自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

侯爵府

這幾天見, happy gathering 的人有。

但很多,也是勞動階層,難得午飯時休息下,飲飲水。

大熱天時,帶盒飯去公園吃?真是好陰功!(他們,很可能是手停口停,怎樣home office? )

大宅

回覆 mercurycc 的帖子

安樂茶飯

珍珠宮

rebeccalin 發表於 20-7-27 19:51
多謝你的提議啊。但佢一日走幾個地方,好難帶到折凳

有冇野餐墊之類,隔一隔坐得舒服少少都好
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

queeniebabyy 發表於 20-7-27 19:33
真係好多人無自己位可以食飯
好多戶外工作嘅人都係想午飯有冷氣涼下坐下,但政府一嘢就禁晒
就算話去公園食 ...

明白,但係而家嘅情況要忍要包容,捱過咗就好
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

辛苦

公爵府

好媽媽勳章

大家要忍耐下,齊心抗疫,雖然是苦,但一定要堅守,不要讓細菌戰勝,要加油呀
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

理解,但公眾利益永遠凌駕一切,忍耐一陣吧!

珍珠宮

回覆 queeniebabyy 的帖子

明白. 但疫情咁樣真係無辦法. 辛苦各位外勤工作嘅市民. 大家忍耐下, 希望你地嘅付出同汗水會令疫情有所緩和. 大恩大德, 無限感謝.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

侯爵府

rebeccalin 發表於 20-7-27 19:51
多謝你的提議啊。但佢一日走幾個地方,好難帶到折凳

買張呢啲俾佢放喺背囊,好輕!點都應該有需要,有時我去排隊睇醫生都帶張

公爵府

牛年勳章

Shellyxlk 發表於 20-7-27 21:45
買張呢啲俾佢放喺背囊,好輕!點都應該有需要,有時我去排隊睇醫生都帶張

有啊,佢拎左返去貨倉又懶得去拎返出來,貨倉係新蒲崗,重災區,都唔係好想佢過去。

禁止訪問

我的育兒心得勳章

男爵府

真替戶外工作的人心酸,坐低食餐安樂茶飯都唔得,其實每張枱限二人,隔得開d咪得囉

侯爵府

Catcatlove 發表於 20-7-27 20:11
又或者堂食只設單人位,咁已經聚會都冇啦,有既都係番工冇地方食飯既人
...

之前三、四月中國初初開返餐廳,堂食嘅時候都係實施單獨食飯,餐廳收起餐枱一面張凳,全部食客只可以面向同一方向進食,唔可以面對面飲食,而且隔開一個位, 不過香港政府做法都有佢嘅道理,好多阿婆坐喺快餐店唔戴口罩叫過幾張枱一大班人傾偈,餐廳點搞都冇用

有興趣可以睇吓:日本人在中國抗疫記錄片,餐廳抗疫衛生意識超好,冇接觸落單俾錢,記錄煮食服務員資料比食客知,唔係好似香港咁淨係帶個口罩就算

https://www.facebook.com/thechampmsia/videos/533574230631193/?vh=e&extid=ILsIuUDh0WGPIhkj

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

辛苦做完個上午
得下午餐飯可以舒舒服服咁食同休息下

而家搞到咁

停工=手停口停
返工=日日咁挨?

伯爵府

心酸

珍珠宮

queeniebabyy 發表於 20-7-27 19:33
真係好多人無自己位可以食飯
好多戶外工作嘅人都係想午飯有冷氣涼下坐下,但政府一嘢就禁晒
就算話去公園食 ...

唔使心酸,我就係無堂食要企街食的工種,只係7日啫, 為左控制疫情,呢d只屬小忍耐,食三文治一樣得。

大家一齊加油,合d作, 少埋怨,疫情一定好快過。

cindy123    發表於 20-7-28 03:39
煩媽你好媽    發表於 20-7-27 23:28

象牙宮

回覆樓主:

係慘,但無計,加拿大都係咁行,係最近先可以有室外坐位既餐廳堂食,室內仲未得,我d親戚咁講!咩方法都試,盡量控制唔好狂爆

水晶宮

拜托大家唔好出嚟啦,真係好倦,好多人冇嘢做,好陰功㗎

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我地同心有用咩?
日日有一堆人免檢疫免隔離咁入黎

講起就火

浪費大家之前一翻心機 同忍耐

而家又要再黎過

首頁
34567...16

尾頁

跳至