自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仔乜都冇報,佢唔知要報定先
咁係咪放榜後就只能去返工?

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

sharonhwyc 發表於 20-7-16 16:35

我都唔識,我之前俾了一兩間留位費

男爵府

vkk 發表於 20-7-16 15:09
副學士要比留位費,當天要預備定留位費同車錢
大學夠分入就唔洗預錢住
學生借貸入學後先攪
想請問, 如果唔夠分入讀學士學位, 是否放榜當天要去其他學院報副學士或高級文憑及交留位費?家長需要陪去嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sharonhwyc 發表於 20-7-16 16:35

我女當年都無報,淨係識jupas(可能學校覺得佢地學生好叻,唔駛報呢d啦
結果.....分數不似預期,臨時臨急周街搵野報,果一刻先「發現」咩叫nmtss,自己一個打去問,真係一殼眼淚 (學校負責輔導嘅老師連nmtss都未聽過)
如果你仔女有需要(特別係20分左右邊緣人),你睇睇我#4條link,再去各院校網頁睇下有無野想報,收集定資料先。部分熱門學校如恆大,幾年前已聽過有d科目好快收滿,收滿就唔再收生架喇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

心語 發表於 20-7-16 17:03
想請問, 如果唔夠分入讀學士學位, 是否放榜當天要去其他學院報副學士或高級文憑及交留位費?家長需要陪去嗎? ...

早好過遲,收滿就唔收 (好多即時面試出offer)
父母去唔去,就睇子女點唸了

王國長老

DFSON 發表於 20-7-16 16:26
想請教你:
Grant loan同Non means一齊申請得唔得? 到時睇下邊樣批先決定OK嗎? 如Loan批左, D錢有無限你點 ...

Sorry我唔識呀,你可打去學資署問問

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 17:14
我女當年都無報,淨係識jupas(可能學校覺得佢地學生好叻,唔駛報呢d啦)
結果.....分數不似預期 ...

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 17:15
早好過遲,收滿就唔收 (好多即時面試出offer)
父母去唔去,就睇子女點唸了
...
多謝你的回復呀,阿仔知自己考得麻麻,應該果日要四維扑院校了

王國長老

meili250 發表於 20-7-16 17:20
我個女就係怕唔夠分入大學,叫我留定幾間留位費,因為我係單親的。同佢呀爸講鬧到我死,話間間都留每一間 ...

咁又好難留幾間,如果最終無ugc學位,d錢就丟落咸水海
我孤寒,見還見,留就只留一間。幾百幾百報名費我仲捨得,但幾千幾千就唔捨得了

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實程序係咁既。一早報左。收左conditional offer。放榜後就去想讀個間俾留位費攞個offer。以ive為例。會先接受個offer。有幾日俾你去交錢。到時再決定既。所以應該都吾怕要好多錢。如果無offer既。可以即場報等人放位啦!

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 17:30
咁又好難留幾間,如果最終無ugc學位,d錢就丟落咸水海
我孤寒,見還 ...

大宅

ydoris 發表於 20-7-16 17:32
其實程序係咁既。一早報左。收左conditional offer。放榜後就去想讀個間俾留位費攞個offer。以ive為例。會 ...

thx

王國長老

心語 發表於 20-7-16 17:22
多謝你的回復呀,阿仔知自己考得麻麻,應該果日要四維扑院校了

希望佢到時順順利利啦
你得閒都望望我#4之中NMTSS資料,好多自資學位都有資助,每年減3萬幾,學費唔會同ugc學位學費差好遠,即刻平晒~~!

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

meili250 發表於 20-7-16 17:20
我個女就係怕唔夠分入大學,叫我留定幾間留位費,因為我係單親的。同佢呀爸講鬧到我死,話間間都留每一間 ...

我女之前報副學士,比左5000蚊
跟住有大學收左,扣返收續費後餘款可以退回
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

大宅

vkk 發表於 20-7-16 17:36
...

thx

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

心語 發表於 20-7-16 17:03
想請問, 如果唔夠分入讀學士學位, 是否放榜當天要去其他學院報副學士或高級文憑及交留位費?家長需要陪去嗎? ...

係呀!我女當年驚唔夠分
即日跑去報副學士
我冇同佢一齊去,佢語自己攪掂
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

vkk 發表於 20-7-16 17:36
...

咁樣好,是否同一間大學至可以退

王國長老

qq媽媽咪 發表於 20-7-16 17:41
咁樣好,是否同一間大學至可以退

唔駛
你睇我#4條link有詳細資料,一般要求如圖 (經聯招獲得教資會學位,或sssdp學位),自資係唔得(包括jupas獲派ou自資學位)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 17:51
唔駛
你睇我#4條link有詳細資料,一般要求如圖 (經聯招獲得教資會學位,或sssdp學位),自資係唔得(包括 ...

唔該晒你,因我女都冇乜信心夠分,要2手準備

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 17:35
希望佢到時順順利利啦
你得閒都望望我#4之中NMTSS資料,好多自資學位都有資助,每 ...
多謝多謝,也感激你提供好有用的資料

首頁
12345...9

尾頁

跳至