自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

政府話人道立場, 所以六月初放寬船員換班... 豁免檢疫..
結果依家香港人要係公園食飯...

其實佢地係咪真係香港政府

珍珠宮

mlcbb 發表於 20-7-27 16:31
政府話人道立場, 所以六月初放寬船員換班... 豁免檢疫..

其實要香港人自律,不遊行示威投票聚集聚會船P, 香港才會有運行

eva620    發表於 20-7-27 16:44

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

ngokwan 發表於 20-7-27 16:34
其實要香港人自律,不遊行示威投票聚集聚會船P, 香港才會有運行

會自律嘅就唔係香港人啦,自由嘛... 民主嘛... 唔可以剝削佢聚集嘅基本人權,一陣又叫侵侵幫拖制裁香港呀
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

放寬放寬
咁我地市民嘅人道立場呢?who care?

水晶宮

畀面勳章

叫咗唔好聚集丶唔好搞咩初選丶唔好飯聚丶唔好慶祝..... ,結果出事就 大話連篇 隱瞞行蹤........

依家衰左就唔該收聲當幫忙啦!!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

兩件事, 發生時段唔同, 你都可以攞嚟一齊比較, 真係無敵

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

袁國勇呀何栢良嗰啲有講 船員係唯一感染嘅源頭咩
總有離別的時候

伯爵府

小肥兔 發表於 20-7-27 16:46
兩件事, 發生時段唔同, 你都可以攞嚟一齊比較, 真係無敵

唔係放寬左, 市區點會突然有病毒做成爆發?

而且七月八日, 船員要留樣本後, 已經有好多船員確診案例
之前唔駛留樣本, 唔知放左幾個入黎...

http://www.csoa.cn/doc/17447.jsp

伯爵府

Chowying 發表於 20-7-27 16:50
袁國勇呀何栢良嗰啲有講 船員係唯一感染嘅源頭咩

人道立場, 同豁免檢疫係兩回事

其實可以俾佢換班, 但要佢做檢測同限制活動, 而唔係自由活動

而且事實證明, 好多船員確診, 六月三十日寧波已經通報, 有九名香港上船既船員確診..

唔好話再爆唔關事

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mlcbb 發表於 20-7-27 16:53

其實可以俾佢換班, 但要佢做檢測同限制活動, 而唔係自由活動

兜個圈去講第二樣嘢,都冇答到我講嘅問題

阿袁仔一向都有講社區有隱形 病患者
總有離別的時候

水晶宮

我真係唔明白政府的所謂「人道立場」

不過源頭來自邊度都好,疫症已經在爆發,希望大家合作在可行情況下,不要聚餐,安守家中。

珍珠宮

畀面勳章

mlcbb 發表於 20-7-27 16:50
唔係放寬左, 市區點會突然有病毒做成爆發?

而且七月八日, 船員要留樣本後, 已經有好多船員確診案例

71 遊行, 再到初選, 再719, 721, 光頭宗都話 呢兩星期係關鍵, 因為現在已進入 719, 721 個班爆發

個條女文員,點解發病都咁有精力周圍去, 用意何在? 不言而喻吧

伯爵府

小肥兔 發表於 20-7-27 16:56
71 遊行, 再到初選, 再719, 721, 光頭宗都話 呢兩星期係關鍵, 因為現在已進入 719, 721 個班爆發

個條 ...

條女擺明想害其他人啦,d人心地差,明知有病徵,都周街走,好人有限。

伯爵府

Chowying 發表於 20-7-27 16:55
兜個圈去講第二樣嘢,都冇答到我講嘅問題

阿袁仔一向都有講社區有隱形 病患者

香港有多過21日無本地感染... 隱形病患者機率已經好低
咁香港一樣有家居檢疫既人

理大有做DNA 檢測, 今次病毒基因排序係活躍於菲律賓同巴基斯坦
家居檢疫同船員自由活動相對, 將病毒傳到市區邊個機率大D?

翡翠宮

mlcbb 發表於 20-7-27 17:06
香港有多過21日無本地感染... 隱形病患者機率已經好低
咁香港一樣有家居檢疫既人

咁我等袁國勇或者何栢良發表你呢個言論先

仲有,如果當日政府出豁免措施嘅時候,你出呢個post就有意思
總有離別的時候

水晶宮

同意樓主,政府的確要負上最大責任!放寛別人等於對我哋殘忍 加上香港人唔自律,政府不停放寛外國病毒入嚟,再加人禍加速傳播,兩者相輔相成,唔爆到七彩都唔得!但政府係最大問題! 你睇下國內人民已經又聚會又旅遊,已過正常生活! 圍埋一齊唱k都無爆添! 香港政府真是害死香港人啦!仲有d自私嘅人!

水晶宮

1314625 發表於 20-7-27 16:56
我真係唔明白政府的所謂「人道立場」

政府正一手指拗出唔拗入

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

正解.

冇話唔可以豁免, 但都要有檢疫制度. 起碼上船前要有3-7日陰性報告, 上岸即时要檢疫, 集中做應該一日會有結果, 等有結果至可以放行.

豁免唔等於咩都唔做.

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

Chowying 發表於 20-7-27 17:09
咁我等袁國勇或者何栢良發表你呢個言論先

仲有,如果當日政府出豁免措施嘅時候,你出呢個post就有意思 : ...

其實當日出豁免... 新聞無提過..
係6月9 之後, 船東會同政府傾完, 司長就加左豁免
599E 一早已經條例, 司長可隨時增減豁免人士

https://www.seatrade-maritime.com/regulation/hong-kong-allow-unrestricted-crew-changes

首頁

尾頁

跳至