自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想買家用彩色打印機 唔好太大部,請問有無推介?應該留意啲咩?求指教

主要print小朋友工作紙同遲下小朋友功課print相用

洋房

summerljf 發表於 20-7-27 20:22
想買家用彩色打印機 唔好太大部,請問有無推介?應該留意啲咩?求指教

主要print小朋友工作紙同遲下小朋友功 ...

最近我考慮 hp smart tank 515/615,brother t510w/710w, epson l4150/l4160 呢啲連續供墨的printer(機較貴但墨平)

brother 那部黑墨不防水,濕左可能有機會少少化。PS 呢部連另外彩墨都不防水.

機我未買也未用過,所以實際邊部好用唔知,customer review 每部都有人好或差評.......之呢度有朋友介紹brother 同epson。

但我發現HP 個app 對小朋友較friendly 同保養1年上門加第二年自帶,epson 首年上門,brother 好似3年自帶維修中心

複式洋房

C.W.Wu 發表於 20-7-31 17:25

最近我考慮 hp smart tank 515/615,brother t510w/710w, eps ...

原來有啲係可防水架?又係一個考慮因素喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

L4160

子爵府

回覆樓主:

上幾個星期換左 Epson L6190, 唔錯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

hp

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果print 得多, 都要睇埋d 墨水貴唔貴, 一盒墨水印到幾多張紙.

我買機時都會留意部機既尺寸, 出紙入紙位響邊, 就番屋企傢俬擺位.

有d 機有相紙匣, 雙面打印, scanner等, 你睇下有冇需要囉...

而家我剛用canon, 唔好用, 又好似用墨多過廠商聲稱既耗墨量. 以前用hp 好d.

洋房

brother 連續供墨機好似好多間都冇現貨了,聽sales 講最近printer 多人買,去買前最好打電話check 下有冇貨免白行。

我開頭想brother 係因為有自動清洗墨頭,HP 可以TB 自己買墨頭換呢兩部都唔怕塞。

brother, 評語話印野質素差(不過交功課夠用),用螢光筆後啲字有啲化同螢光筆頭黑左少少。。。 但部機好平均,操作簡單易用(PS 我冇用過唔知實情係點)

Canon 好似較多人話有問題, 所以冇乜留意

epson L4160 評語好似唔錯,我問過幾個論壇都機本推介呢部同brother 機多,又可以雙面print, 如雙面係你必需的,咁可以多考慮 (4150 無雙面print, 又冇mon,,可能較難set wifi)

洋房

C.W.Wu 發表於 20-8-2 04:40
brother 連續供墨機好似好多間都冇現貨了,聽sales 講最近printer 多人買,去買前最好打電話check 下有冇 ...

我最後買左HP, 部機暫時OK, 原廠墨水香港買同TB差唔多價都係啲墨每枝都唔洗100蚊就印大約幾千張,墨頭都可以TB, 但買左先發現對舊android 4.0 (史前機比小朋友睇YouTube XD) 裝唔到個app, 雖print 到但似終感覺冇咁好

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我以前用過brother同canon嘅printer. 啲墨都冇廠商聲稱可印嘅頁數,我一年左右唔夠就要換墨,但一定冇print過百張一年,所以我覺得啲墨係會自己揮發,依家換咗laser printer,用咗年幾兩年只係最近至換咗黑色碳粉,我諗如果唔係呢排係屋企zoom上堂,要print功課果啲,啲墨冇咁快用完

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。

禁止訪問

男爵府

我用緊Epson6001 部機好似都係1000幾百 買咗代用墨完全用唔到 而家買全新原裝墨要成$900…都唔知點算

男爵府

推薦hp嘅彩色激光打印機,獨立色倉
代用碳粉平,抵用

利申:我用緊 hp 177wf

男爵府

芷欣mama 發表於 20-8-2 09:40
我以前用過brother同canon嘅printer. 啲墨都冇廠商聲稱可印嘅頁數,我一年左右唔夠就要換墨,但一定冇print ...

你用緊邊個牌子型號既laser printer?
我打算買canon imageclass mf643cdw

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

b.gorilla 發表於 20-9-5 18:01
你用緊邊個牌子型號既laser printer?
我打算買canon imageclass mf643cdw

我用緊fuji xerox. 不過我用緊個型號已經舊了。

首頁

尾頁

跳至