自由講場

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

經營素食店舖三十二年 奧比斯捐款者梁婆婆助年輕人重見光明

人生如果一路平坦當突然遇到逆境你會承受不了人生經歷幾十年一定有高有低今年83歲的梁婆婆在長沙灣經營素食店舖超過30可謂什麼風浪、困難都見過當初會經營素食店舖是因為參加了一次佛堂法會啟發了她當時梁婆婆看見有很多人立願食素可能因為自己是家庭主婦的關係她覺得如果家人都不食素的話煮飯的時候豈不是很難想到合適的餸菜?所以她決定開一間經濟實惠的素食店舖讓人們可以負擔得來之餘又能多個選擇

有能力的時候就去幫助別人將愛與關懷傳揚開去

梁婆婆回憶起當初自己剛踏入餐飲行列時什麼也不懂但很幸運地得到很多人的幫助現在有能力亦想盡自己力量去幫助其他有需要的人將愛傳承下去梁婆婆因為經一位校長的介紹及推薦而捐款到奧比斯支持救盲工作而在丈夫離世後她都選擇將一部分的遺產捐到奧比斯幫助更多失明人士和眼疾病者重見光明梁婆婆憶述:「之前看到電視觀看了奧比斯的一些片段和介紹我覺得失明是很痛苦的尤其是年輕人因為他們需要一雙健康的眼睛去工作

人生總有高低起跌最重要是不要自我淘汰

梁婆婆年輕時經歷過第二次世界大戰當時每家每戶都過著這一餐吃飽後就要擔心下一餐能否得到溫飽的生活即使有糧食都要儲存下來已備不時之需每天過著擔憂、艱苦的生活梁婆婆亦勉勵年輕人人生就好像駱駝峰一樣有高有低遇到困難時千萬不要自己淘汰自己經歷人生數十載回望過去刻苦的日子梁婆婆慨言所有問題都會過去現在自己依然好好地過日子奧比斯會到不同的落後地區救盲幫助失明人士及眼疾病者渡過難關重見光明展開人生新一頁。奧比斯需要更多人的支持,更多資訊可以瀏覽 http://www.orbis.org/fellows2020

侯爵府

子爵府

男爵府

尼間素食店我成日去,老闆娘好有愛

wcpcelia    發表於 20-7-23 16:33

子爵府

回覆樓主:

多謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

大妹妹 發表於 20-7-23 13:26

請問喺長沙灣邊度呀?

男爵府

CHOR~CHOR~ 發表於 20-7-23 13:37
請問喺長沙灣邊度呀?
永隆街,不著眼之小店

男爵府

回覆樓主:

祝福婆婆身體健康

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

伯爵府

珍珠宮

大妹妹 發表於 20-7-23 13:26

唔該你可唔可以pm個地址介紹我去呀?

大宅

子爵府

回覆樓主

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

外交大使 發表於 20-7-23 13:13
經營素食店舖三十二年 奧比斯捐款者梁婆婆助年輕人重見光明
「人生如果一路平坦,當突然遇到逆境,你會承受 ...

放下自在

男爵府

redhot 發表於 20-7-24 00:55
唔該你可唔可以pm個地址介紹我去呀?
已PM

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

翡翠宮

牛年勳章

奧比斯行政費多唔多?hard sell嗎?
考慮搵多間做每月捐款

琥珀宮

回覆樓主:

如被阿婆善行感動,係幫襯佢同時,如能伸出援手,捐奧比斯就更有意義嘞。

琥珀宮

C.Humphrey 發表於 20-7-24 19:24
奧比斯行政費多唔多?hard sell嗎?
考慮搵多間做每月捐款

間中寄返助盲報告,以及有啲物品義賣以助救盲工作,算唔算hard sell?

至於行政費就唔清楚,應該冇樂施會咁高。

首頁

尾頁

跳至