒law。你估你知道左仲會唔會去呢d餐廳商場食野行街?
...

啲做研究既人,點可能唔會咁做,只可能我地唔知,同唔知幾時會公佈。好似成日收到啲咩病毒可以係手機表面停黎幾耐既消息,都係要有人做我地先知。
我只係覺得如果更有透明度比市民知已家攪緊乜,會好啲。佢地做消毒只會係確診既附近,我意思係再大範圍少少抽樣。當然,可以話市民唔需要知道。

男爵府

其實公共交通工具係咪每日都搵人噴下消毒下呢? 點解香港好似冇做過依樣野 其他國家地方都有 包括內地.

珍珠宮

virginbaby 發表於 20-7-14 18:10
爆左成個幾星期,好多時只聽到話再去之前啲疫屋採樣本無發現病毒,係因為之前消毒得夠徹底。
其實衛生署有 ...

其實都係喎,做多一樣,如果冇咪安心囉,WHO都不排除會停留空氣只係唔夠證據證明,太陸之前都開車消毒成條街,我應為嚴謹啲好,只係香港乜都好難去實行啫。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

當年SARS都有全港大清洗, 但我唔記得係疫情完左先做, 定期間中的.
仲有, 不明源頭個案, 其實好多都有源頭, 只係佢講唔講自己去過邊.

伯爵府

virginbaby 發表於 20-7-14 18:10
其實衛生署有 ...

其實有乜作用?

如果同一地方多人感染,但又無明顯接觸,就要環境取樣,去研究下傳播媒介。

香港唔同地方取樣,就算無病毒,可能係因為清潔得好,可能係無病人經過,可能係時間耐左病毒死左,咁研究完可以有乜結論?係環境搵到病毒,同大海撈針無乜分別。

理想主義梗係每個人每個地方都驗晒消毒晒,但實際上係無可能。只有知道有病人既就快做左先,盡力降低再傳染風險。

大宅

goo_littlebb 發表於 20-7-15 14:27
當年SARS都有全港大清洗, 但我唔記得係疫情完左先做, 定期間中的.
仲有, 不明源頭個案, 其實好多都有源頭, ...

我都唔記得,有少數可能會講漏去過邊,但覺得現在真係社區有隱形病人,隱形傳播鏈,所以先會開始爆。

大宅

manman1118 發表於 20-7-15 14:10
其實公共交通工具係咪每日都搵人噴下消毒下呢? 點解香港好似冇做過依樣野 其他國家地方都有 包括內地.:que ...

係,只能好奇點解會咁。。。好多野可能係過後先知答案。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

君君好似解釋過。
大概意思係,驗到有,唔代表一直都有,驗到冇,唔代表以後冇,唔係話唔做得,但現在疫情嚴重,要集中人力火力做些更緊急的事。

公爵府

BK Milk勳章

manman1118 發表於 20-7-15 14:10
其實公共交通工具係咪每日都搵人噴下消毒下呢? 點解香港好似冇做過依樣野 其他國家地方都有 包括內地.:que ...

應該有掛,我昨日搭巴士係樓梯位聞到漂白水定消毒水味。

大宅

mlcbb 發表於 20-7-15 14:39
其實有乜作用?

如果同一地方多人感染,但又無明顯接觸,就要環境取樣,去研究下傳播媒介。

你啱呀,只係覺得研究既人應該對呢啲有興趣,對將來下一次再爆另一種疫症有幫助。
有時啲咩研究報道,都會話係確診者家居,工作地點搵到啲乜乜物物(不是新冠),所以先唸今次又有無人做咋。
即係好似之前收音機有聽眾話,茶餐廳既油鹽糖樽,會唔會都有病毒呢?

大宅

seaman1982 發表於 20-7-15 15:46
君君好似解釋過。
大概意思係,驗到有,唔代表一直都有,驗到冇,唔代表以後冇,唔係話唔做得,但現在疫情 ...

係,亦可能分開唔同部門做野。

wcpcelia    發表於 20-7-16 10:42

首頁

尾頁

跳至