夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

早兩日英國公佈放寬了對港個移民政策。其實,另一半呢幾個月已經一直提移民,一直想儘早移民。
佢定立咗個移民時間,越推越前話驚遲咗可能就難咗。佢未喺外國生活過,無算太理解離鄉別井實際心理同現實要面對嘅問題。
佢都勤力咁搵資料完問下朋友八卦咁,之後就攞呢堆情報黎同我講。咁我都分享自己過內人出國讀書嘅經驗,點適應點節省等等。佢一聽到類似錢又係好唔GUR,似乎又係覺得我話緊佢唔識節儉。每個月睇佢碌盤數,真係覺得如果呢個習慣保持,喺外國無可能挨到好耐。以前講親卡就賴曬係細路消費,其實好多都係貪方便或者一時之念就買的無謂野。改變唔到都已經唔理好耐。

大宅

鄭大世 發表於 20-7-23 15:16
早兩日英國公佈放寬了對港個移民政策。其實,另一半呢幾個月已經一直提移民,一直想儘早移民。
佢定立咗個 ...

佢係勁信朋友講野嗰種人,好鍾意攞朋友講過的說話Quote黎壓你。有時候用埋複數人海咁,話個個都咁講,總之就係啱黎打沉你。信朋友遠多過你,虛心聽朋友講但自己老公就唔啱聽就爆。
總之走咗先似乎就係佢個想法,其實去第二度真係有好多野搞同適應,而且唔係周邊幾個鐘車程地方。又無親戚,真係靠曬自己。。。好無奈。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

咁不如你支持下佢囉
唔好樣樣撥佢冷水
未行過又點知唔得
等佢一手包辦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

鄭大世 發表於 20-7-23 15:22
佢係勁信朋友講野嗰種人,好鍾意攞朋友講過的說話Quote黎壓你。有時候用埋複數人海咁,話個個都咁講,總之 ...
去到後可能仲多問題................老友,祝你好運

別墅

佢定立咗個 ...

你另一半係在職定全職湊小朋友?

子爵府

佢定立咗個 ...

大世兄, 有句說話, 聽老婆講會發達, 祝君好運

水晶宮

回覆樓主:

唔好甩晒香港啲嘢住,去外國住一年半載試下先。 佢應該好快會發現,移民係要適應係要改變,將香港原有嗰套搬過係唔可行。

男爵府

PTMCYS 發表於 20-7-23 18:12
大世兄, 有句說話, 聽老婆講會發達, 祝君好運

認真嗎

侯爵府

回覆樓主:

一齊努力搵資料,搞手續,

珍珠宮

脆脆地夾埋佢去搵agent了解下
外人講一句,好過你講十句
到時候你咪借機勸佢儲下錢、朝住目標行動

啲agent見得人多
一聽你地談吐、背景,大約都估到你地成唔成功移民
由外人打沉佢做下醜人,樓主就做好人安慰兩句囉

珍珠宮

mingmama 發表於 20-7-23 21:15
認真嗎
哈哈!我享受咗P先生的幽默感,係覺得好搞笑。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

回覆 鄭大世 的帖子

我絕對認同呀 長去外地生活唔係話好似平時旅行咁心態架 仲有好多野適應 當地文化啦 排華情況啦 諗起嗰時喺外國讀書都經歷唔小
我之前都有分享過年頭淨係去個旅行咋 都驚驚地

記得年初去英國時 當地冇人帶口罩 仲有啲鬼佬用極不友善目光相對 甚至走埋黎話口罩係癈物 我當時真係覺得好無理 外國應該好自由比較easy going 不過衣家過左幾個月 應該佢地都知口罩重要性掛

之後我食得太多炸魚喉嚨痛 諗住搵個醫生睇啦 原來診所係唔會接受旅客 咁唯有去醫院 點知個登記護士就叫我唔好行近佢地 然後叫我行去一個好遠既鐵皮屋到自己打電話去COVID熱線 我當時無助到一個點 我明人人都驚COVID 突然好傻咁諗會唔會就咁屎左喺外地呢 又突然覺得好掛住香港 如果喺香港 起碼即刻可搵醫生睇 我之後有問返表妹喺英國睇醫生情況 因為佢喺英國讀書到做野都有5年啦 佢話醫療一向差 就算佢去診所都等勁勁耐

公爵府

牛年勳章

Wongbuddy 發表於 20-7-24 12:11
回覆 鄭大世 的帖子

我絕對認同呀 長去外地生活唔係話好似平時旅行咁心態架 仲有好多野適應 當地文化啦 排 ...

我個仔試過喺歐洲讀書嘅時候,感冒發高燒!
Host叫佢照返學
佢頂唔順早退返屋企,host叫佢瞓覺就ok!
跟住夜晚嘅晚餐就係一齊食pizza!
好彩自己喺香港帶咗啲藥過去,吽咗幾日自己好返!

LeBlue    發表於 20-9-25 00:20

男爵府

回覆樓主:

疫情過後經濟都會有一排差,就算有專業資格都唔係咁易揾,好多都係打個白鴿轉,適應唔到最後都返香港

子爵府

mingmama 發表於 20-7-23 21:15
認真嗎

講真的, 人唔試過係唔會心息, 不失去過係唔會珍惜的. 觀點係"太坐"怕留係香港, 若多留一天也會怪責樓主, 若然樓主揀了"太坐"做人世, 就只有義無反顧地支持和照顧. 女人不是喜歡男人有點失智的浪漫嗎?

除習不習慣外, 現在你在香港怎樣看國內的新移民, 越南/南亞的難民, 過了去, 人家也會有相同的想法來看待你, 沒衝突還好, 有衝突永遠自己處於下風, 人家大隻又大隻過你,人又多過你, 又無搬身家過去投資...., 怎說都不是在有利的位置......., 就算有, 也不覺得可提升多少, 只是多點駁斥人家的幾句吧.... 又或者說: 我現在沒有帶有色眼鏡看他們呀, 也不代表人家唔會這樣看你.

我不浪漫而太坐也沒這樣的要求, 普通人一個沒有這樣的煩惱.....

子爵府

回覆 熊熊老婆 的帖子

係呀 我嗰時中學感冒啦 個homestay mom叫我飲汽水,食雪條,晚飯就雞湯, 佢話呢3樣野足以退燒加強免疫 佢地好興講免疫 永遠唔食藥 我後來話真係唔得啦 真係需要感冒丸呀 佢先車我去藥房買 店舖又關得早 5點就關 幾驚趕唔到買

公爵府

牛年勳章

Wongbuddy 發表於 20-7-24 15:02
回覆 熊熊老婆 的帖子

係呀 我嗰時中學感冒啦 個homestay mom叫我飲汽水,食雪條,晚飯就雞湯, 佢話呢3樣 ...

弊在我哋做父母嘅,喺香港,聽到佢咁,好無助、好心痛!
不過都好嘅,經過呢件事,佢咪又學識多啲,亦都更加識得點樣照顧自己囉!我諗你都一樣

子爵府

回覆 熊熊老婆 的帖子

我個年代又差好遠啦不過你講得好岩呀 我就係由嗰時開始學懂獨立,保護自己 好多問題都靠自己解決囉 到大學時 唔再係住homestay架啦痳 要自己搵屋租 又會遇到更多事要自己處理 不過病既時候 香港家人當然更擔心啦 我後黎喺當地搵下有冇中醫 連西醫所講既篇桃線發炎都係搵嗰個中醫睇 姑終同聲同氣 比佢醫就放心好多

禁止訪問

大宅

佢定立咗個 ...

決定之前,最好過去住幾個月先。你地都可以申前左個visa 先,唔鐘意米返黎,無壞既。 我覺得係外國花費反而無咁大,我而家係法國,我覺得我使錢少過係香港好多。我以前係香港都好大洗,成日買無謂野,但而家係外國就會諗過先,始終d野貴咁多。

首頁
12345...7

尾頁

跳至